Case în pericol din cauza unei alunecări de teren la Şpring
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în ziua de 30 ianuarie, la solicitarea prefectului Ştefan Bardan, a hotărât trimiterea unei adrese către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al comunei Şpring, pentru a monitoriza fenomenul alunecării de teren raportat în urma controlului efectuat la faţa locului în 4 octombrie 2011.
Situaţia a fost expusă de reprezentantul Instituţiei Prefectului, Marius Jurcă. El a făcut parte din comisia de evaluare care s-a deplasat în comuna Şpring, pentru a verifica starea casei de la nr. 112, unde locuieşte familia lui Ioan Cotârlea, formată din 3 persoane. În urma verificărilor a rezultat că pereţii locuinţei prezintă fisuri care s-au accentuat de la 1 – 3 cm la 5 – 7 cm, iar pe peretele estic şi cel sudic au apărut fisuri noi, de 1 cm, ca de altfel şi la zidurile bucătăriei de vară şi pivniţei, încăpere unde a fost afectată şi pardoseala. Crăpături în pereţi au apărut însă şi la celelalte case de pe aceeaşi stradă. Marius Jurcă a explicat că locuinţa familiei Cotârlea a fost construită acum 55 de ani, probabil fără proiect tehnic, iar primele fisuri au fost observate de către proprietar în anul 2007. Micile reparaţii făcute de către acesta nu au ţinut prea mult, iar din 2010 fisurile au început să se accentueze. Consiliul Local Şpring l-a sprijinit financiar pe Ioan Cotârlea cu suma de 1000 de lei, iar acesta a „consolidat” casa cu o centură betonată, dar aceasta a fost realizată fără o expertiză tehnică prealabilă şi nu a făcut priza necesară cu imobilul, astfel că lucrarea s-a desprins de restul clădirii, cu 5 cm.
Anul trecut, în luna octombrie, proprietarul a sesizat autorităţile locale, care au raportat cazul Instituţiei Prefectului. Comisia prezentă la faţa locului a cerut efectuarea unei expertize tehnice a clădiririi şi a unui studiu geotehnic la Dealul Bozului, montarea unor „martori” pentru a monitoriza evoluţia fisurilor, precum şi identificarea unui adăpost pentru evacuarea temporară a familiei, dacă situaţia o va impune (deşi familia susţine că nu doreşte să părăsească locuinţa respectivă).
La rândul său, directorul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Alba, Dan Popescu, a confirmat existenţa alunecării de teren, despre care a spus că este un fenomen generalizat atât la Şpring, cât şi la Câlnic, fiind semnalate fisuri longitudinale în axul drumului judeţean. El a menţionat că au fost prelevate probe de asflat, urmând să fie efectuat un studiu geotehnic.
Prefectul Ştefan Bardan a subliniat importanţa luării rapide a unor măsuri pentru ca familia respectivă să nu fie pusă în pericol de alunecarea terenului.
Robert GHERGU
sursa foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Societate
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2025 și Paștele catolic 2025. Sărbători de Paște 2025 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2026, 2027 Paștele ortodox 2025 este în data de 20 aprilie, iar Paștele catolic 2025 se sărbătorește tot în 20 aprilie. În anul 2025 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la […]
MESAJE de PASTE 2025. URĂRI pe care le puteţi trimite familiei, colegilor, prietenilor şi tuturor celor apropiaţi
Mesaje de Paste 2025. SMS-uri şi FELICITARI de Paste. Urari de Paste pentru familie Marele Praznic al Învierii Domnului ce se apropie cu paşi repezi trebuie să ne purifice sufletele şi inimile tuturor. Învierea Mântuitorului înseamnă şi învierea noastră, îndeosebi prin smerenie şi credinţă. Este o tradiţie de ani şi ani ca în perioada sărbătorilor […]
Cele mai noi mesaje şi urări de Paste 2025 pe care le poți trimite prietenilor, rudelor și cunoștințelor
Mesaje şi urări de Paste 2025. Felicitări de Paște pe care le poți trimite prin SMS prietenilor, rudelor și cunoștințelor de Paste 2025 Mesaje de Paște 2025: Mesaje pe care le poți trimite prin SMS prietenilor cunoștințelor, rudelor și apropiaților cu ocazia Sfintelor Paști – cea mai mare sărbătoare a creștinătății. MESAJE de PASTE fericit […]