Cât timp durează până când iese alcoolul din sânge?
Este bine de ştiut, mai ales de şoferi, cât timp durează până când iese alcoolul din sânge
Sunt multe cazuri în care șoferii se urcă la volan după o noapte grea îmbibată cu alcool. Chiar dacă dorm o noapte întreagă sunt extremi de supărați și mirați atunci când constată că sunt opriți de polițiști și rămân fără permis pentru că fiola depistează încă urme de alcool. Dacă știau în cât timp iese alcoolul din sânge, nu mai aveau asemenea neplăceri.
Medicii ne avertizează asupra faptului că ficatul are un ritm de metabolizare care nu poate fi accelerat nici cu somn și nici cu exerciții fizice.
Timpul de eliminare a alcoolului din sânge diferă de la un individ la altul, în funcție de greutate și de vârstă. Dacă un bărbat bea o bere (500 ml, cu 5% alcool) într-o jumătate de oră, alcoolul va fi complet eliminat din organism de trei ori mai greu decât dacă ar fi consumat berea în aproximativ o oră.
Timpul necesar unui astfel de proces ar fi undeva la două ore, triplându-se dacă berea este consumată în doar 30 de minute.
În ceea ce privește vinul, 250 de ml consumați în jumătate de oră, se vor elimina complet din organism în aproximativ două ore și 15 minute, în timp ce dacă aceeași cantitate este consumată într-o oră, este nevoie de puțin peste o oră ca alcoolul să se elimine complet din organism.
La băuturile spirtoase băute într-o jumătate de oră, 50 de ml de alcool cu concentrație de 40% se elimină în aproximativ o oră jumătate. Dacă o femeie consumă o bere într-o oră, are nevoie de aproximativ două ore și 20 de minute ca alcoolemia ei să revină la 0, iar dacă berea se consumă mai rapid, în doar 30 de minute, timpul necesar este ceva mai mare de 7 ore.
În cazul vinului, 250 de ml sunt eliminați complet în aproximativ 3 ore și 20 de minute dacă el este consumat în aproximativ o oră, dar dacă se bea mai rapid, răspunsul la întrebarea în cât timp iese alcoolul din organism este aproximativ 6 ore.
Eliminarea a 50 de ml de băutură spirtoasă cu o concentrație de 40% alcool se face în aproximativ două ore, urmând ca în cazul în care cantitatea e dublată la 100 de ml, timpul necesar eliminării să crească și el la 4 ore și jumătate. Chiar și așa, medicii spun că indiferent de individ și de cantitatea de alcool consumată, ”alcoolul iese complet din sânge abia după 24 de ore”.
Tocmai de aceea, dacă șoferii au consumat noaptea precedentă mult alcool, este indicat să nu se urce la volan a doua zi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent
Corigențe 2025 | În perioada 7-18 iulie 2025, va avea loc sesiunea de corigențe pentru elevii din învășământul primar, gimnazial, liceal și profesional. În ce condiții riști să rămâi repetent În perioada 7-18 iulie 2025, potrivit unei adrese trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor avea loc examenele de corigenţă pentru elevii […]
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare
Vremuri grele pentru români: După creșterea TVA, o familie cu doi copii va cheltui mai mult decât cei 3.000 de lei pe care îi dă în prezent pentru mâncare Vremurile vor fi mai grele decât ne aşteptam. Premierul Ilie Bolojan a anunţat oficial măsurile de austeritate: vom avea două cote de TVA, ambele mai mari […]
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat?
ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE 2025: Modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Cine riscă să rămână neasigurat? Guvernul României propune modificări majore în ceea ce privește scutirile de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), prevăzute în Codul fiscal. În urma acestor modificări, unii români […]