Rămâi conectat

Actualitate

Cât este de util să dezinfectăm ceea ce atingem de frica COVID-19: Ce spune un profesor de sănătate publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât este de util să dezinfectăm ceea ce atingem de frica COVID-19: Ce spune un profesor de sănătate publică

Cât este de util să dezinfectăm produsele şi alte obiecte cu care venim în contact pentru a ne proteja de COVID-19, a explicat Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca.

Mai are rost să dezinfectăm ceea ce atingem de frica COVID?

În urmă cu un an, se dezinfecta totul din cauza noului coronavirus, de la suprafeţe, la străzi, clanţe şi inclusiv produse alimentare.

Mai are sens să facem asta? Este întrebarea legitimă pe care o pun mulţi oameni şi la care specialiştii încearcă să dea un răspuns.

„Pentru cei care nu lucrează sau vizitează des spitalele ori alte instituţii de sănătate răspunsul este cel mai probabil că nu, dar spălaţi-vă pe mâini”, a concluzionat profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheş, într-un clip pe Facebook.

Şansele să ne infectăm cu SARS-CoV-2 în urma atingerii unor suprafeţe sunt foarte mici, susţine specialistul: „La începutul epidemiei, când s-au luat probe de pe suprafeţe, paturi, mese, clanţe din spitale şi din alte zone s-a găsit ARN de virus.

Problema este următoarea: ARN-ul de virus supravieţuieşte în mediu exterior, dar are viabilitatea foarte scăzută.

A putut fi ţinut în viaţă în condiţii de laborator.

Probabilitatea de infecţie cu COVID-19 de pe suprafeţe este extrem de scăzută: ar trebui să lingă clanţa o persoană infectată, iar tu să atingi imediat cu mâna clanţa şi s-o bagi apoi în gură ca să te infectezi.

Chiar dacă probabilitatea luării virusului de pe suprafeţe este foarte redusă, spălarea pe mâini previne 100% probabilitatea de infecţie de pe suprafeţe”.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când se dau alocaţiile pentru copii în iulie 2025: Banii, virați fără întârzieri Marea majoritate a părinților care încasează alocația de stat pentru copii sunt interesați să afle când intră mai exact alocația pe card, data putând varia în anumite situații. În România, alocația de stat se acordă copiilor cu vârsta de până la 18 […]

Citește mai mult

Actualitate

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]

Citește mai mult

Actualitate

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea