Ce prețuri vor fi la energie electrică: O prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării
Ce prețuri vor fi la energie electrică: O prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării
Încet ofertele de preț ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile poștale și pe comparatorul de prețuri al ANRE. Ofertele de preț apărute în piață sunt cuprinse în prezent între 1,03 – 1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare.
Cel mai probabil acest interval va fi intervalul în care vor apărea și următoarele oferte de la ceilalți furnizori de energie electrice către clienții casnici.
Citește și: Facturi la energie duble pentru consumatorii mici: Ce se va întâmpla cu prețurile de la 1 aprilie 2025
Costurile cu energia electrică ale unui furnizor care furnizează energie electrică în București, luând în considerare prețurile medii tranzacționate pe OPCOM, cu livrare în lunile anului următor sunt cuprinse între 0,4818 – 0,51864 lei/KWh, astfel că dacă adăugăm tarifele, taxele, accizele și marja comercială costul mediu pentru anul următor ar atinge un nivel de 1,0365 lei/KWh cu TVA inclus (în condițiile în care taxele, accizele, tarifele nu se modifică). La acest calcul nu a fost luat în considerare costurile cu dezechilibrele care în anul 2024, în unele momente s-au bazat pe cele mai mari prețuri din Europa.
Astfel, la 1 aprilie 2025 prețul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 și probabil prețurile se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus.
Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu cca 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună și o creștere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creștere în medie cu cca 17,6 lei/lună la factura de energie electrică).
Menținerea unui plafon al prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncționalităților în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea acestor prețuri, respectiv creșteri de taxe și impozite – care în fapt este în dezavantajul populației sărace – https://asociatiaenergiainteligenta.ro/plafonarea-pretului-la-gaze-nu-este-pentru-cei-saraci/.
Dumitru Chisăliță, Președinte AEI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii23 de ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii12 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii15 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată