Cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic, respinsă de Comisiile Camerei Deputaților
Comisiile reunite de mediu, agricultură și juridică din Camera Deputaților au respins marți cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului silvic.
În comisii, 20 de deputați au votat în favoarea cererii de reexaminare și 35 împotrivă, aceasta fiind susținută de liberali, în timp ce PSD și UDMR au fost împotrivă.
Documentul, iniţiat anul trecut de 125 de parlamentari social-democraţi, a fost retrimis Legislativului pentru reexaminare de către preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a semnalat că unele prevederi îngrădesc activitatea firmelor de exploatare a lemnului şi pot avea un impact negativ asupra economiei. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Deputații social-democrați au considerat că trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare, în timp ce liberalii au cerut să se dezbată pe puncte obiecțiile cuprinse în cerere.
Tinel Gheorghe (PNL) a declarat că este necesar ca cererea de reexaminare să fie discutată pe puncte.
„Eu cred, domnule președinte, ca procedură, că este imperios necesar să aprobăm să discutăm cererea de reexaminare așa cum a fost ea propusă pe puncte, urmând să dăm votul la final”, a spus Tinel Gheorghe.
La rândul său, vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a fost de părere că trebuie votat direct asupra acceptării sau respingerii cererii de reexaminare.
„Conform articolului 137 din Regulamentul Camerei Deputaților, sunt două situații: una prin care se propune respingerea cererii de reexaminare a președintelui și a doua, dacă nu trece această cerere la vot, atunci se propune cealaltă parte să supunem la vot cererea de acceptare, iar cererea de acceptare are două componente — în totalitate sau în parte. Este virgulă după fiecare, conform juristului, virgula înseamnă o procedură, o etapă. Eu nu fac altceva decât să vă supun atenției dvs această procedură, să nu o mai comentăm, că este cât se poate de clară”, a spus Nica.
Deputata PNL Lucia Varga a susținut că articolul 20, privind exploatarea pădurilor până la 10 ha fără amenajament, trebuie eliminat.
CITIȚI și FOTO: Protest la Alba Iulia – sute de participanți, o singură voce: Uniti salvăm padurea și toată România!
„PNL a luat decizia să susțină acest amendament și spunem răspicat că vom vota Codul silvic dacă acest articol este eliminat. Nu putem accepta ca în România pădurile să fie gestionate fără să avem un amenajament silvic”, a arătat Varga.
În acest moment, proiectul mai poate fi atacat doar la Curtea Constituțională, altfel președintele este obligat să promulge legea.
Problema defrişărilor ilegale va fi discutată şi în următoarea şedinţă a CSAT. Social-democraţii îl acuză pe preşedinte Klaus Iohannis că e direct interesat în această chestiune, pentru că a retrimis în Parlament noul Cod silvic. Numele şefului statului a fost legat, în anumite medii, de cel al unei firme austriece acuzate că ar procesa lemn tăiat ilegal.
Documentul prevede ca o companie să poată cumpăra cel mult 30 la sută din volumul de masă lemnoasă din fiecare specie, ceea ce ar putea fi o încălcare a liberei circulaţie a mărfurilor. De altfel, preşedintele Consiliului Concurenţei a cerut opinia Comisiei Europene cu privire la proiectul de modificare a Codului silvic. El spune că nu se opune acestei legi şi nici limitărilor de tăieri ilegale, dar vrea să se asigure că modificările respectă legislaţia europeană şi că nu vor fi sancţionate de la Bruxelles.
sursa: agerpres,digi24
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]