Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Cei care jignesc, amenință, intimidează sau lovesc avocații vor risca să ajungă la închisoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Persoanele care, în cadrul procedurilor judiciare, vor jigni avocaţii sau vor încerca să-i intimideze prin declaraţii false vor risca să primească o pedeapsă cu închisoarea sau o amendă. 

Senatorii au aprobat recent introducerea unor prevederi speciale referitoare la pedepsirea persoanelor care jignesc, ameninţă, intimidează sau lovesc avocaţi. Modificările sunt incluse într-o Propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, care a fost adoptată de Senat, în calitate de prima Cameră sesizată, la sfârşitul lunii iunie.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Concret, Legea avocaţilor va avea un capitol special dedicat infracţiunilor şi pedepselor, care va cuprinde, pe lângă sancţiunile aplicabile avocaţilor, şi cele aplicabile persoanelor cu care aceştia interacţionează.

Astfel, folosirea de cuvinte/gesturi jignitoare faţă de avocaţi, în cadrul unei proceduri judiciare, va fi pedepsită cu închisoare de la o lună la şase luni sau cu amendă.

Persoanele care vor face declaraţii false – tot în cursul unei proceduri judiciare – cu scopul de a intimida sau de a se răzbuna pe avocaţi vor risca să stea la închisoare între trei luni şi un an sau să fie amendaţi.

„Declararea publică necorespunzătoare a adevărului, cu scopul de intimidare sau de răzbunare, în cursul unei proceduri judiciare, de către o persoană, prin care se împută săvârşirea de către un avocat a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave prin sau în legătură cu prestaţiile sale profesionale, se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă”, scrie în proiectul de lege.

În ceea ce priveşte ameninţarea avocatului în timpul/în legătură cu exercitarea profesiei de către acesta, pedeapsa va fi închisoarea de la trei luni la doi ani. Totodată, în aceleaşi condiţii, lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite împotriva avocaţilor vor fi pedepsite cu închisoare de la şase luni la trei ani.

Cei care vor săvârşi aceste infracţiuni vor putea fi traşi la răspundere în baza plângerii avocatului, însă în cazul actelor de violenţă acţiunea penală va putea fi începută şi din oficiu. Răspunderea penală va fi înlăturată dacă plângerea prealabilă va fi retrasă sau dacă părţile se vor împăca.

Dacă ameninţările sau actele de violenţă vor viza soţul său rudele apropiate ale avocaţilor, limitele speciale de pedeapsă vor fi majorate cu jumătate.

Ameninţările şi actele de violenţă împotriva avocaţilor sunt pedepsite în prezent de Codul penal

În prezent, ameninţările şi actele de violenţă asupa avocaţilor sunt pedepsite în baza Codului penal. Mai exact, ameninţarea, lovirea (sau alte violente), vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul – săvârşite împotriva unui avocat în legătură cu exercitarea profesiei – sunt sancţionate cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea în cauză, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate.

Potrivit actului normativ amintit, ameninţarea se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, iar lovirea – cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Vătămarea corporală din culpă este pedepsită cu închisoare de la şase luni la doi ani sau cu amendă, în timp ce lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte sunt pedepsite cu închisoare de la şase la 12 ani. Referitor la omor, Codul penal stabileşte o pedeapsă cu închisoarea de la zece la 20 de ani (plus interzicerea exercitării unor drepturi).

„Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui judecător sau procuror ori împotriva bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu jumătate. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele comise (…), dacă privesc un membru de familie al judecătorului sau al procurorului”, mai scrie în document, cu precizarea ca prevederile se aplică şi în cazul infracţiunilor împotriva avocaţilor.

sursa:avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea