Cel mai vechi sediu de primărie din județul Alba – Conacul Barcsay, intră în reparații
Cel mai vechi sediu de primărie din județul Alba – Conacul Barcsay din Săliștea, intră în reparații
Proiectul de restaurare, în valoare de peste 1,3 milioane de lei, a fost câștigat de SC AXA Reconst SRL Sighetu Marmației, firma care a restaurat și Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra
Marți, 12 septembrie 2017, a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare a sediului Primăriei Săliștea, monument istoric, fostă reședință de vară a familiei nobiliare maghiare Barcsay. Conacul va fi reabilitat pe bani europeni, printr-un ambițios proiect depus la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale.
Lucrările vor fi realizate de SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației, câștigătorul licitației pentru 1.342.170,48 de lei fără TVA. Înființată în 2006, SC Axa Reconst SRL Sighetu Marmației are în palmares renovarea și reabilitarea mai multor biserici monument istoric și clădiri de patrimoniu, majoritatea lucrărilor fiind câștigate în urma licitațiilor desfășurate de Institutul Național al Patrimoniului.
Firma a lucrat la: reabilitarea Muzeului Țării Crișurilor, a bisericuțelor din cretă de la Murflatar, renovarea Bisericii de lemn “Adormirea Maicii Domnului” Lărgăşani, Corbiţa, judeţul Vrancea, strămutarea a trei case-monument de la Curtișoara, din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare Gorj: Casa Ceroi – Glodeni, Pivnița de Deal de la Bălănești și Cazania, mutarea bisericii de lemn din satul Broștenița (Fărcășești – Gorj), cu hramul ”Sfântul Ioan Botezătorul”, restaurarea unor monumente din lemn din Maramureș: Biserica monument istoric cu hramul ”Sf. Nicolae” din Săliștea de Sus; restaurarea a două mori, una din Ieud (Moara lui Dunca Boboiog, datată 1571), și una din Berbești (Moara lui Moiș, datată la începutul secolului al XIX-lea), ambele aflate în patrimoniul Muzeului Maramureșului din Sighet, la mănăstirea Agapia, firma a restaurat 17 case monahale, biserica de lemn „Sfinții Îngeri” din Așchileu, județul Cluj etc. La Muzeul Memorial ”Avram Iancu” din Vidra a executat o restaurare în valoare de 3 milioane de lei. Acționarul principal, Vasile Bârlea, este membru al Uniunii Naționale a Restauratorilor de Monumente Istorice.
Potrivit contractului semnat cu Primăria Săliștea, lucrările vor dura 2 ani, care se scurg din momentul semnării contractului. În această iarnă, personalul Primăriei Săliștea își va continua activitatea în vechiul sediu, însă din primăvară va fi relocat în sediul Căminului Cultural.
Proiectul de reabilitare va avea ca sursă de finanțare Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, submăsura 7.6: ”Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”. Clădirea de secol XVIII se află, din 2010, pe Lista monumentelor istorice din România. Zbaterea administrației locale din Săliștea durează de mai bine de un an, cei de la AFIR solicitând mai multe clarificări, iar când, în final, anul acesta lucrarea a fost scoasă la licitație, a avut parte și de contestații, clarificate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Oricum, administrația locală din Săliștea se poate mândri că funcționează în cel mai vechi sediu de primărie din județul Alba, imobilul având o vechime de circa 300 de ani.
Potrivit istoricilor, clădirea conacului nobiliar din Săliștea a fost ridicată în perioada de glorie a barocului transilvănean care s-a dezvoltat sub conducerea împărătesei Maria Tereza (1717 – 1780). A fost renovată de mai multe ori după ce, în 1748, a fost arsă, împreună cu anexele gospodărești, în timpul răscoalei țărănești conduse de Horea, Cloșca și Crișan. A fost martor tăcut al uneltirilor împotriva sfântului părinte Sofronie de la Cioara și a vibrat dureros după aceea la fiecare biserică ortodoxă dărâmată de tunurile generalului Bukow. Evenimentele premergătoare Marii Uniri de la 1918 au marcat o nouă distrugere a conacului Barcsay, țăranii revoltați de asuprirea maghiară canalizându-și din nou mânia spre acest imobil în care mai locuia încă un descendent al familiei nobiliare maghiare. Casa Barcsay din Cioara și alte proprietăți, terenuri și păduri, au rămas în proprietatea ungurilor până la reforma agrară din perioada 1921 – 1927, încă vreo cinci ani. În 1923, conacul Barcsay a fost vândut, cu acte în regulă, Primăriei comunei Cioara, actuală Săliștea.
Casa și acareturile familiei Barcsay se întindeau pe o suprafață de 7200 de metri pătrați. Un imens parc înconjura conacul. După venirea comuniștilor la putere, cocheta construcție barocă a fost înghesuită de clădiri utilitare, respectiv un bloc cu două nivele și căminul cultural. Din imensul parc nobiliar a mai rămas, în timp, un gard viu. Oricum, și așa, puține primării de comune din Alba se pot mândri cu un parc pe o suprafață considerabilă!
Proiectul de restaurare propune ca imobilul să păstreze funcțiunile administrative de primărie, dar vor fi create și spații cu destinație culturală, expoziționale și de informare turistică. În pridvorul din fațada principală va fi amenajată o expoziție tematică despre celebrele Tăblițe cu scriere sumeriană, desoperite la Tărtăria. În dreapta holului central va fi amenajat un punct de informare turistică, cu spațiu expozițional permanent. Evident, clădirea va fi restaurată păstrând formele și modelul inițial, inclusiv canaturile geamurilor sau forma specifică a acoperișului. Utilitățile și materialele folosite la restaurare vor fi de secol XXI. La final, clădirea va avea inclusiv facilitățile pentru persoanele cu dizabilități care vor vizita Primăria Săliștea. O bijuterie arhitectonică ce le va vorbi generațiilor viitoare despre istoria acestor locuri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii