Rămâi conectat

Curier Județean

Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, va fi restaurată: Licitație pentru servicii de proiectare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, va fi restaurată: Licitație pentru servicii de proiectare

Primăria Zlatna a lansat, miercuri, 18 iunie 2025, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contractare prin licitație publică a serviciilor de proiectare pentru elaborarea documentațiilor economice faza proiect tehnic aferente obiectivului de investiții „Conservare-restaurare Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Zlatna”. 

Sărbătoarea Muzicii 2025

Data limită pentru primirea ofertelor este 3 iulie 2025.

Citește și: FOTO | Cea mai veche biserică din Zlatna, monument istoric de importanță națională, restaurată cu peste 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile

Atestată documentar la anul 1424, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” Zlatna, este unul dintre monumentele istorice, pe nedrept, prea puțin cunoscute. Este cea mai veche biserică din Zlatna și este considerată „lăcașul de cult românesc la care se remarcă cel mai substanțial aport al stilului gotic”, se arată pe site-ul Museikon Alba Iulia. Biserica este monument istoric de arhitectură de importanță națională, pentru restaurarea căruia Primăria Orașului Zlatna a semnat recent cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru un contract de finanțare nerambursabilă.

Contractul „Conservare-restaurare Biserica Adormirea Maicii Domnului Zlatna” este finanțat prin Programului „Regiunea Centru” 2021 – 2027, Prioritatea: 8. „O regiune atractivă”, Acțiunea: 8.2 – Dezvoltare urbană integrată prin regenerarea spațiilor publice, punerea în valoare a patrimoniului, infrastructurii culturale și a potențialului turistic din orașele Regiunii Centru. Valoarea totală a proiectului este de 17.792.340,24 lei din care suma nerambursabilă este de 15.123.489,20 lei.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” este monument de importanță națională, categoria A și este înscris în LMI 2015 a județului Alba la nr. 650, având cod AB-II-m-A- 00400. Acest monument este un exemplu rar de biserică românească zidită în stil gotic în prima jumătate a secolului al XV-lea, probabil 1424. Așa cum atestă inscripțiile descoperite cu ocazia unei renovări din anul 1744: „(…) s-au zidit această sfântă biserică, dintâi cu tinda până la mijlocul zidululu (sic!), cu toată chieltuiala dumnealui jupanului Stănislav (sic!) Hraboru i jupanița ego Anca, și păntru acest lucru cât arată mai sus s-au aflat chieltuiala cinjsprăzeace sute de florinț; și murind, au rămas neisprăvit(ă). Iar la an 1696 atuncea s-au apuca(t) jupanu Dobra Anghel și cu jup(a)nu Iacov Ioanăș și au zidit-o cu toată chieltuiala dumnealor: bolta tinzii și turnul; și s-au făcut chieltuiala (…)”. Restul de cel puțin două rânduri și jumătate de text nu s-a mai păstrat, dar cronica continuă cu: „În an 1744 au răpăosat jupânu Roșca Ion și au lăsat bisearecii doao sute și 50 de florinți pentru zugrăvitu aceștii sf(in)te bisea(ri)ci, ca să fie ctitor și să(-l) pomenească la sfânta liturghie. Zugrăvitu-s-au această sfântă bisearică în zilele înălțatei crăesie Mariei Tereziei (… ) (fii)nd vlădica (…) (I)nochientie de Sadu (…); ostenitor și îndemnător și ctitor acestui lucru la ziditul oltariului și la zugrăvitul besearecii au fost Popa Ivan i sin ego Popa Pătru”.

În 1937 a fost renovat exteriorul și s-au efectuat picturi noi în biserică, context în care au fost scoase la iveală și curățate o serie de picturi vechi, documentate de Virgil Vătășianu. Intervențiile recente au avut însă cel mai mare impact. Astfel, în 1993-1998, a avut loc o renovare masivă: s-a refăcut pictura din interior, au fost puse în valoare unele elemente (portalul sudic, ferestrele tâmplei), s-au introdus sisteme de apă potabilă și gaz metan. Intervențiile au fost însă agresive, elemente ale vechilor picturi fiind acoperite sau completate de artiștii contemporani.

În plus au apărut degradări ale tencuielilor exterioare, acoperișului, fisuri ale zidăriei, deteriorări ale elementelor de piatră.

În cadrul proiectului de acum se va repara acoperișul, se vor efectua lucrări de consolidare a zonelor de zidărie dislocată, un dren perimetral, hidroizolații exterioare, restaurarea componentelor artistice din piatră inclusiv tratarea biologică, se vor înlocui instalațiile de alimentară cu apă potabilă și canalizare pluvială și se vor executa lucrări de amenajare exterioară, inclusiv marcarea în exterior a urmelor ruinelor descoperite în cadrul cercetării arheologice pentru evidențierea fazelor de construcție și instalație de iluminat arhitectural.

Prin organizarea unor evenimente și activități culturale și sociale, biserica va deveni un spațiu multicultural care va oferi u spațiu optim pentru organizarea diferitelor activități și evenimente, precum lansări de cărți, concerte de muzică clasică, activități de informare privind monumentul istoric cu scopul descoperirii istoriei monumentului și al orașului etc.

Beneficiarii proiectului sunt credincioșii Parohiei Ortodoxe Zlatna, întreaga populație a orașului, peste 6.600 de persoane dar și întreprinderile din domeniul HORECA, care vor oferi servicii pentru turiștii și vizitatorii care vor fi atrași în orașul Zlatna, precum și alte întreprinderi care ar putea oferi servicii sau care se ocupă de comercializarea bunurilor în cadrul orașului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parc fotovoltaic cu 260 de panouri în comuna Cricău: Licitație pentru proiectare, montare și punere în funcțiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parc fotovoltaic cu 260 de panouri în comuna Cricău: Licitație pentru proiectare, montare și punere în funcțiune Autoritățile locale din Cricău au lansat, vineri, 11 iulie 2025, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contractare prin licitație publică a serviciilor de proiectare, montare și punere în funcțiune aferente obiectivului de investiții „Înființarea unei […]

Citește mai mult

Curier Județean

UPDATE | INCENDIU de vegetație uscată în Șard: A ars vegetație uscată pe o suprafață de 800 de metri pătrați

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată în Șard: A ars vegetație uscată pe o suprafață de 800 de metri pătrați Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit sâmbătă, 12 iulie 2025, în jurul orei 18.00, în satul Șard, din comuna Ighiu. Citește și: INCENDIU de vegetație uscată în Alba Iulia: Intervin pompierii pe strada Tarniței, din Micești […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Promoția 1975 a liceului din Teiuș, revedere emoționantă după 50 de ani: „A fost o zi în care timpul parcă s-a oprit în loc, iar anii s-au topit într-o clipă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Promoția 1975 a liceului din Teiuș, revedere emoționantă după 50 de ani: „A fost o zi în care timpul parcă s-a oprit în loc, iar anii s-au topit într-o clipă” Întâlnire de suflet la Liceul Teoretic Teiuș, unde emoția revederii i-a cuprins pe toți cei care, în urmă cu 50 de ani, pășeau încrezători spre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea