Centrala nucleară de la Cernavodă | Visul unităților 3 și 4 devine realitate, după decenii de așteptare: „Facturi mai mici”
Vom avea până în 2032 încă 1400MW energie nucleară, producție în bandă, cu emisii zero de CO2, a transmis astăzi, 28 octombrie 2024, Sebastian-Ioan Burduja. Visul unităților 3 și 4 devine realitate, după decenii de așteptare – susține Ministrul Energiei.
Citește și: România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană: „Facturi mai mici”
Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja: „Sper că v-am obișnuit cu veștile bune de la ministerul energiei. Ceea ce urmează să vă spun le depășește pe toate cele de până acum și este cu siguranță cea mai mare realizare a mandatului meu ca ministru al energiei: visul unităților 3 și 4 de la Cernavodă devine realitate, după decenii de așteptare! Am solicitat suplimentarea ordinii de zi pentru AGA Nuclearelectrica din 14 noiembrie cu aprobarea contractului pentru realizarea unităților 3 și 4, care va fi semnat într-un cadru special, cu ocazia COP 29, la Baku.
O nouă promisiune îndeplinită! Acest proiect a fost de la bun început prioritatea zero pentru echipele ministerului și Nuclearelectrica / Energonuclear. Vom avea până în 2032 încă 1400MW energie nucleară, producție în bandă, cu emisii zero de CO2. Consorțiul care va realiza investiția este format din companii de top mondial: Fluor și Sargent & Lundy din Statele Unite ale Americii, Atkins Realis din Canada (deținătoarea tehnologiei CANDU) și Ansaldo din Italia. Finanțările sunt asigurate, în bună măsură, de statele participante, prin USEXIM (3 miliarde de USD), Canada (2 miliarde de dolari canadieni, acord semnat în prezența mea la Ottawa) și Italia (2 miliarde EUR, acord semnat în februarie 2024). Statul român se angajează, totodată, să susțină acest proiect strategic cu tot ceea ce este necesar.
Investiția în reactoarele 3 și 4 a fost blocată, amânată, uitată timp de decenii, din varii motive. Reușim acum să punem proiectul pe un drum fără întoarcere, cu parteneri serioși, cu o tehnologie deja validată la unitățile 1 și 2, care au fost și sunt printre cele mai performante reactoare nucleare din lume. Programul nuclear civil românesc merge mai departe și înseamnă șansa României de a avea energie sigură, la un preț accesibil și fără emisii de CO2. Facturi mai mici pentru români, competitivitate pentru companiile românești, locuri de muncă și dezvoltare.
Nu se compară nimic cu satisfacția de a duce lucrurile la bun sfârșit. Proiectul unităților 3 și 4 de la Cernavodă este cel mai important demers pentru sistemul energetic național — și a fost cel mai greu din întreg mandatul echipei mele. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest succes și le mulțumesc pentru munca neobosită. Rămâne cum am stabilit: înainte, împreună!”, a transmis Ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
FOTO: Arhiva ZiarulUnirea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]