Cariera de dacit de la Ocoliş, aflată pe teritoriul a două situri Natura 2000 în Apuseni, se extinde. APM Alba a emis avizul pentru investiţie
APM Alba a emis avizul pentru extinderea carierei de dacit de la Ocoliş, unde există o explotare de rocă de mai bine de 10 ani. Prin proiect se intenţionează exploatarea resurselor de rocă granitică (dacit) şi prelucrarea primară a acesteia prin concasare – sortare în vederea obţinerii unor agregate de carieră specifice ce se vor valorifica către terţi, urmând a fi utilizate ca materie primă în cadrul unor lucrări de infrastructură.
Potrivit proiectului, extracţia resursei geologice se va realiza prin tehnici consacrate, convenţionale de exploatare în carieră, cu 2 trepte descendente, derocarea urmând a se realiza mecanic, cu ajutorul excavatorului urmând ca materialul să fie transportat spre exteriorul perimetrului, la nivelul perimetrului Ocoliş unde urmează a se prelucra primar (concasare/sortare). Materia primă intrată în proces este reprezentată de andezitul exploatat, cantitatea totală fiind de aproximativ 600.000 t/an (extras industrial).
Se va lucra cu 4 excavatoare, două buldozere, 4 încărcătoare frontale şi 10 autobasculante de 28 de tone.
Proiectul de extindere al perimetrului de exploatare Ocoliş prin deschiderea unui nou perimetru distinct, Ocoliş 2, de către SC Ancandra SRL este cuprins în cadrul siturilor ROSCA0087 Munţii Trascăului, respectiv ROSCI0253 Trascău, ce fac parte din reţeaua ecologică Natura 2000.
”În urma analizarii Studiului de evaluare adecvata s-a luat decizia că nu este necesară continuarea procedurii de evaluare adecvată cu etapa soluţiilor alternative. Lucrările se vor desfăşura pe o suprafaţă reprezentând un procent redus din suprafaţa totală a siturilor Natura 2000 şi nu are ca rezultat modificarea statutulu de conservare al speciilor/ habitatelor de interes comunitar”, se afirmă în documentul emis de APM Alba.
Activitatea de exploatare/prelucrare/transport a materialului se va desfăşura doar în următoarele interval oarere: 7 – 20 în perioada aprilie – septembrie şi 8 – 18 în perioada octombrie – martie. De asemenea, se interzice iluminarea perimetrului pe timpul nopţii şi se vor utiliza doar surse de iluminare lipsite de radiaţie UV în vederea minimizării impactului asupra speciilor. În plus, se va respecta plafonul de zgomot conform legislaţiei în vigoare şi se interzice extinderea reţelei de drumuri de exploatare.
În 2010, Garda de Mediu Alba a demarat o investigaţie referitoare la legalitatea carierei de piatră din comuna Ocoliş, după ce mai multe organizaţii de protecţie a mediului au acuzat faptul că activitatea se desfăşoară ilegal. „Exploatarea se face cu încălcarea gravă a legislaţiei privind protecţia mediului, autorizarea activităţilor miniere precum şi cu încălcarea drepturilor de proprietate ale locuitorilor din zonă. Exploatările masive în carieră presupun defrişări, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate, instalaţii de concasare, ceea ce duce la distrugerea muntelui şi a peisajului, la poluarea fonică şi cu pulberi a satului, precum şi la afectarea unor specii importante de faună şi floră din zonă“, au spus atunci rerezentanţii ONG-urilor.
Verificarea realizată de Garda de Mediu nu a dus, însă, la descoperirea unor ilegalităţi, astfel încât cariera a funcţionat în continuare, iar acum se extinde.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
UPU Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare. Intrarea în urgențe va rămâne aceeași
UPU Pediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia se mută pentru efectuarea unor lucrări de renovare. Intrarea în urgențe va rămâne aceeași Spațiul de consultații și tratamente pentru urgențele pediatrice, din cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, se mută temporar, începând de luni, 20 ianuarie 2025, pentru […]