Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui
Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui
De la furaje mai scumpe şi până la costurile ridicate cu combustibilul sau electricitatea, toţi aceşti factori au dus la preţuri mai mari la raft.
Conform un studiu, în primul trimestru al acestui an preţul la carnea de pui a crescut cu peste 30% comparativ cu același trimestru al anului trecut.
Dacă ar fi să cumpărăm din piaţă un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar trebuie să scoatem din portofel 32 de lei.
Pentru un kilogram de piept de pui dăm 27 de lei. Diferența de anul trecut este de 10 lei, însemnând exact 5 franzele.
În piaţă, oamenii spun că nu renunţă la carne, însă cumpără cantități mai mici faţă de anul trecut.
„Dacă anul trecut luam mereu de 20 de lei carnea de porc, acum peste 30 de lei. Luăm din ce în ce mai puţin, cât ne permitem”, spune cineva.
„Mai puţină că suntem pensionari, pensiile sunt mici”, spune şi un pensionar.
În supermarket, carnea de porc provine în general din import, prin urmare, e mai ieftină decât în piaţă.
Dacă alegeți carne din supermarket pentru grătar, trebuie să ştiţi că faţă de piaţă veți plăti cu 2 lei mai puţin pentru un kilogram de cotlet de porc fără os, mai exact 30 de lei şi cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de piept de pui, ajungând la 29 de lei kg.
În plus, în supermarketuri, românii mai caută şi oferte.
Fermierii atrag atenţia că din cauza costurilor foarte mari, producția de carne va scădea, iar fermele vor fi tot mai puține.
„Avem afectate suprafețe destul de însemnate. Vom recolta, probabil, la jumătate din ce am recoltat anul trecut.
Pe fondul creșterii costurilor cu energia electrică, cu gazele, dar şi pe criza climatică, foarte puține ferme vor dori să-şi extindă activitatea.
Trendul este descrescător, cererea fiind constantă, oferta fiind în scădere. Foarte posibil să avem creşteri de preţ. Este posibil să avem un procent cu două cifre chiar de creştere”, spune Ionel Arion, preşedinte ProAgro.
Conform unui studiu realizat de o companie de cercetări de piață, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% din ei includ carnea în meniul zilnic.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se dau pensiile în luna mai 2025 prin Poștă. Distribuirea începe mai târziu cu o zi
Când se dau pensiile în luna mai 2025 prin Poștă. Distribuirea începe mai târziu cu o zi Poșta Română a anunțat când vor primi seniorii pensiile în luna mai 2025. Pensiile aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai. Citește și: PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii […]
Legendele Sfântului Gheorghe. Cum l-a înfrânt pe balaur şi de ce nu este bine să dormim în această zi
Legendele Sfântului Gheorghe. Cum l-a înfrânt pe balaur şi de ce nu este bine să dormim în această zi Sfântul Gheorghe 23 aprilie. Sfântul Gheorghe este sărbătorit de credincioşi în fiecare an, pe 23 aprilie. Această sărbătoare este considerată ca vestind începutul verii pastorale. Sfântul Gheorghe 23 aprilie. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în […]
Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință
Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]