Centrul de adopții de la Vințu de Jos – o șansă de supraviețuire pentru câinii abandonați din Alba Iulia
*Interviu cu Bettina Hüttemann, președintele Asociației Arche Noah Transilvania
La Alba Iulia, la fel ca în toată țara, problema câinilor abandonați a iscat multe discuții, iar Legea care permite eutanasierea lor a fost contestată de iubitorii de animale, care consideră că există metode mult mai civilizate și la fel de eficiente de rezolvare. Necesitatea de a le aplica a dus la înființarea Asociației Arche Noah Transilvania, pornită din start din dorința celei care a înființat-o – Bettina Hüttemann, cetățean german care locuiește de peste 20 de ani în România – de a deschide un centru după toate standardele europene, în care câinii să fie îngrijiți, supravegheați și chiar dresați, astfel încât fiecare să-și găsească un stăpân pe măsură.
La 6 luni de la deschiderea acestui centru, Bettina Hüttemann a fost de acord să ne facă un mic bilanț, și să ne vorbească despre activitatea asociației din Alba Iulia:
– A trecut mai mult de un an de la înființarea Asociației Arche Noah Transilvania și 6 luni de când funcționează Centrul de adopții pentru câini abandonați, de la Vințu de Jos. Cât de mulțumită sunteți de ceea ce ați realizat în timpul acesta?
– Deși mai avem multe de făcut, sunt foarte mulțumită de stadiul în care a ajuns proiectul nostru, având în vedere că a fost făcut exclusiv din bani privați – banii noștri și donații din Germania. Noi nu primim niciun fel de finanțare de la stat sau de la primărie și, deși am pornit ca o asociație, care în mod normal ar trebui să aibă și membri cotizanți, nu avem nici venituri din această direcție.
– Clădirea unde sunt adăpostiți câinii este un fost grajd, care a trecut printr-o transformare vizibilă. Ce modificări și îmbunătățiri i-ați făcut, cât au costat și ce plănuiți să faceți în continuare?
– De la cumpărarea clădirii din Vințu de Jos și până acum am investit aici peste 25.000 de euro. După lucrările de renovare, am făcut 11 țarcuri destul de spațioase să încapă în fiecare câte 3 câini, o încăpere separată pentru câini bolnavi sau aflați în carantină, iar la etaj am amenajat un apartament, în care locuiește, împreună cu familia, angajatul care se ocupă de îngrijirea câinilor. De asemenea, am cumpărat o centrală termică, pentru a asigura o temperatură confortabilă pentru câini, în timpul iernii. Nu în ultimul rând, am amenajat în curtea centrului spațiile necesare în care câinii sunt scoși la aer, mișcare și joacă în timpul zilei, pentru că noi nu-i ținem tot timpul închiși deoarece trebuie să se cunoască, să se obișnuiască unul cu altul, ocazie cu care le și observăm comportamentul astfel încât să putem aproxima ce stăpân li se potrivește, dacă pot merge într-o familie care mai are câini. Pentru cei foarte speriați, traumatizați sau care manifestă o oarecare agresivitate (o reacție care apare tot din frică), avem un dresor care îi obișnuiește atât cu oamenii, cât și cu ceilalți câini. În următoarea perioadă vom finaliza spațiul pentru cabinetul medical, maternitatea și spațiul special pentru pui, și vom mai amenaja câteva țarcuri, pentru că autorizația eliberată de Direcția Sanitară Veterinară Alba ne permite să găzduim concomitent un număr maxim de 54 de câini. Mai trebuie să spun că până acum, mai ales în perioada rece, cheltuielile cu întreținerea centrului au fost, în medie, de aproximativ 7.000 de lei pe lună. Mâncarea le este asigurată tot prin sponsorizări, primim periodic transporturi din Germania care conțin și accesorii specifice – lese, zgărzi, pături, obiecte și produse pentru curățenie etc., foarte utile pentru asigurarea confortului.
– Cum ajung câinii în centrul dumneavoastră? Ce condiții trebuie să îndeplinească?
