Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Câți pasageri pot transporta șoferii începători: Ce prevede legislația rutieră din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Câți pasageri pot transporta șoferii începători: Ce prevede legislația rutieră din România

Șoferii începători pot transporta un număr limitat de pasageri, potrivit legislației rutiere din România. Din păcate, nu mulți cunosc prevederile în vigoare și, astfel, riscă să fie sancționați.

Citește și: Codul Rutier 2024: Cine plătește amenda în cazul în care unul din pasageri nu poartă centura de siguranță

În cazul șoferilor începători sunt impuse anumite restricții pentru primele 12 luni de la obținerea permisului de conducere, urmărindu-se astfel, acordarea unei perioade de acomodare pentru șoferii începători.

Ce obligații au șoferii începători

Restricțiile impuse acestora au la bază justificarea potrivit căreia începătorii nu pot reacționa la fel de eficient precum cei cu experiență, în situații de criză.

În primul rând, șoferul începător este obligat să afișeze semnul galben atât pe parbriz, cât și pe lunetă. Acest marcaj îi atenționează pe ceilalți participanți la trafic, dar și pe oamenii legii, că la volanul autoturismului se află o persoană începătoare, fără experiență în condus.

De asemenea, șoferul începător trebuie să fie atent și la viteza cu care se deplasează pe drumurile publice.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, viteza maximă cu care un șofer începător poate circula în afara localităților este cu 20 de kilometri pe oră mai mică decât cea normală. Pe drumurile naționale, șoferul începător nu are voie să depășească 80 km/h, iar pe autostradă, 110 km/h.

Câți pasageri poate transporta un șofer începător

Legislația rutieră prevede și un număr maxim de pasageri pe care un șofer începător îi poate transporta.

Astfel, conform prevederilor din ordonanța 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, persoanele cu permis auto categoria B pot conduce doar un autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.

În concluzie, un șofer începător poate transporta cel mult 8 pasageri.

Trebuie știut faptul că doar șoferii care dețin permisul de conducere categorie D sunt autorizați să transporte un număr mai mare de pasageri decât cei cu permis de categoria B, scrie Promotor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Codrea Irina Rita, performanță remarcabilă la Olimpiada de Religie, Cultul Greco-Catolic: Eleva de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir a obținut premiul II, la Etapa Națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Codrea Irina Rita, performanță remarcabilă la Olimpiada de Religie, Cultul Greco-Catolic: Eleva de la Școala Gimnazială „Singidava” Cugir a obținut premiul II, la Etapa Națională Codrea Irina Rita este elevă în clasa a VII-a A la Școala Gimnazială Singidava Cugir. La etapa națională a Olimpiadei de Religie, Cultul Greco-Catolic, care s-a desfășurat între 9-12 mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea