Câte MiG-21 mai are operaționale România: Ultimul avion de acest tip a intrat în serviciu în anul 1982
Câte MiG-21 mai are operaționale România: Ultimul avion de acest tip a intrat în serviciu în anul 1982
Avionul de vânătoare MiG-21 LanceR prăbușit miercuri seara în județul Constanța este al 26-lea accident aviatic cu acest tip de aparat din 1990 și până acum. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, potrivit defenseromania.ro.
Citește și: Pilotul avionului românesc MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa
Forțele Aeriene Române au modernizat 110 MiG 21 LanceR , în cooperare cu Israelul între 1993 și 2002. În prezent, 23-28 dintre aceste MiG 21 LanceR erau operaționale. Forțele Aeriene Române operează și avioane de transport C-130 Hercules , C-27J Spartan și An-26 și elicoptere IAR-330 Puma.
Elicopterele IAR-330 PUMA SOCAT au fost modernizate de Industria Aviatică Română în cooperare cu Elbit Systems (Israel) pentru misiuni de atac. Forțele Aeriene Române mai includ și IAR-99 Șoim construit localavioane cu reacție, în general folosite doar pentru pregătirea tinerilor piloți. MiG-29 rămase au fost retrase din 2003.
În momentul de față, chiar și după modernizare, resursa avioanelor MiG-21 LanceR pare epuizată sau aproape de final. În contextul accidentului de miercuri seara, când un alt MiG-21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța, se ridică din nou întrebarea câte avioane de acest tip mai are operaționale România.
Citește și: Cine sunt cei 7 salvatori decedați în prăbușirea elicopterului de la Constanța. Cel mai tânăr dintre militari avea 27 de ani
Înainte de accidentul de miercuri seara, ultimul MiG-21 LanceR pe care l-am pierdut a căzut în timpul unei misiuni de antrenament în județul Mureș. Pilotul a reușit să se catapulteze, fiind în afara oricărui pericol. Aeronava aparținea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
Incidente cu MiG-21 LanceR au mai fost în 2018 și în 2017. Tragedia din 2018 a avut loc la Fetești, aeronava aparținând Bazei 86 Borcea iar din păcate, atunci, pilotul nu a supraviețuit. Pilotul acelui avion a fost Florin Rotaru, care și-a pierdut viața la doar 36 de ani.
Câte avioane MiG-21 LanceR mai are operaționale România
Informația cu privire la câte avioane de tip MiG-21 LanceR mai are disponibile România nu se cunoaște. Mai multe instituții de presă au solicitat MApN această informație, dar răspunsul a fost mereu aceași: Informația este confidențială.
Potrivit datelor noastre, în 2015, deci acum șase ani, existau operaționale 26 de aeronave MiG-21 LanceR. Din 2015 până miercuri seara au „căzut” patru MiG-uri. Astfel, numărul maxim de avioane MiG-21 LanceR de care dispunem – în cazul în care alte aeronave nu întâmpină diferite probleme tehnice fără să fi fost implicate în accidente – este în prezent de 22, potrivit defenseromania.ro.
De subliniat că deținem și o escadrilă completă de F-16, după ce am achiziționat 12 avioane din Portugalia într-un prim lot, iar ulterior într-un alt lot încă 5 F-16 tot de la portughezi. Aeronavele sunt second hand. Astfel, ROAF deține și 17 avioane de vânătoare F-16, mai precizează sursa citată.
sursa: dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii