Ce faci dacă te întâlnești cu ursul care hălăduie prin pădurea de la Schit și pe șosea, la Ampoița. Sfaturi de la montaniarzi
Ce faci dacă te întâlnești cu ursul care hălăduie prin pădurea de la Schit și pe șosea, la Ampoița. Sfaturi de la montaniarzi.
Se pare că în pădurea de la Schit, din Alba Iulia, hălăduie un urs care a fost văzut și fotografiat chiar în preajma caselor.
Același sau nu cu cel văzut cu câteva zile înainte pe șosea, la Ampoița, exemplarul a băgat frica în oameni. Pentru amatorii de plimbări în inima pădurii, vestea a fost cât se poate de înspăimântătoare. Gata cu adunatul de ciuperci și floricele, fără nicio grijă în lume. Am mai văzut totuși aventurându-se pe trasee bicicliști convinși probabil că, la o adică, pedalează mai repede decât Moș Martin.
Ce facem totuși în cazul în care ne întâlnim de aproape cu ursul?
Potrivit montaniarzi.ro, ursul este un animal inteligent, uneori mai inteligent decât omul, iar asta îl face ca de cele mai multe ori să ocolească cu înțelepciune omul, dacă îi simte prezența. În zonele aglomerate de corturi, grătare, trasee populare, ursul poate fi o prezență frecventă, dar riscurile ca el să atace sunt mici pentru că este obișnuit cu omul și aglomerația îl face defensiv.
În aceste locuri ursul vine să cerșească, iar omul – nu foarte inteligent – să guste un spectacol de circ gratuit. ”Ce faci însă dacă te întâlnești cu ursul în zone mai puțin umblate, unde ești parte dintr-un grup mic (nu uita că pe munte nu se merge de unul singur, că grupul care face un traseu într-o zonă izolată trebuie să fie de 5-7 oameni și că regulile muntelui trebuie respectate cu sfințenie) sau dintr-un motiv oarecare rămâi singur? Prima regulă este să nu-ți pierzi capul și să nu intri în panică.
Calmul, concentrarea și convingerea fermă că poți face față situației sunt primele arme și cele mai eficiente. Muntele este casa ursului, omul este cel care calcă teritoriul ursului, niciodată invers. În aceste condiții, ursul se dovedește, din nou, mai inteligent decât omul.
Un comportament cu puțin zgomot preventiv făcut de oameni este suficient ca el să se îndepărteze înaintea contactului vizual.
Atenție! După contactul vizual între om și urs, zgomotul nu mai este o armă, ci o provocare adresată de om, ursului. Cea mai bună variantă în caz de întâlnire pe potecă este retragerea în liniște, fără mișcări bruște, în direcție opusă deplasării ursului. De cele mai multe ori totul se termină aici. După ce ursul nu se mai vede, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție. Este bine de știut că ursul este atras în locurile unde există stâne ce stau pe munte de primăvara până toamna.
Acestea sunt zone cu risc, mai ales dacă sunt locuri împădurite. Soluția este grupul compact, zgomotul preventiv și folosirea de petarde sau fumigene roșii în caz de contact vizual sau semne de agresivitate ale ursului. Nu trebuie niciodată să provoci ursul. Un comportament calm, așezarea pe vine, evitarea contactului vizual cu el poate fi suficientă pentru ca animalul să înțeleagă că nu ești un pericol și să te lase în pace. Nu trebuie să-l încolțești.
Nu trebuie să fugi! Ursul oricum aleargă mai repede ca tine, fie că aleargă la deal sau la vale (mitul cu alergatul la vale nu-i bun!).
Nu trebuie să te cațeri într-un copac, pentru că ursul este un cățărător bun, iar în copac, dacă vine după tine nu mai ai nici o șansă, plus că dacă urcă după tine e foarte furios. Îndepărtează-te de el cu fața spre el, niciodată cu spatele. Dacă este un grup, toți vor face aceleași mișcări, pentru a păstra un singur corp.
Mișcările haotice și țipetele îl pot face să atace. Înainte să atace, ursul are un comportament tipic. Se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare, țipă agresiv. Aceste semne preced cu 3-4 minute, atacul.
Nu va ataca înainte de a face aceste scheme, timp în care îți poți pregăti petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intens, sprayuri cu piper sau alte arme pe care montaniarzii adevărați le au cu ei, ca măsură preventivă la întâlnirea cu ursul”, scrie Daniela Margoi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești”
11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc”. Nicolae Iorga: “Recunoștința – dobânda împrumuturilor sufletești” În epoca vitezei, în care majoritatea dintre noi facem totul în grabă, iubim în fugă şi să ne bucurăm pe apucate, uităm ca uneori ar trebui să ne oprim o clipă şi să mulţumim celor care ne fac existenţa mai frumoasă. […]