Cât va fi salariul minim brut în anul 2019?
În urma discuțiilor avute la Palatul Victoria, guvernul urmează să elaboreze un act normativ prin care salariul minim va crește cu 150 de lei începând cu 2019.
Informația a fost confirmată de Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale „Cartel Alfa”, la ieșirea de la discuțiile cu premierul Dăncilă, în cadrul Consiliului Național Tripartit.
„A rămas ca să se facă o hotărâre de guvern care să clarifice salariul minim pe economie începând de la 1 ianuarie 2019, care va fi probabil 2.050 de lei. (…) Salariul minim va creşte la anul cu 150 de lei. E prevăzut să crească cu 150 de lei brut, de acum până în 2022, când trebuie să ajungă la 2.500 de lei. (…) Urmează să scoată actul normativ, pentru că au nevoie ca să fie ca bază de calcul, inclusiv în bugetul de stat pentru 2019”, a declarat Hossu.
„De asemenea, urmează ca să ia în considerare propunerea făcută ca pe cumulul din pilonul I de pensii să apară un alt act normativ în care împreună cu indemnizaţiile sau pensiile speciale să nu depăşească un anumit factor de multiplicare faţă de pensia minimă, tocmai pentru a nu abuza legat de acest lucru prin diferitele acte normative speciale care au dus la dereglementări. (…)
Cumulul dintre pensia sau indemnizaţiile speciale împreună cu pilonul I, adică pensia contributivă, în cumul să nu depăşească o anumite valoare. Propunerea noastră a fost undeva de 10-12 ori faţă de pensia medie, ceea ce în 2021 ar însemna grosso modo undeva până la 20.000 de lei”, a mai spus el.
Hotărârea de guvern va reglementa întreprinderile și locurile de muncă ce vor beneficia de condiții speciale.
„S-a luat angajamentul de a scoate în procedură de urgenţă problematica unui act normativ care să reglementeze prelungirea aplicării condiţiilor de muncă deosebite pentru următorii trei ani de zile. De asemenea, pentru condiţii speciale a rămas ca legea să fie modificată în sensul în care prin hotărâre de guvern se vor specifica întreprinderile şi locurile de muncă ce vor beneficia de condiţii speciale, tocmai ca să fie mai flexibilă şi adaptabilă.
Avem cazuri în care astăzi există un blocaj, prin vânzarea întreprinderii, practic, îşi schimbă titulatura şi automat salariaţii pierdeau aceste condiţii speciale”, a precizat Hossu.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Topul județelor cu cele mai mari salarii din România: Unde se clasează județul Alba Peste 130.000 de joburi și 5,1 milioane de aplicări au fost înregistrate în prima jumătate a anului 2025, pe eJobs.ro. Din numărul total de joburi, o treime a avut și salariul afișat în anunțul de angajare. Dacă în ceea ce privește […]
Partide politice și candidați, amendate de AEP pentru nereguli în finanțarea campaniilor electorale 2024-2025: AUR, Călin Georgescu și PNL, pe podiumul sancționaților
Partide politice și candidați, amendate de AEP pentru nereguli în finanțarea campaniilor electorale 2024-2025: AUR, Călin Georgescu și PNL, pe podiumul sancționaților Au fost aplicate amenzi de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în valoare de peste 1,6 milioane de lei şi a confiscat peste 19,5 milioane de lei, în urma controalelor care au vizat finanţarea […]
Serviciu militar voluntar de 4 luni. Ministrul Apărării: Partea de rezervişti a îmbătrânit
Serviciu militar voluntar de 4 luni. Ministrul Apărării: Partea de rezervişti a îmbătrânit Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, a anunţat săptămâna aceasta modificări importante la Legea apărării naţionale, printre care introducerea voluntariatului în serviciul militar. Conform proiectului aflat în avizare interministerială, cetăţenii care doresc pot urma o pregătire de patru luni, la finalul căreia vor deveni […]