Cât costă carnea de porc românesc, în apropierea Crăciunului: Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni
Cât costă carnea de porc românesc, în apropierea Crăciunului: Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni
Chiar dacă pe piaţa din țara noastră sunt în continuare oferte atractive, preţul cărnii de porc românesc este din ce în ce mai ridicat. Fermierii cresc din ce în ce mai puţini porci şi vând şi mai puţini de teama pestei porcine şi a creşterii preţurilor la hrană şi energie. Cu toate acestea românii preferă carnea românească.
Regulile cu privire la pesta porcina îi sperie pe oameni, şi ori nu mai cresc mulţi porci, ori nu mai vând. De frică.
„Oamenii nu prea mai cresc, le-a fost frică cu pesta porcină, de fel şi fel de cauze care s-au pus la creşterea porcului, fel şi fel de legi”, spune un crescător de animale.
De teama preţurilor mai mari, la Vâlcea au început cumpărăturile pentru sărbători.
Crescătorii de porci din Vaslui cresc animalele pentru că aşa este tradiţia şi gustul adevărat, dar nu este rentabil. Ce au în plus vând pentru a-şi acoperi cheltuielile.
„Noi îl facem mai mult pentru familii, mai dăm la copii, şi aşa suntem învăţaţi să mâncăm o carne sănătoasă, dacă n-am tăiat porc de Crăciun înseamnă că sărbătorile nu-şi au rostul”, a spus Gheorghe Stroi, fermier.
În zonă, porcul se vinde cu 12 lei pe kg, dar nu acoperă costul integral al creşterii.
Vasluienii se bucură încă de preţurile din vară la carnea românească.
Preţul cărnii de porc din import este acum acelaşi ca in carmangeriile din toate statele Uniunii Europene, dar nu reflectă cheltuielile de producţie.
Dumpingul din această perioadă va fi urmat de o creştere de preţ semnificativă, sunt de părere specialiştii din domeniu.
„Urmează reculul care se va întâmpla fără discuţie, întrucât preţul cerealelor nu se mai duce în jos preţul cărnii este obligatoriu să meragă în sus”, spune Dimitrie Muscă, preşedinte Combinat Curtici.
Arădenii sunt de părere că porcul românesc s-a scumpit în ultimul timp, dar preferă calitatea.
Estimările crescătorilor plasează preţul kg de cotlet sau ceafă de porc la peste 30 de lei, în mai puţin de două luni. Asta ca să fie acoperite cheltuielile de producţie, dar cu riscul ca cei care cumpără acum să nu îşi mai permită.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie 2025. Tariful anual pentru autoturisme și lista completă a noilor amenzi
Rovinieta, mai scumpă de la 1 septembrie 2025. Tariful anual pentru autoturisme și lista completă a noilor amenzi Din 1 septembrie 2025, vor intra în vigoare noi reglementări privind tarifele și sancțiunile aplicabile pentru utilizarea drumurilor naționale din România fără achitarea taxei de drum. Conform noilor dispoziții, tariful anual al rovinietei pentru autoturisme va crește […]
Abandonarea animalelor de companie în mașină pe perioada verii: Neglijență sau infracțiune? Ce permite legea dacă vezi un animal în pericol într-o mașină parcată
Abandonarea în mașină a animalelor de companie, pe perioada verii: Neglijență sau infracțiune? Pe timpul verii, temperatura în interiorul unui autovehicul parcat la soare poate crește rapid până la 60 de grade Celsius. Închiderea cîinelui sau pisicii în mașină, chiar și pentru „câteva minute”, este una dintre cele mai comune și periculoase greșeli pe care […]
RISC de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Anunțul hidrologilor Hidrologii au instituit un Cod galben de viituri rapide pe râurile mici şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş şi Bârzava, valabil de duminică, 3 august 2025, […]