Ce persoane ar putea beneficia de ajutor financiar de stat la iarnă: „Legea consumatorului vulnerabil este o prioritate”
Ce persoane ar putea beneficia de ajutor financiar de stat la iarnă: „Legea consumatorului vulnerabil este o prioritate”
Orban: „Avem prioritate zero adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil/ Pregătim noi scheme de ajutor de stat pentru companiile mici și mijlocii”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat că proiectul legii consumatorului vulnerabil constituie „prioritate zero” în viitoarea sesiune parlamentară. Orban anunţă, de asemenea, în contextul anunţatelor majorări ale tarifelor la energie şi gaze naturale, că autorităţile pregătesc un pachet legislativ prin care să vină în sprijinul agenţilor economici afectaţi de creşterile preţurilor la energie, transmite News.ro
„Avem prioritate zero adoptarea legii privind consumatorul vulnerabil care prevede posibilitatea de a sprijini familiile cu venituri mai mici în plata unei părţi la factura de energie electrică şi din factura la gaz.
De asemenea, pregătim noi scheme de ajutor de stat de genul schemei pentru companiile energofage, prin care s-au plătit în proporţie de 16% din cuantumul certificatelor de CO2 au fost finanţate companiile care au un cost foarte mare cu energia.
De asemenea, pregătim un pachet de scheme de ajutor de stat de minimis (…) pentru întreprinderile mici şi mijlocii pentru a-i ajuta în reducerea costurilor cu energia electrică. Avem o întreagă paletă de măsuri”, a declarat Ludovic Orban, duminică, la Oradea, unde a participat la Comitetul Director Judeţean al PNL Bihor, în faţa căruia şi-a prezentat moţiunea cu care va candida la Congresul din 25 septembrie pentru un nou mandat de preşedinte al PNL.
Ludovic Orban a menţionat că pentru autorităţile române este „fundamentală” repornirea „cu şanse reale” a construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cervnavodă.
Primul ministru Florin Cîţu declara, joi, că există „un risc real” ca sursele de energie să aibă tarife mai mari în iarna care urmează, iar în acest context anunţa că doreşte adoptarea mai rapid a legii consumatorului vulnerabil, care i-ar putea sprijini financiar pe cei cu venituri mici în ceea ce priveşte plata facturilor la energie.
Astfel, Cîţu doreşte ca legea care se află la Camera Deputaţilor şi care este programată a intra în vigoare anul viitor să producă efecte de la începutul anului.
Conform proiectului de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie realizat de Ministerul Muncii, consumatorii consideraţi vulnerabili pot primi ajutor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, pentru gaze naturale pentru energie electrică sau combustibili solizi şi/sau petrolieri.
Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este, conform proiectului, de 810 lei/persoană în cazul familiei şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure.
Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este, conform aceluiaşi proiect, de 250 lei/lună pentru gaze naturale; de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 80 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan