Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui
Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui
De la furaje mai scumpe şi până la costurile ridicate cu combustibilul sau electricitatea, toţi aceşti factori au dus la preţuri mai mari la raft.
Conform un studiu, în primul trimestru al acestui an preţul la carnea de pui a crescut cu peste 30% comparativ cu același trimestru al anului trecut.
Dacă ar fi să cumpărăm din piaţă un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar trebuie să scoatem din portofel 32 de lei.
Pentru un kilogram de piept de pui dăm 27 de lei. Diferența de anul trecut este de 10 lei, însemnând exact 5 franzele.
În piaţă, oamenii spun că nu renunţă la carne, însă cumpără cantități mai mici faţă de anul trecut.
„Dacă anul trecut luam mereu de 20 de lei carnea de porc, acum peste 30 de lei. Luăm din ce în ce mai puţin, cât ne permitem”, spune cineva.
„Mai puţină că suntem pensionari, pensiile sunt mici”, spune şi un pensionar.
În supermarket, carnea de porc provine în general din import, prin urmare, e mai ieftină decât în piaţă.
Dacă alegeți carne din supermarket pentru grătar, trebuie să ştiţi că faţă de piaţă veți plăti cu 2 lei mai puţin pentru un kilogram de cotlet de porc fără os, mai exact 30 de lei şi cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de piept de pui, ajungând la 29 de lei kg.
În plus, în supermarketuri, românii mai caută şi oferte.
Fermierii atrag atenţia că din cauza costurilor foarte mari, producția de carne va scădea, iar fermele vor fi tot mai puține.
„Avem afectate suprafețe destul de însemnate. Vom recolta, probabil, la jumătate din ce am recoltat anul trecut.
Pe fondul creșterii costurilor cu energia electrică, cu gazele, dar şi pe criza climatică, foarte puține ferme vor dori să-şi extindă activitatea.
Trendul este descrescător, cererea fiind constantă, oferta fiind în scădere. Foarte posibil să avem creşteri de preţ. Este posibil să avem un procent cu două cifre chiar de creştere”, spune Ionel Arion, preşedinte ProAgro.
Conform unui studiu realizat de o companie de cercetări de piață, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% din ei includ carnea în meniul zilnic.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025
Cum va fi vremea mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025 Valorile termice vor crește ușor în vestul, nordul și centrul țării, iar în rest nu vor avea variații semnificative în cursul zilei de vineri, 11 iulie 2025, în România. Pe alocuri vor cădea ploi. Citește și: Cum […]
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit joi, 10 iulie 2025, într-un interviu la un post de televiziune, detalii privind modul în care se va aplica noua taxare a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei. Citește […]
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care acum, autoritățile încearcă […]