Rămâi conectat

Actualitate

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale. Marcel Boloș: „Formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficiarii”

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale. Marcel Boloș: „Formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficiarii”

Jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență care privește pensiile nu este deloc prietenos cu cei care beneficiază de pensii speciale, a explicat într-un interviu pentru „Adevărul” ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Din perspectiva Legii pensiilor speciale, fiind cartoful fierbinte al acestor jaloane, va trebui să limpezim problema pentru că jalonul în sine nu este prietenos cu beneficiarii de pensii speciale”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”.

Astfel, ministrul a explicat că pensiile speciale trebuie „raționalizate”, arătând că acesta este formularea exactă din PNRR.

„Scrie limpede și se poate vedea de departe că trebuie să raționalizăm pensiile speciale și să le punem în acord cu principiul contributivității”, a mai spus Boloș.

Potrivit ministrului, „formulele de calcul nu sunt prietenoase cu beneficarii de pensii speciale pentru că au în vedere diminuarea acestor beneficii”, a spus Marcel Boloș în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”.

Ministrul a mai menționat că a primit pe e-mail mai multe opinii de la cei care beneficiază de pensii speciale, precizând că „ jalonul nu poate fi interpretabil”.

Problema pensiilor de serviciu și pensiilor ocupaționale

Marcel Boloș a subliniat însă că în acest context se pune și problema pensiilor serviciu și cele ocupaționale.

„Ce s-a pus în discuție în spațiul public pe bună dreptate, că noi reglementăm acest jalon din perspectiva pensiilor speciale, iar în cadrul legislativ național avem de-a face cu pensiile de serviciu și cele ocupaționale, sunt desigur demersuri pe care le vom face și aici va depinde și mandatul pe care îl vom primi din partea Coaliției”, a mai declarat ministrul.

Boloș a subliniat că deocamdată nu putem deschide discuțiile pentru negocieri. „Va trebui să ne adunăm documentele necesare și informațiile necesare”, a spus Boloș arătând că acestea trebuie strânse până pe data de 29 septembrie.

„Este cel mai greu trimestru și cea mai grea misiune pe care o are Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cea a trimestrului 4. Pe lângă faptul că avem un volum dublat de jaloane și ținte pe care le avem de gestionat”, a mai spus ministrul despre trimestrul în care trebuie să fie încheiată problema pensiilor speciale.

Marcel Boloș a explicat faptul că în ceea ce privește termenele pentru obiective, chiar dacă nu sunt gata până la deadline-ul asumat, ele pot fi pregătite până în momentul în care e trimisă cererea de plată. Așadar, nu va fi în pericol de a pierde bani România.

Termen-limită pentru PNRR, 21 septembrie, dat de Ciucă

Liderul de la Palatul Victoria le-a amintit colegilir din Guvern că un lucru convenit încă din vară era ca pentru trimestrul 3, data la care vor fi aprobate jaloanele și țintele este 15 septembrie, ceea ce nu s-a întâmplat. „Mâine este ziua de 15 septembrie și sunt deja o parte din jaloane și ținte neîndeplinite. Am înțeles că au fost și sunt așteptate aspectele necesare a fi coordonate cu Comisia, care nu au venit. Vreau să vă spun cât se poate de clar. Următoarea ședințăă de Guvern va fi online, vineri, în care vom aproba jaloanele și țintele care vin coordonate și discutate cu Comisia. Ultima ședință de Guvern până la care aveți de rezolvat problema e cea de săptămâna viitoare, pe 21”, a precizat șeful Guvernului.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea