Care este posibilitatea apariției unei noi pandemii. Calculele realizate de către cercetatori
Care este posibilitatea apariției unei noi pandemii. Calculele realizate de către cercetatori
Cercetătorii au realizat o serie de calcule prin care au arătat care este posibilitatea apariției unei noi pandemii, asemănătoare cu cea de COVID-19.
Un nou studiu a descoperit că pandemiile sunt mult mai frecvente decât v-ați putea aștepta. Potrivit unei statistici publicate în PNAS, există o probabilitate de 2% ca o pandemie asemănătoare celei de COVID-19 să apară în fiecare an, scrie Science Alert. Dacă ne raportăm la parcursul unei vieți întregi acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi are șanse de aproape 38% de a trăi în timpul unei pandemii.
„Pandemiile mari, cum ar fi cea de COVID-19 și gripa spaniolă, sunt relativ probabile.”, a declarat William Pan, cercetător la nivel mondial în domeniul sănătății mediului.
Echipa a analizat istoricul epidemiilor din anul 1600 până în prezent. Au descoperit 476 de epidemii documentate, dintre care aproximativ jumătate au avut un număr cunoscut de victime. Aproximativ 145 au provocat mai puțin de 10.000 de decese, în timp ce despre alte 114 se știe doar că au existat, dar nu și numărul de decese provocate.
Riscul apariției unor noi pandemii crește de la an la an
Foarte important, bolile infecțioase care sunt active în prezent au fost excluse din analiză. Cercetătorii au constatat că numărul anual de epidemii este extrem de variabil, iar o epidemie extremă, precum cea de gripă spaniolă din 1918-1920, a avut probabilitatea să apară undeva între 0,3 și 1,9% în fiecare din ultimii 400 de ani.
În ultimii 50 de ani, a fost observată creșterea nivelului de noi agenți patogeni. SARS-CoV-2 este cel mai evident exemplu, dar chiar și în ultimele decenii au apărut focare de gripă porcină, gripă aviară, Ebola și multe altele. Probabilitatea apariției unor noi epidemii devastatoare s-ar putea dubla în următorii ani, susțin cercetătorii. Totul ar fi în principal din cauza încălzirii globale. Astfel, oamenii de știință susțin că chiar dacă ne vom recupera după pandemia de COVID-19 este foarte important să nu ne pregătim pentru posibilitatea apariției unei alte epidemii.
Tocmai ceea prin ce trecem acum ne-ar putea pregăti astfel încât data viitoare să nu mai fim luați prin surprindere. Acest studiu subliniază importanța răspunsului timpuriu la focarele de boli și consolidarea capacității de supraveghere a pandemiei la scară locală și globală, susțin cercetătorii. Pandemiile ar putea fi prevenite dacă se iau măsuri imediate odată cu apariția primului focar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025
Vremea de Crăciun 2024, Revelion și primele săptămâni din noul an. Prognoza METEO pentru 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025 Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza pentru următoarea lună: estimări meteo 23 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025. Citește și: Vremea de Crăciun 2024, Revelion și în ianuarie 2025. Prognoza METEO pentru patru săptămâni […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 14 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 19 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 7 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor