Ce prețuri vor fi la energie electrică: O prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării
Ce prețuri vor fi la energie electrică: O prognoză a prețului energiei electrice după expirarea plafonării
Încet ofertele de preț ale energiei electrice pentru perioada de după plafonare încep să apară în cutiile poștale și pe comparatorul de prețuri al ANRE. Ofertele de preț apărute în piață sunt cuprinse în prezent între 1,03 – 1,43 lei/kWh cu TVA inclus pentru perioada post plafonare.
Cel mai probabil acest interval va fi intervalul în care vor apărea și următoarele oferte de la ceilalți furnizori de energie electrice către clienții casnici.
Citește și: Facturi la energie duble pentru consumatorii mici: Ce se va întâmpla cu prețurile de la 1 aprilie 2025
Costurile cu energia electrică ale unui furnizor care furnizează energie electrică în București, luând în considerare prețurile medii tranzacționate pe OPCOM, cu livrare în lunile anului următor sunt cuprinse între 0,4818 – 0,51864 lei/KWh, astfel că dacă adăugăm tarifele, taxele, accizele și marja comercială costul mediu pentru anul următor ar atinge un nivel de 1,0365 lei/KWh cu TVA inclus (în condițiile în care taxele, accizele, tarifele nu se modifică). La acest calcul nu a fost luat în considerare costurile cu dezechilibrele care în anul 2024, în unele momente s-au bazat pe cele mai mari prețuri din Europa.
Astfel, la 1 aprilie 2025 prețul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 și probabil prețurile se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus.
Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu cca 21% pentru consumatorii care consumau peste 255 kWh/lună și o creștere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creștere în medie cu cca 17,6 lei/lună la factura de energie electrică).
Menținerea unui plafon al prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh, înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncționalităților în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea acestor prețuri, respectiv creșteri de taxe și impozite – care în fapt este în dezavantajul populației sărace – https://asociatiaenergiainteligenta.ro/plafonarea-pretului-la-gaze-nu-este-pentru-cei-saraci/.
Dumitru Chisăliță, Președinte AEI
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România
Peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Câți oameni suferă de singurătate în România Epidemia de singurătate este o criză globală. În era tehnologiei şi a comunicării, peste 870.000 de persoane mor anual din cauza izolării sociale, la nivel mondial. Potrivit statisticilor, oamenii suferă accidente cerebrale, atacuri de cord […]
Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat
Tot mai mulți români regretă „Epoca de Aur”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, din ce în ce mai apreciat Dezamăgiți de tot ceea ce se petrece actualmente în țara noastră, tot mai mulți români au ajuns să regrete vremurile în care România era o dictatură comunistă, în care cuvântul de ordine era sărăcia și represiunea. Cercetările […]
Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face”
Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face” „Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se […]