Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui
Carnea devine un lux: Cât plătesc acum românii pentru un kilogram de muşchi de porc sau piept de pui
De la furaje mai scumpe şi până la costurile ridicate cu combustibilul sau electricitatea, toţi aceşti factori au dus la preţuri mai mari la raft.
Conform un studiu, în primul trimestru al acestui an preţul la carnea de pui a crescut cu peste 30% comparativ cu același trimestru al anului trecut.
Dacă ar fi să cumpărăm din piaţă un kilogram de cotlet de porc fără os pentru grătar trebuie să scoatem din portofel 32 de lei.
Pentru un kilogram de piept de pui dăm 27 de lei. Diferența de anul trecut este de 10 lei, însemnând exact 5 franzele.
În piaţă, oamenii spun că nu renunţă la carne, însă cumpără cantități mai mici faţă de anul trecut.
„Dacă anul trecut luam mereu de 20 de lei carnea de porc, acum peste 30 de lei. Luăm din ce în ce mai puţin, cât ne permitem”, spune cineva.
„Mai puţină că suntem pensionari, pensiile sunt mici”, spune şi un pensionar.
În supermarket, carnea de porc provine în general din import, prin urmare, e mai ieftină decât în piaţă.
Dacă alegeți carne din supermarket pentru grătar, trebuie să ştiţi că faţă de piaţă veți plăti cu 2 lei mai puţin pentru un kilogram de cotlet de porc fără os, mai exact 30 de lei şi cu 2 lei mai mult pentru un kilogram de piept de pui, ajungând la 29 de lei kg.
În plus, în supermarketuri, românii mai caută şi oferte.
Fermierii atrag atenţia că din cauza costurilor foarte mari, producția de carne va scădea, iar fermele vor fi tot mai puține.
„Avem afectate suprafețe destul de însemnate. Vom recolta, probabil, la jumătate din ce am recoltat anul trecut.
Pe fondul creșterii costurilor cu energia electrică, cu gazele, dar şi pe criza climatică, foarte puține ferme vor dori să-şi extindă activitatea.
Trendul este descrescător, cererea fiind constantă, oferta fiind în scădere. Foarte posibil să avem creşteri de preţ. Este posibil să avem un procent cu două cifre chiar de creştere”, spune Ionel Arion, preşedinte ProAgro.
Conform unui studiu realizat de o companie de cercetări de piață, peste 90% dintre români consumă carne cel puțin o dată pe săptămână, iar 49% din ei includ carnea în meniul zilnic.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Profesorii din România, evaluați la fiecare 5 ani: Titularii pot pierde postul dacă nu mai ating standardele de calitate. Va conta feedback-ul părinţilor, colegilor și al elevilor
Profesorii din România, evaluați la fiecare 5 ani: Titularii pot pierde postul dacă nu mai ating standardele de calitate. Va conta feedback-ul părinţilor, colegilor și al elevilor Daniel David, Ministrul Educației, a vorbit recent printre multe alte teme și despre evaluarea profesorilor. Ministrul Educației a vorbit despre posibilitatea unei metodologii-cadru, astfel încât evaluarea să nu […]
George Simion, reacție virulentă după ce CCR i-a respins contestația. Acuză o lovitură de stat: „Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine”
George Simion, reacție virulentă după ce CCR i-a respins contestația. Acuză o lovitură de stat: „Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine” George Simion a avur o reacție virulentă joi, 22 mai 2025, după ce CRR-ul i-a respins cererea de anulare a alegerilor prezidenţiale și urmează să organizeze ședința de validare […]
Vremea în România: Ploi și furtuni, până luni, 26 mai 2025 Vremea va fi instabilă în România până luni, 26 mai 2025. Meteorologii ANM au emis o informare meteo valabilă de joi, 22 mai 2025, ora 10.00 până luni, 26 mai 2025, ora 20.00. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până la mijlocul […]