Rămâi conectat

Sănătatea și natură

GHID de CANICULĂ: ce obiecte nu trebuiesc lăsate în mașină și cum ne protejăm de căldura excesivă

Ziarul Unirea

Publicat

în

GHID de CANICULĂ: ce obiecte nu trebuiesc lăsate în mașină și cum ne protejăm de căldura excesivă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face câteva recomandări utile pe timp de caniculă. Mare atenție, de pildă, la ce aveți în mașină în aceste zile. Pompierii spun că există riscul ca unele obiecte pur și simplu să explodeze dacă sunt expuse la temperaturi ridicate. Chiar și gelul antibacterian poate provoca probleme serioase atunci când se încălzește prea tare.

Prima zi de august aduce un val de căldură și disconfort termic, iar temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade la umbră. În aceste condiții, autoritățile recomandă:

stai la umbră și evită expunerea la soare la orele prânzului

Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător

Sunt recomandabili cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.

Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).

poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de protecție solară (cu protectie minim 15).

Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

consumă fructe și legume proaspete

Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.

evită muncile extenuante și exercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11:00-18:00) sau ia pauze frecvente.

Cum aflu rapid indicele radiației UV?

Factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:

– Umiditate crescută (transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul sa se racorească rapid).

– Factori personali (vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, boala de inima, boala mintală, circulația necorespunzatoare a sângelui, arsurile solare, consumul de droguri și consumul de alcool în exces)

Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15. Valorile mai mari de 7 înseamnă nivel puternic de radiații, ceea ce aduce un risc crescut pentru piele și ochi.

În lipsa unei hărți a radiației UV, puteam afla rapid dacă este vorba de o radiație periculoasă: dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiatiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite.

Ce obiecte nu trebuie trebuie lăsate în mașină

Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.

La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.

Gelul antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă, conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Evident, orice alte obiecte care pot exploda la căldură nu au ce să caute în mașină, dacă este caniculă. Atenție, de asemenea, unde lăsați/aruncați mucurile de țigară.

Pe de altă parte, nu lăsați niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.

sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea