Rămâi conectat
MA-RA-MU

Actualitate

Ce trebuie să știe românii despre alegerile locale din 5 iunie și cum pot afla secția la care sunt arondați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cetățenii români sunt chemați, în 5 iunie 2016, să își aleagă primarii, consilierii locali și consilierii județeni.

Votarea va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00, odată cu închiderea urnelor. Alegătorii vor primi trei buletine de vot pentru consilieri locali, consilieri județeni și primari, acestea fiind cele trei categorii de reprezentanți care vor fi aleși direct la scrutinul local din 2016. Astfel, consilierii locali și cei județeni sunt aleși în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale, în timp ce primarii sunt aleși în urma scrutinului uninominal.

Pentru ca buletinul de vot să nu fie declarat nul, ștampila cu mențiunea „Votat” se aplică în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului care se dorește a fi ales. După aplicarea ștampilei, cetățenii îndoaie buletinul de vot și îl introduc în urne. Introducerea buletinului de vot în altă urnă decât cea destinată candidaturii nu atrage după sine nulitatea votului.

După introducerea buletinului de vot în urnă, alegătorii trebuie să predea ștampila membrilor secției de votare, care au obligația să ștampileze actul de identitate, cu data scrutinului și mențiunea „Votat”.

Accesând Registrului electoral de pe site-ul registrulelectoral.ro și introducând CNP-ul și numele, alegătorii pot afla secția de votare la care sunt arondați și deci la care pot vota, cu toate datele de localizare a acesteia.

***
La fel ca în 2012, și în 2016 primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin, fiind declarat ales acel candidat care a obținut majoritatea simplă a voturilor din circumscripția electorală locală, fără să mai fie nevoie de un al doilea tur de scrutin.

Spre deosebire de alegerile parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare, la care românii din străinătate pot vota și în țara în care au domiciliul sau reședința, la alegerile locale, și deci și la scrutinul din iunie 2016, nu vor putea vota cetățenii români care au reședința sau domiciliul în străinătate.

În schimb, în funcție de legislația țării în care cetățenii români au domiciliul sau reședința, aceștia pot sau nu vota la alegerile locale din acele țări. La nivelul Uniunii Europene (UE), funcționează, în ceea ce privește alegerile locale și cele europarlamentare, principiul reciprocității, potrivit căruia fiecare stat membru permite tuturor cetățenilor europeni să voteze la cele două tipuri de scrutin, cu condiția să aibă domiciliul sau reședința în statul respectiv. Astfel, cetățenii români stabiliți în străinătate (cu domiciliul sau reședința), pot vota la alegerile locale și cele europarlamentare în oricare dintre cele 28 de state ale UE.

În ceea ce îi privește pe cetățenii români din țară, restricțiile privind locul în care votează sunt mai mari decât în cazul celorlalte tipuri de alegeri, la care se poate vota pe liste speciale sau suplimentare. Astfel, la alegerile locale se poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială în care alegătorul își are domiciliul și numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu.

În situația în care anumiți alegători cu drept de vot au fost omiși din lista electorală permanentă a unei secții de votare, dar care fac dovada că domiciliază în raza secției respective, pot vot fiind însă înscriși în lista electorală suplimentară întocmită de președintele biroului electoral al secției.

Totodată, cetățenii care și-au stabilit reședința într-o altă localitate cu cel puțin trei luni înaintea datei alegerilor, pot vota în unitatea administrativ-teritorială respectivă.

De menționat că Legea 288 din 2015 privind votul prin corespondență nu se aplică la alegerile locale din 2016, primul scrutin la care cetățenii români din străinătate putând vota prin această modalitate, fiind cel parlamentar, din decembrie 2016.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina, în topul scumpirilor din luna noiembrie 2024 Serviciile poştale, fructele proaspete şi margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în noiembrie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poştale a urcat luna trecută cu 17,83%, comparativ […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea