Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Cererea Alburnus Maior de suspendare a amânării înscrierii Roşiei Montane pe lista UNESCO, respinsă de Curtea de Apel Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
 Vineri, 29 iunie, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea formulată de Asociaţia Alburnus Maior privind suspendarea executării actului administrativ emis de ministrul Culturii pe tema includerii sitului istoric Roşia Montană pe Lista patrimoniului mondial UNESCO.
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Procesul cu obiect ”suspendare executare act administrativ” a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia în 12 iunie 2018. Instanţa a luat în discuţie cauza luni, 25 iunie, dar a amânat pronunţarea unei decizii pentru vineri. Decizia poate fi contestată, dar continuarea procesului nu va avea niciun efect în condiţiile în care Comitetul Patrimoniului Mondial va lua în discuţie sitauţia sitului Roşia Monată în cursul zilei de sâmbătă, 30 iunie.

”Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată prin întâmpinare. Admite excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare invocată de pârâţi. Respinge ca inadmisibilă cererea de suspendare a amânării procedurii de includere a sitului Roşia Montană în lista UNESCO a patrimoniului cultural şi natural mondial formulată de reclamanta Asociaţia Aurarilor Alburnus Maior Roşia Montană în contradictoriu cu Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare”, se afirmă în soluţia Curţii de Apel.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a anunţat, joi, că instituţia pe care o conduce George Ivaşcu rămâne responsabilă ”în problematica de securitate naţională cu privire la Roşia Montană şi propune soluţia raţională: amânarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial Unesco, până la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington”. Potrivit ministrului, ”România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român. Nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menţionat”.

În comunicatul ministerului se mai precizează că ”Guvernul României nu solicită retragerea dosarului ci amânarea acestuia până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică şi tratat de către toţi decidenţii statului român ca pe o prioritate de securitate naţională”. Statul Român a fost dat în judecată de compania Gabriel Resourcesc, acţionarul majoritat al societăţii Roşia Montană Gold Corporation.

Mining Watch îi dă în judecată pe cei responsabili de amânare

Decizia Ministerului Culturii este criticată dur de organizaţiile care susţin includerea Roşiei Mpontane pe lista UNESCO. Reprezentanţii Mining Watch România susţin că acţiunea ministrului este fără precedent, neexistând o procedură pentru amânarea votului la Comitetul Patrimoniului Mondial. Potrivit acestora, ruşinea e cu atât mai mare cu cât ICOMOS, organismul experţilor în patrimoniu, a recomandat deja includerea imediată a Roşiei Montane pe lista patrimoniului în pericol, insistând asupra faptului că situl este vulnerabil şi necesită măsuri urgente de protecţie.

”Acţiunea ministrului George Ivaşcu poate fi explicată doar prin dorinţa sa de a proteja imensa corupţie din jurul proiectului Roşia Montană. De altfel, pe toată durata litigiului demarat de compania minieră în 2015, Guvernul României a refuzat orice solicitare a societăţii civile de a prezenta public argumentele invocate. Este ştiut deja din documentele declasificate de Tribunalul de la Washington, faptul că pledoaria Gabriel Resources se întemeiază pe denunţarea de acte şi decizii luate de oficiali români. (…) Anunţăm public că ne vom adresa Justiţiei pentru a cere daune direct şi personal tuturor funcţionarilor publici implicaţi în decizia de amânare a includerii Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial. Acţiunea în instanţă, ce va fi depusă luni, la prima oră va fi deschisă tuturor cetăţenii români care se consideră afectaţi de decizia ministrului culturii”, se susţine într-un comunicat al Mining Watch Romania.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea