Ce pedeapsă a primit o femeie din Alba după ce a înşelat agenţia de şomaj prin angajarea fictivă a unor persoane pentru obţinerea ilegală de subvenţii de la stat
Ce pedeapsă a primit o femeie din Alba după ce a înşelat agenţia de şomaj prin angajarea fictivă a unor persoane pentru obţinerea ilegală de subvenţii de la stat
Judecătoria Câmpeni a decis pedepsele în cazul unei femei care a deţinut funcţia de administrator la o societate comercială: 10 luni de închisoare pentru înşelăciune şi 3.600 de lei amendă penală pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele cu amânarea aplicării pe un termen de 2 ani.
Infracţiunile au avut loc în perioada 2009 – 2013, dosarul a fost trimis în judecată în 2018, iar o primă hotărâre a fost pronunţată la finalul anului trecut. Între timp, cauza a ajuns la Curtea de Apel unde se va lua o hotărâre definitivă. Procurorii au reţinut în rechizitoriu faptul că femeia de afaceri din Apuseni (C. Elena) a indus în eroare funcţionarii publici din cadrul AJOFM Alba, solicitând şi primind de 32 de ori subvenţii în valoare totală de zeci de mii de lei pentru trei persoane cu vârsta de peste 45 de ani angajate în mod fictiv.
În derularea activităţii infracţionale, femeia a întocmit şi depus la AJOFM Alba un număr de 131 de înscrisuri care a testa în mod neadevărat că respectivele persoane au fost angajate efectiv şi că au desfăşurat activitate în cadrul societăţii, că au fost remunerate pentru munca prestată. În acest sens au fost trecute situaţii nereale mai multe documente cum ar fi contractele individuale de muncă şi înscrisurile lunare, respectiv tabelul nominal, foaia colectivă de prezenţă, statul de plată şi declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Ilegalităţile au fost descoperite după ce inspectorii ITM Alba au efectuat controale pentru verificarea respectării legislaţiei în domeniul muncii, în ceea ce priveşte încheierea, executarea şi încetarea raporturilor juridice de muncă la trei societăţi, printre care şi cea administrată de femeia de afaceri.
”Aceste controale au relevat faptul că societăţile au solicitat şi primit subvenţii conform art. 85 din Legea nr. 76/2000, acordate ca urmare a angajării unor salariaţi care aveau vârsta de peste 45 de ani, în condiţiile în care aceste societăţi nu desfăşurau activităţi, aveau activitate restrânsă sau angajaţii prestau activităţi în mod ocazional. În acest sens, a fost formulată plângerea penală înregistrată sub nr. 3068/P/2013 indicându-se suspiciunea încheierii contractelor de muncă în fals, în scopul obţinerii de subvenţii, fără ca persoanele angajate să presteze activităţi, urmând ca după îndeplinirea unui stagiu minim de 12 luni de la angajare salariaţii să-şi depună demisiile. Ulterior, o parte dintre aceştia au fost reangajaţi o scurtă perioadă la alte societăţi administrate de aceste persoane, le-au fost încetate contractele de muncă, iar persoanele angajate au solicitat şi primit indemnizaţii de şomaj. Prin această modalitate, au folosit societăţile pe care le administrază în scopul fraudării fondului de şomaj şi obţinerea de foloase necuvenite”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.
Situaţia de la celelalte două firme verificate face obiectul unui alt dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. C. Elena este judecată şi în această cauză, fiind condamnată pe fond la 1 an închisoare şi 4.000 lei amenda penală, tot cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, tot pentrun înşelăciune şi fals în înscrisuri.
Conform prevederilor art. 85 din Legea nr. 76/2002, în forma de la data săvârşirii faptelor ce fac obiectul dosarelor, angajatorii, care încadrau în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, erau scutiţi, pe o perioadă de 12 luni, de plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj. De asemenea, angajatorii primeau pe această perioadă, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani. În acest cadru legal care a permis obţinerea de subvenţii prin simpla angajare a unor persoane, reprezentanţii unor societăţi comerciale au pus în practică un mecanism ce a presupus identificarea unor persoane şomere cu vârsta de peste 45 de ani, angajarea acestora în cadrul acestor societăţi şi obţinerea subvenţiei lunare aferente fiecărei persoane angajate.
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Plutonier adjutant șef Boțan Claudiu, din cadrul IJJ Alba, medalia „Bărbăție și Credință”, în semn de apreciere pentru activitatea profesională
FOTO | Plutonier adjutant șef Boțan Claudiu, din cadrul IJJ Alba, medalia „Bărbăție și Credință”, în semn de apreciere pentru activitatea profesională Ieri, 20 ianuarie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, a avut loc prezentarea ,,Evaluării activităţii desfăşurate și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba în […]