– Aceste întrebări sunt binevenite pentru că mă ajută să clarific niște nelămuriri pe care le au unele persoane. Noi nu prestăm un serviciu de ecarisaj. Nu mergem să prindem câinii în stradă. Pentru că numărul de locuri este, totuși, destul de limitat, am decis să ajutăm, în principal, câinii care au cea mai mare nevoie – cei care au viața în primejdie. Astfel, în cele 6 luni de când funcționăm, din cei 74 de câini pe care i-am găzduit, 51 au fost scoși din adăpostul patronat de Primăria Municipiului Alba Iulia. Este vorba despre câini luați de hingheri de pe străzi, care nu au fost revendicați sau adoptați în cele 14 zile pe care le prevede legea, și care urmau să fie eutanasiați. Nu îi alegem pe criteriul rasei, aspectului sau mărimii (mulți dintre ei au chiar unele handicapuri căpătate în urma vieții duse pe stradă, sau în urma unui accident). Singura condiție pe care nu ne permitem să o încălcăm, este să nu fie purtători de boli care ar putea să-i afecteze pe ceilalți. Asta am vrea foarte mult să înțeleagă lumea care ne sună zilnic și ne spune că a găsit sau a văzut un câine abandonat undeva: înainte să-i aducem la noi în centru, câinii trebuie neapărat să fie vaccinați și ținuți cel puțin 14 zile în carantină, pentru a elimina pericolul unei epidemii. De aceea, pe cei care iubesc câinii și vor să-i salveze, îi rugăm să se asigure că aceștia sunt sănătoși (asta însemnând să-i ducă la un medic veterinar care să-i vaccineze, să certifice apoi că nu au nicio boală contagioasă și dacă se poate, să facă un efort să-i sterilizeze, pentru a le mări șansele de a fi adoptați într-un timp cât mai scurt), iar noi, pe măsură ce se eliberează câte un loc, îi preluăm în centru, îi îngrijim, îi pregătim pentru adopție și le găsim stăpâni.
– Câți câini și-au găsit stăpâni până acum, cu ajutorul dumneavoastră?
– Până acum am dat spre adopție 45 de câini, 25 în Germania și 20 în România, în principal în zona județului Alba. Trebuie să precizez că răspunderea noastră nu se sfârșește odată cu încheierea contractului de adopție. Câinii sunt supravegheați, verificați periodic (chiar și cei din Germania), pentru a ne asigura că sunt îngrijiți cum trebuie. Am avut câteva cazuri în care ei, sau noii stăpâni, nu s-au putut adapta, și i-am adus înapoi în centru.
– Pe lângă o anumită stabilitate financiară, pentru că fiind vorba de donații nu puteți avea la dispoziție o sumă de bani constantă, ce vă lipsește cel mai mult în activitatea pe care o faceți?
– Implicarea iubitorilor de animale, ajutorul acordat pe bază de voluntariat! Nu este vorba neapărat de muncă fizică pentru curățenie sau hrănit câinii – poate de asta se sperie lumea. Pentru așa ceva avem personal angajat. Noi avem mare nevoie de persoane care să vină și să socializeze cu câinii. Să-i scoată la aer, la plimbare, să se joace cu ei. Nu vă ascund că atunci când am înființat asociația am pornit la drum cu un grup de oameni hotărâți, la acea vreme, să facem împreună ceva pentru salvarea câinilor abandonați din Alba Iulia. O singură persoană ne ajută, astăzi, din acel grup. O doamnă care își face timp în fiecare weekend și vine la Centru. Avem nevoie de astfel de ajutor zilnic, măcar 2-3 persoane care să se ocupe de câini. În schimb, noi le asigurăm transportul și le dăm posibilitatea să treacă printr-o experiență deosebit de plăcută. Pentru că, vă garantez, este cu adevărat spectaculoasă transformarea prin care trece un câine abandonat, atunci când simte că este îngrijit, capătă încredere și începe să ofere, în schimb, mulțumire.
– Poate, după ce vor citi cele scrise mai sus, vor mai fi și alte persoane dispuse să vă ajute. Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc mult succes în demersurile pe care le faceți.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun