Ce efecte au furtunile asupra aparatelor electrocasnice
În ultimul timp, asupra țării noastre s-au abătut furtuni devastatoare. Este bine de știu ce efecte au acestea asupra aparatelor electrocasnice.
În timpul descărcărilor de energie electrică, siguranța electrocasnicelor noastre depinde de existența unui paratrăsnet. În egală măsură însă, este important ca acesta să fie corect instalat, caz în care va conduce în afara locuinței o mare parte din energia electrică descărcată. Dacă clădirea în care locuim nu dispune de un captator de trăznet și de conducere a acestuia spre pămțnt, trăsnetul va căuta drumul cel mai scurt spre pământ (de-a lungul părților metalice, a cablurilor etc.) în mod necontrolat.
Astfel, supraenergia poate să pătrundă în aparatele electrocasnice prin antenă sau instalația electrică. Pot fi provocate în felul acesta scurtcircuite, chiar și incendii.
O altă soluție de protecție ar fi montarea unui stabilizator de tensiune între echipamentul de protejat și rețeaua de alimentare cu energie. În funcție de parametrii constructivi, stabilizatorul de energie poate să protejeze unul sau mai multe aparate dintr-o locuință.
Furtunile pot produce întreruperea energiei electrice, ceea ce atrage închiderea aparatelor electrocasnice. Ce trebuie să facem când o astfel de întrerupere survine în timp ce mașina de spalat rufele tocmai clătește sau mașina de spălat vasele usucă paharele? De obicei, acest tip de electrocasnice înregistrează faza în care se aflau la întreruperea energiei și o reiau din acel punct, în momentul revenirii curentului electric. Cel mai grav însă este faptul că întreruperea energiei afectează alimentele păstrate în frigider și congelator. De exemplu, în cazul întreruperii energiei electrice, alimentele dintr-un frigider cu o singură ușă rămân nealterate timp de 10 sau 20 de ore.
În cazul congelatoarelor, combinelor sau a lăzilor frigorifice de mari dimensiuni, cu izolație standard (spuma poliuretanică de aproximativ 5 cm grosime), alimentele pot sta în siguranță până la 20 de ore.
În lăzile frigorifice sau congelatoarele cu o izolație superioară, alimentele pot rămâne în stare bună până la 30 de ore.
Electrocasnicele cu izolații de 9 cm grosime, precum lăzile frigorifice, vor menține alimentele în siguranță între 42 și 60 de ore.
Congelatoarele moderne sunt prevăzute cu un indicator pentru temperaturile crescute. Când energia din rețea scade, indicatorul emite semnale sonore și vizuale, indicând totodată și alte informații referitoare la creșterea temperaturii. În acest caz, utilizatorul poate decide cum va folosi alimentele din frigider.
Sursa: jurnalul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Fără olimpiade școlare pentru clasele I – IV în acest an școlar. Anunțul ministrului Daniel David: „Stimulează prea devreme o industrie a meditaţiilor”
Fără olimpiade școlare pentru clasele I – IV în acest an școlar. Anunțul ministrului Daniel David: „Stimulează prea devreme o industrie a meditaţiilor” Ministrul Daniel David a afirmat, duminică, într-o postare pe blogul personal, că Ministerul Educației și Cercetării nu va organiza olimpiade școlare pentru clasele I – IV în acest an având în vedere […]