Ce ar putea însemna impozitul progresiv pentru români: Explicațiile unui analist financiar român
Ce ar putea însemna impozitul progresiv pentru români: Explicațiile unui analist financiar român
Radu Georgescu, analist financiar, a explicat ce ar putea însemna pentru români trecerea la impozitul progresiv, dorită de către unii politicieni. Impozitul progresiv vine cu deduceri în sprijinul oamenilor în țări precum SUA și Germania, iar în România lucrurile ar sta cu totul altfel.
Cunoscutul analist Radu Georgescu a ridicat problema impozitului progresiv într-o postare pe Facebook. „Este bine să avem impozit progresiv în România? Unii spun că este bine, alții că nu este bine. Pe cine să crezi?”, și-a început el postarea.
A detaliat apoi și a explicat ce țări au ales acest tip de impozit și de ce. „Să începem. 1. Cine are impozit progresiv: Toate țările civilizate au un sistem de impozitare progresiv (US, UK, Germania etc). Toate. Cum se calculează impozitul progresiv: Toate impozitele progresive vin la pachet cu un sistem de deduceri fiscale. Ups. Ce naiba înseamnă sistem de deduceri fiscale?”, a continuat el, apoi a trecut la explicații.
„Explic sistemul de impozitare din America. În US impozitul pe venit este calculat de fiecare persoană care obține venituri din orice sursă (salarii, dobânzi bancare, dividende, chirii, vânzări de acțiuni etc). În fiecare an toate aceste persoane depun o declarație la fisc. Suma tuturor veniturilor reprezintă venitul brut total”, adaugă Georgescu.
Apoi, explică ce deduceri fiscale urmează pentru un salariat obișnuit din SUA, în cazul impozitului progresiv.
„Apoi se trec deducerile fiscale care se scad din venitul brut. Se acordă deduceri fiscale în funcție de vârstă, dacă ești căsătorit sau nu. Îți deduci cheltuielile cu dobânzile la credite. Îți deduci cheltuielile cu transportul și mașina. Îți deduci cheltuielile cu educația copiilor: școală, cursuri etc. Îți deduci abonamentele de sănătate și pensii. Îți deduci alte cheltuieli. În funcție de deduceri, este posibil că fiscul să-ți ramburseze o parte din bani”.
S-a referit apoi la sistemele de sănătate și pensii din țările unde există impozit progresiv. „Cum sunt sistemele de sănătate și cel de pensii din țările cu impozit progresiv. În US sistemele de sănătate și de pensii sunt majoritar private. Adică oamenii plătesc contribuțiile de sănătate și de pensii către spitale private și firme de asigurare private. Nu către stat. Ups. Dacă am trece la acest sistem, statul român ar intra în faliment în câteva luni. Aproape 30% din veniturile statului vin din contribuțiile pentru sănătate (CASS) și pensii (CAS). În țările nordice (Germania, Suedia etc) sistemul public oferă servicii performanțe la nivelul sistemului privat. Ups. Pentru acest lucru statul român ar trebui să construiască spitale «ca afară»”.
Pentru final, el și-a păstrat concluziile. „Concluzii: România nu poate avea un impozit progresiv «ca afară». Nu în următorii 20 de ani. Așa că, probabil, vom avea iar un sistem de impozitare progresiv arhaic. Ca în anii 90 când impozitarea progresivă se aplica doar salariilor, fără un sistem de deduceri fiscale. Dar acest sistem de impozitare ne va duce 30 de ani în urmă”, a conchis Radu Georgescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Ministrul Economiei, Radu Oprea, la Alba Iulia: Nici o taxă nu va crește în 2025 Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea (PSD), a asigurat joi, 14 noiembrie 2024, la Alba Iulia, că în 2025 nu vor exista creșteri de taxe. Acesta a participat la „Topul firmelor”, organizat de Camera de Comerț și Industrie, precum […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Actualitate20 de ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi