Rămâi conectat

Actualitate

Ce ar putea însemna impozitul progresiv pentru români: Explicațiile unui analist financiar român

Ioana Oprean

Publicat

în

Ce ar putea însemna impozitul progresiv pentru români: Explicațiile unui analist financiar român

Radu Georgescu, analist financiar, a explicat ce ar putea însemna pentru români trecerea la impozitul progresiv, dorită de către unii politicieni. Impozitul progresiv vine cu deduceri în sprijinul oamenilor în țări precum SUA și Germania, iar în România lucrurile ar sta cu totul altfel.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Cunoscutul analist Radu Georgescu a ridicat problema impozitului progresiv într-o postare pe Facebook. „Este bine să avem impozit progresiv în România? Unii spun că este bine, alții că nu este bine. Pe cine să crezi?”, și-a început el postarea.

A detaliat apoi și a explicat ce țări au ales acest tip de impozit și de ce. „Să începem. 1. Cine are impozit progresiv: Toate țările civilizate au un sistem de impozitare progresiv (US, UK, Germania etc). Toate. Cum se calculează impozitul progresiv: Toate impozitele progresive vin la pachet cu un sistem de deduceri fiscale. Ups. Ce naiba înseamnă sistem de deduceri fiscale?”, a continuat el, apoi a trecut la explicații.

„Explic sistemul de impozitare din America. În US impozitul pe venit este calculat de fiecare persoană care obține venituri din orice sursă (salarii, dobânzi bancare, dividende, chirii, vânzări de acțiuni etc). În fiecare an toate aceste persoane depun o declarație la fisc. Suma tuturor veniturilor reprezintă venitul brut total”, adaugă Georgescu.
Apoi, explică ce deduceri fiscale urmează pentru un salariat obișnuit din SUA, în cazul impozitului progresiv.

„Apoi se trec deducerile fiscale care se scad din venitul brut. Se acordă deduceri fiscale în funcție de vârstă, dacă ești căsătorit sau nu. Îți deduci cheltuielile cu dobânzile la credite. Îți deduci cheltuielile cu transportul și mașina. Îți deduci cheltuielile cu educația copiilor: școală, cursuri etc. Îți deduci abonamentele de sănătate și pensii. Îți deduci alte cheltuieli. În funcție de deduceri, este posibil că fiscul să-ți ramburseze o parte din bani”.

S-a referit apoi la sistemele de sănătate și pensii din țările unde există impozit progresiv. „Cum sunt sistemele de sănătate și cel de pensii din țările cu impozit progresiv. În US sistemele de sănătate și de pensii sunt majoritar private. Adică oamenii plătesc contribuțiile de sănătate și de pensii către spitale private și firme de asigurare private. Nu către stat. Ups. Dacă am trece la acest sistem, statul român ar intra în faliment în câteva luni. Aproape 30% din veniturile statului vin din contribuțiile pentru sănătate (CASS) și pensii (CAS). În țările nordice (Germania, Suedia etc) sistemul public oferă servicii performanțe la nivelul sistemului privat. Ups. Pentru acest lucru statul român ar trebui să construiască spitale «ca afară»”.

Pentru final, el și-a păstrat concluziile. „Concluzii: România nu poate avea un impozit progresiv «ca afară». Nu în următorii 20 de ani. Așa că, probabil, vom avea iar un sistem de impozitare progresiv arhaic. Ca în anii 90 când impozitarea progresivă se aplica doar salariilor, fără un sistem de deduceri fiscale. Dar acest sistem de impozitare ne va duce 30 de ani în urmă”, a conchis Radu Georgescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Este oficial: Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de suma pentru cazare

Ioana Oprean

Publicat

în

Este oficial: Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de suma pentru cazare Parlamentarii care dețin locuință în București sau Ilfov nu mai beneficiază de sumele forfetare pentru cheltuieli de cazare în Capitală, prevede o lege promulgată joi, 24 iulie 2025, de președintele Nicușor Dan. Actul normativ modifică şi completează Statutul […]

Citește mai mult

Actualitate

Greva și prestarea simultană a muncii declarate incompatibile de ICCJ. Contractul Individual de Muncă al angajatului se suspendă automat

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Greva și prestarea simultană a muncii declarate incompatibile de ICCJ. Contractul Individual de Muncă al angajatului se suspendă automat Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, prin soluționarea unui recurs în interesul legii faptul că suspendarea Contractului Individual de Muncă se suspendă în mod automat, dacă angajatul participă la grevă. Angajatului i se suspendă […]

Citește mai mult

Actualitate

Toamna vine cu pauză de la culturalizare. Teatre, muzee, biblioteci închise în weekenduri

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Toamna vine cu pauză de la culturalizare. Teatre, muzee, biblioteci închise în weekenduri Miercuri, 23 iulie 2025, Ministrul Culturii, András Demeter, a anunțat, la Digi24, că în contextul reglementărilor privind acordarea zilelor libere și plata sporurilor pentru munca în zilele de repaus săptămânal, teatrele, muzeele și bibliotecile din țară urmează să fie închise în weekenduri, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea