Ce este impozitul pe construcţiile speciale (impozitul pe stâlp) şi când se plăteşte
Impozitul pe construcţiile speciale sau impozitul pe stâlp. Potrivit Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Alba, contribuabilii persoane juridice sunt atenţionaţi cu privire la reglementarea, de la 1 ianuarie 2014, prin OUG 102/2013, care modifică Legea 571/2003 privind Codul fiscal, a impozitului pe construcţii. Impozitul pe construcţii este datorat de persoanele juridice române (cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare şi persoanelor juridice fără scop patrimonial), persoanele juridice străine cu sedii permanente în România şi persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5 la sută asupra valorii construcţiilor prevăzute la Grupa 1 din HG nr. 2139/2004 – Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade: a) valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, de către contribuabil sau proprietar, după caz; b) valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale; c) valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole”, din HG 2.139/2004. Pentru plătitorii de impozit pe profit, cheltuiala cu impozitul pe construcţii este deductibilă la stabilirea profitului impozabil. Aşa cum ne-a declarat Iulia Mireştean – Biroul comunicare, relaţii publice şi mass-media în cadrul AJFP Alba – calculul şi declararea impozitului pe construcţii se face până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul. Modelul şi conţinutul declaraţiei privind impozitul pe construcţii se va aproba prin ordin ANAF. Plata impozitului se va efectua în două rate, cu scadenţă la 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul.
Impozitul pe construcţii – diferit de impozitul pe clădiri
Precizăm că impozitul pe construcţii nu este acelaşi cu impozitul pe clădiri. E vorba despre impozite diferite, care se aplică, ambele, în anul 2014, primul e administrat de unităţile fiscale subordonate ANAF, iar al doilea de primării. Impozitul pe construcţii e venit la bugetul de stat, iar impozitul pe clădiri reprezintă venit la bugetele locale. Impozitul pe construcţii este un impozit nou introdus începând din anul 2014, care se aplică doar în cazul persoanelor juridice, asupra construcţiilor sau investiţiilor la acestea, pentru care nu se plăteşte impozit pe clădiri, deci nu se poate vorbi nicidecum despre o dublă impunere. Impozitul pe construcţii are regim autodeclarativ (declaraţia se completează de contribuabil, iar modelul urmează a se aproba prin ordin ANAF), se depune până la data de 25 mai a anului de impunere, pe când nivelul impozitului pe clădiri e stabilit la nivelul unităţii administrativ-teritoriale şi se comunică prin decizie de impunere, de către primărie. Unităţile fiscale subordonate ANAF nu au preluat sub nicio formă administrarea vreunui impozit sau taxă de la bugetele locale.
Citeşte şi: calendarul obligatiilor fiscale 2014
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE NIVASIG OFFICE SRL Numele Beneficiarului : NIVASIG OFFICE SRL NIVASIG OFFICE SRL , cod de identificare fiscala 33900408, inregistrata la Registrul Comertului nr. J02/1274/2014, cu sediul in Municipiul Arad, Strada Abrud, Nr. 102, Bloc 131, Ap. 12, Județ Arad, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 795, intitulat “Proiect Digitalizare NIVASIG […]