Câte miliarde de dolari va plăti România despăgubiri în dosarul Roșia Montană. Va putea suporta Bugetul din anul 2024?
Câte miliarde de dolari va plăti România despăgubiri în dosarul Roșia Montană. Va putea suporta Bugetul din anul 2024?
Trăim acum consecințele negative ale unui buget făcut pe genunchi și în scop electoral. Dacă cel pe 2023 este atât de prost, vă dați seama ce pericole ne pasc din cel de pe anul 2024, anul în care alegerile se chiar produc?
Situația este foarte albastră în aceea ce privește bugetul pe 2023, pentru care s-a preconizat un deficit de 4,4 la sută din PIB, dar pe care Ministerul Finanțelor se străduiește să-l păstreze în limitele unui deficit de 5,5 la sută din PIB, echivalentul a 82 de miliarde de lei! În ce privește bugetul pe 2024, zic că situația este și mai gravă pentru că se constată o încetinire a economiei apăsată deja de taxele și impozitele majorate pentru a susține cumva bugetul pe 2023. Mai mult decât atât avem presiunile care vin din promisiunile de majorare a salariilor bugetarilor de la 1 ianuarie și cele din legea pensiilor.
De parcă nu erau de ajuns cele de mai sus, Ministerul Finanțelor trebuia să pună în bugetul pe 2024 și alte miliarde de dolari, bani necesari penru plata despăgubirilor în dosarul Roșia Montană. Mai exact, Tribunalul Băncii Mondiale, în luna septembrie 2023, a declarat ca închisă procedura de arbitraj în procesul pe care compania Gabriel Resources l-a intentat statului român pentru stoparea proiectului minier de la Roșia Montană.
Citește și: Procesul aurului de la Roșia Montană: Cheltuielii URIAȘE ale României pentru apărare. Miza este de 4,7 miliarde de dolari
Nu insist acum. Ne interesează însă consecințele economice pentru că este foarte probabilă o decizie favorabilă companiei Gabriel Resources, mai ales după ce statul român condus de politicieni fricoși a cedat unor presiuni interesate și a anulat certificatele de descărcare de sarcină arheologică date pentru perimetrele miniere și a mai înscris și peisajul minier din Roșia Montană pe lista UNESCO.
Înscrierea pe lista UNESCO nu ne aduce decât o oarecare mândrie, și cheltuieli pentru întreținerea și promovarea elementelor fizice care sunt incluse în peisajul cu pricina. La momentul întâmplării, luna iulie 2021, când ministru al Culturii era liberalul Bogdan Gheorghiu, dar și anterior, au existat voci care au avertizat că înscrierea aceasta pe lista UNESCO va prejudicia apărarea României în procesul cu compania Gabriel Resources. Nu a ascultat nimeni.
Citește și: Procesul aurului de la Roșia Montană, la ora deciziei: Gabriel Resources cere României despăgubiri de 6.5 miliarde de dolari
Consecința este că, foarte probabil statul român va fi condamnat să plătească sume uriașe către Gabriel Resources, iar aceste sume trebuie să se regăsească în bugetul deja chinuit al anului viitor, pentru că decizia Tribunalului Băncii Mondiale este așteptată pentru luna ianuarie 2024.
Vorbim despre 3,3 miliarde de dolari, valoarea inițială a despăgubirilor și de 6,4 miliarde de dolari reprezentând dobânzi acumulate pe durata litigiului și până la plata efectivă!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 ianuarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]