Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ce facilităţi oferă statul părinţilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În ţara noastră, legislaţia reglementează o serie de facilităţi pentru salariaţii părinţi. Spre exemplu, femeile însărcinate şi cele care au născut şi s-au întors la serviciu pot beneficia de protecţie şi de unele privilegii la locul de muncă dacă îşi anunţă angajatorul despre starea lor, conform OUG 96/2003 privind protecţia maternităţii la locul de muncă. În cazul în care angajatorul, din motive justificate, nu îşi poate îndeplini obligaţiile de a oferi un loc de muncă sigur şi sănătos pentru salariata gravidă sau care a născut recent, aceasta are dreptul la concediul de risc maternal, care se acordă fără vreo condiţie de stagiu de cotizare, pe o perioadă de maximum 120 de zile.

Pe toată perioada concediului de risc maternal, mamele sau viitoarele mame primesc o indemnizaţie de risc maternal de 75 la sută din media veniturilor aferente ultimelor 6 luni.
parintiConcediul de maternitate – este format din concediul pentru sarcină (prenatal, de 63 de zile) şi concediul pentru lăuzie (post­natal, de 63 de zile) şi se acordă salariatelor care au un stagiu minim de cotizare de cel puţin o lună sau stagiu asimilat în ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de sarcină/lăuzie. Asiguratele au dreptul la un concediu de maternitate de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Aceleaşi drepturi au şi femeile care nu mai sunt asigurate din motive neimputabile lor, dar doar dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat.

Concediul paternal: taţii beneficiază de două tipuri de concediu – cel paternal, de 5 zile, care poate fi prelungit cu încă 10 zile dacă au absolvit cursul de puericultură susţinut de medicul de familie şi con­cediul de creş­tere şi îngrijire a copilului de până la 2 ani. Concediul paternal se acordă pe bază de cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului. Cele 5, respectiv 15 zile de concediu paternal constituie vechime în muncă, iar angajatorul nu poate refuza acordarea concediului.

Concediul de creştere a copilului: persoanele care, în anul anterior datei naşterii copilului, au realizat, timp de 12 luni, venituri din salarii, din activităţi independente sau din activităţi agricole supuse impozitului pe venit pot beneficia de următoarele drepturi: concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară. Din anul 2012, pentru menţinerea dreptului la concediu şi indemnizaţie, cei în cauză trebuie să îşi achite impozitele şi taxele la bugetul local. Altfel, riscă să le fie suspendată indemnizaţia; sunt exceptate persoanele singure care au în îngrijire unul sau mai mulţi copii.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav: Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani.

Părinţii aflaţi în concediu nu pot fi concediaţi: Potrivit legii, în perioada concediilor menţionate, părinţii primesc indemnizaţii lunare de până la 85 la sută din venitul net. Angajatorul nu poate concedia salariatele gravide, pe cele care au născut recent, pe cele aflate în concediu de risc maternal sau în concediu de maternitate, în concediu de creştere a copilului, în concediu de îngrijire a copilului bolnav până la vârsta de 7 ani, respectiv 18 ani pentru copilul cu handicap. Excepţie fac situaţiile de reorganizare judiciară sau falimentul angajatorului.

Stimulentul de inserţie, bani în plus pentru mamele care revin mai repede la serviciu: Tot o facilitate pentru mame este şi acordarea stimulentului de inserţie; de acesta beneficiază unul dintre părinţi, persoanele care au adoptat copilul, cele cărora li s-a încredinţat copilul pentru adopţie sau care au copilul în plasament.  În prezent, cuantumul stimulentului de inserţie este de 1 ISR (indicator social de referinţă), adică de 500 de lei.

Statul încurajează angajarea părinţilor singuri: Potrivit legii, angajatorii care încadrează în muncă anumite categorii de persoane pot beneficia de stimulente financiare de la stat, calculate în funcţie de indicatorul social de referinţă, care are valoarea de 500 de lei. Din această categorie fac parte şi părinţii şomerii, unici susţinători ai familiilor monoparentale.

Cei care angajează şomeri părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale beneficiază, lunar, de o sumă egală cu valoarea ISR – 500 de lei. Suma se acordă de stat timp de 12 luni. Angajatorii trebuie să angajeze şomerii pe perioadă nedeterminată şi să menţină raporturile de muncă cel puţin 18 luni. Dacă raporturile de muncă încetează mai devreme de 18 luni, angajatorii vor restitui subvenţia primită, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 noiembrie 1599: 425 de ani de la intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul, în Cetatea Alba Iulia Deși au trecut mai bine de patru secole de când Alba Iulia a fost pentru prima dată capitala țărilor române unite sub sceptrul lui Mihai Viteazul, înainte de îndeplinirea idealului românesc, de unire a teritoriilor de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea