Cât costă carnea de porc românesc, în apropierea Crăciunului: Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni
Cât costă carnea de porc românesc, în apropierea Crăciunului: Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni
Chiar dacă pe piaţa din țara noastră sunt în continuare oferte atractive, preţul cărnii de porc românesc este din ce în ce mai ridicat. Fermierii cresc din ce în ce mai puţini porci şi vând şi mai puţini de teama pestei porcine şi a creşterii preţurilor la hrană şi energie. Cu toate acestea românii preferă carnea românească.
Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni, şi ori nu mai cresc mulţi porci, ori nu mai vând. De frică.
„Oamenii nu prea mai cresc, le-a fost frică cu pesta porcină, de fel şi fel de cauze care s-au pus la creşterea porcului, fel şi fel de legi”, spune un crescător de animale.
De teama preţurilor mai mari, la Vâlcea au început cumpărăturile pentru sărbători.
Crescătorii de porci din Vaslui cresc animalele pentru că aşa este tradiţia şi gustul adevărat, dar nu este rentabil. Ce au în plus vând pentru a-şi acoperi cheltuielile.
„Noi îl facem mai mult pentru familii, mai dăm la copii, şi aşa suntem învăţaţi să mâncăm o carne sănătoasă, dacă n-am tăiat porc de Crăciun înseamnă că sărbătorile nu-şi au rostul”, a spus Gheorghe Stroi, fermier.
În zonă, porcul se vinde cu 12 lei pe kg, dar nu acoperă costul integral al creşterii.
Vasluienii se bucură încă de preţurile din vară la carnea românească.
Preţul cărnii de porc din import este acum acelaşi ca in carmangeriile din toate statele Uniunii Europene, dar nu reflectă cheltuielile de producţie.
Dumpingul din această perioadă va fi urmat de o creştere de preţ semnificativă, sunt de părere specialiştii din domeniu.
„Urmează reculul care se va întâmpla fără discuţie, întrucât preţul cerealelor nu se mai duce în jos preţul cărnii este obligatoriu să meragă în sus”, spune Dimitrie Muscă, preşedinte Combinat Curtici.
Arădenii sunt de părere că porcul românesc s-a scumpit în ultimul timp, dar preferă calitatea.
Estimările crescătorilor plasează preţul kg de cotlet sau ceafă de porc la peste 30 de lei, în mai puţin de două luni. Asta ca să fie acoperite cheltuielile de producţie, dar cu riscul ca cei care cumpără acum să nu îşi mai permită.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție
România pe podiumul european la depopulare. Tindem să devenim o țară pe cale de dispariție Letonia, Croaţia şi România sunt statele care vor pierde cei mai mulţi dintre locuitorii lor în orizontul anilor 2050, arată statisticile privind evoluţia populaţiei disponibile pe Eurostat. În cazul României, procentul de reducere este de 12%, al treilea cel mai […]
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri
Radu Georgescu: Singura veste bună dată de Guvern astăzi este pentru… păcănele și pariuri „Singura veste bună dată de Guvern astăzi 9n.a. luni, 7 iulie 2025) este pentru… păcănele și pariuri”, contată amar economistul Radu Georgescu. Citește și: Radu Georgescu: După spirala deficitului bugetar, România va intra într-o spirală de recesiune economică „Câștigurile din păcănele […]
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate
Guvernul Bolojan și-a angajat răspunderea pe Legea Austerității: Ce amendamente au fost acceptate Guvernul Bolojan și-a angajat, luni, 7 iulie 2025, răspunderea pe Legea Austerității în plnul camerelor reunite ale Parlamentului. Citește și: Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci După angajarea răspungerii Guvernului pe Legea Austerităţii, AUR […]