Căutătorii de aur de Roșia Montană eliberați din arest. Toți au fost mutați în arest la domiciliu
După ce miercuri seara, exact în urmă cu o săptămână, judecătorii Tribunalului Alba au admis propunerea procurorilor și au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a 11 căutători de aur de la Roșia Montană, astăzi, Curtea de Apel Alba Iulia admis contestatiile inculpatilor formulate impotriva incheierii Tribunalului Alba, pe care a și desființat-o.
Astfel, în urma rejudecarii, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea in libertate a inculpatilor si a luat fata de toti cei 11 inculpati masura preventiva a arestului la domiciliu pe o perioada de 30 zile si a stabilit mai multe obligatii in sarcina inculpatilor.
Hotararea Curtii e definitivă, cei 11 fiind mutați în această seară din arestul poliției Alba Iulia, la domiciile lor.
Continutul integral al dispozitivului hotararii Curtii se poate citi pe portalul Curtii.
Astfel, în prezent unsprezece dintre persoanele anchetate de polițiștii din Alba în dosarul ”căutătorilor de aur” de la Roșia Montantă se află în arest la domiciliu, iar alte cinci sunt cercetate sub control judiciar.
Potrivit dosarului înregistrat la Tribunalul Alba, la data de 28 octombrie 2015, cele 11 persoane sunt: Tomuş Nicolae, Cenuşă Valentin, Bratima Viorel, Sicoie Horea Rubin, Tomuş Daniel Samuel, Anca Ioan Gheorghe, Corcheş Ioan, Leahu Marius Florin, Petaca Vasile Sorin, Toma Cornel Cristian, Petaca Alexandru.
Pentru Oțoiu Valeriu Marian, Bota Darius Bogdan, Fureszes Gavril Tibi, Rostaș Petru şi Furdui Andrei s-a luat măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Potrivit procurorilor, ”ca stare de fapt s-a reținut că inculpații, începând din anul 2013, în mod repetat, au pătruns în special pe timpul nopții și au sustras din galeriile miniere din Roșia Montană zăcământ cu conținut aurifer, pe care l-au prelucrat și au valorificat aurul rezultat, pe de o parte, iar pe de altă parte au procedat la dobândirea, prin achiziționare, de cantități de aur rezultat din furturi și prelucrare, de la diverse persoane care sustrag zăcământ aurifer și steril din minele și din perimetrul industrial de la Roșia Montană, aur care l-au folosit în scopul obținerii de foloase bănești rezultate din revânzarea în profit. În cauză se mai efectuează cercetări și față de alte persoane. Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul de Investigare a Fraudelor și cu suportul tehnic și operativ al S.I.P.I. Alba și S.R.I. Alba. Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt, sesizarea instanţei de judecată prin rechizitoriu şi tragerea la răspundere penală a inculpaților. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
IPJ Alba – Recomandări pentru prevenirea fraudelor în mediul online: „Nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!”
IPJ Alba – Recomandări pentru prevenirea fraudelor în mediul online: „Nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe!” La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru o mai bună prevenție, cetățenii trebuie să se protejeze în […]