Centralele pe gaz, INTERZISE în Cluj-Napoca: Primul oraș din România care nu permite instalarea centralelor în construcțiile noi
Centralele pe gaz, INTERZISE în Cluj-Napoca: Primul oraș din România care nu permite instalarea centralelor în construcțiile noi
Centralele pe gaz vor fi eliminate în Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc nu a mai așteptat hotărârea Guvernului și a luat decizia local, astfel, municipiul devine primul oraș din România care interzice montarea centralelor de apartament în noile construcții, arată DCNEWS.ro.
Din decizia Consiliului Local Cluj-Napoca, au fost interzise centralele de apartament în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente. Proiectul de hotărâre a fost votat marți, conform Digi24.
”La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arată în proiectul de hotărâre, scrie monitorulcj.ro.
Proiectul mai arată că ”în vederea protejării mediului înconjurător și asigurării unei calități a aerului mai bună, interzicerea centralelor de apartament pe gaz apare ca fiind oportună”.
Emil Boc a susținut acest demers încă din toamna anului 2021, când spunea că aceasta este ”direcția în care merge lumea”.
”De la momentul adoptării hotărârii de Consiliu Local, orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Nu vom opri debranșarea dacă oamenii nu vor dori” spunea primarul municipiului Cluj-Napoca, în noiembrie 2021.
Prim pas de normalizare, anunțat ministrul Tanczos Barna
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea că ”Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Nu avem în vedere intervenții pe centralele individuale în apartamente deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluții individuale la nivel de apartament doar în construcțiile noi. Da, vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliție și în guvern varianta Ministerului Mediului, dacă va exista disponibilitate de aprobare prin ordonanță de urgență, se va aproba prin ordonanță de urgență, dacă nu, se va trimite în Parlament.
Implementarea trebuie graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, gândite, proiectate, aflate în execuție, de metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz, dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas. Un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism.”
Nu e prima inițiativă cu privire la centralele de apartament. Victor Ponta, când era premier, anunța că din 2016 românii vor plăti o taxă de poluare pentru centralele pe gaz, taxă cerută de UE.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii