Rămâi conectat

Actualitate

Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui

Ioana Oprean

Publicat

în

Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui

De la furaje mai scumpe şi până la costurile ridicate cu combustibilul sau electricitatea, toţi aceşti factori au dus la preţuri mai mari la raft.

Conform un studiu, în primul trimestru al acestui an preţul la carnea de pui a crescut cu peste 30% comparativ cu același trimestru al anului trecut.

Dacă ar fi să cumpărăm din piaţă un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar trebuie să scoatem din portofel 32 de lei.

Pentru un kilogram de piept de pui dăm 27 de lei. Diferența de anul trecut este de 10 lei, însemnând exact 5 franzele.

În piaţă, oamenii spun că nu renunţă la carne, însă cumpără cantități mai mici faţă de anul trecut.

„Dacă anul trecut luam mereu de 20 de lei carnea de porc, acum peste 30 de lei. Luăm din ce în ce mai puţin, cât ne permitem”, spune cineva.

„Mai puţină că suntem pensionari, pensiile sunt mici”, spune şi un pensionar.

În supermarket, carnea de porc provine în general din import, prin urmare, e mai ieftină decât în piaţă.

Dacă alegeți carne din supermarket pentru grătar, trebuie să ştiţi că faţă de piaţă veți plăti cu 2 lei mai puţin pentru un kilogram de cotlet de porc fără os, mai exact 30 de lei şi cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de piept de pui, ajungând la 29 de lei kg.

În plus, în supermarketuri, românii mai caută şi oferte.

Fermierii atrag atenţia că din cauza costurilor foarte mari, producția de carne va scădea, iar fermele vor fi tot mai puține.

„Avem afectate suprafețe destul de însemnate. Vom recolta, probabil, la jumătate din ce am recoltat anul trecut.

Pe fondul creșterii costurilor cu energia electrică, cu gazele, dar şi pe criza climatică, foarte puține ferme vor dori să-şi extindă activitatea.

Trendul este descrescător, cererea fiind constantă, oferta fiind în scădere. Foarte posibil să avem creşteri de preţ. Este posibil să avem un procent cu două cifre chiar de creştere”, spune Ionel Arion, preşedinte ProAgro.

Conform unui studiu realizat de o companie de cercetări de piață, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% din ei includ carnea în meniul zilnic.

Sursa: antena3.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Logoul Poștei Române a costat cât o garsonieră în Alba Iulia: 48.000 de euro și reacții controversate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Logoul Poștei Române a costat cât o garsonieră în Alba Iulia: 48.000 de euro și reacții controversate Poșta Română și-a schimbat logo-ul și, imediat după ce a apărut vestea că a costat aproape 48.000 de euro, a stârnit destule discuții. În 2025, prețul mediu al unei garsoniere în Alba Iulia variază între 38.000 și 55.000 de […]

Citește mai mult

Actualitate

Pe ce au cheltuit românii banii la început de an școlar: Unele cumpărături au fost neașteptate chiar și pentru părinți

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Pe ce au cheltuit românii banii la început școală: Unele cumpărături au fost neașteptate chiar și pentru părinți Perioada de început de an școlar a adus un adevărat boom în comenzile online de rechizite și instrumente de scris. Pixuri, stilouri, creioane, markere, radiere, caiete și agende au fost printre cele mai căutate produse, alături de […]

Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Educației nu vede nicio problemă în creșterea normei didactice: „Eu, ca profesor, aș prefera, din cele 40 de ore, să predau cât mai mult”

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Ministrul Educației despre creșterea normei didactice: „Eu, ca profesor, aș prefera, din cele 40 de ore, să predau cât mai mult” Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână nu este un lucru neobișnuit, chiar și în țările vestice: „A trece de la 18 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea