Câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă: Cum se face calculul și cum se instalează corect
Câte panouri fotovoltaice sunt necesare pentru o casă: Cum se face calculul și cum se instalează corect
Pentru a ști care este numărul optim de panouri instalate, primul pas este calculul necesarului de energie electrică al locuinței. Pentru asta, o să fie nevoie să adunați consumul lunar pe care l-ați avut în ultimele 12 luni, iar apoi să vedeți care este consumul mediu lunar.
Apoi, va fi nevoie să calculați producţia de energie asigurată de un panou fotovoltaic. Acest lucru depinde de tipul panoului pe care vreți să îl cumpărați şi de tipul sistemului fotovoltaic, adică on-grid sau off-grid. În acelaşi timp, contează şi locaţia geografică sau orientarea panourilor.
Pasul final va fi să împărţiți consumul mediu de energie la producţia de energie electrică furnizată de un panou. Astfel, veți afla numărul de panouri fotovoltaice necesare.
Citește și: Interesul pentru panouri fotovoltaice este tot mai mare: Cererea a crescut cu 30% în primele 6 luni ale anului
Cele mai populare kituri fotovoltaice pentru uz casnic sunt cele de 3, 5 sau 8 kW. De regulă, pentru o casă aveți nevoie de 7 până la 20 de panouri fotovoltaice de 410 W sau de 7 până la 18 panouri fotovoltaice de 450 W.
Bineînţeles, producţia lunară variază între anotimpuri. Spre exemplu, vara o să produceți mai multă energie electrică, iar în lunile de iarnă producţia va fi mult mai mică. Totuşi, vorbim despre media produsă.
Este foarte important de menţionat că numărul de panouri fotovoltaice poate fi suplimentat ulterior. Aşadar, dacă bugetul nu vă permite să instalați foarte multe panouri de la bun început, mai puteţi adăuga pe parcurs.
Menţionăm faptul că panourile trebuie instalate în condiţii optime, deoarece înclinaţia şi orientarea influențeză capacitatea de producţie. Acestea se instalează spre sud, la o înclinaţie de 35 de grade.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]