Carduri de energie 2023: Noi condiții de acordare și clarificări privind penalitățile
Carduri de energie 2023: Noi condiții de acordare și clarificări privind penalitățile
Începând cu data de 8 decembrie 2022 a Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, a intrat în vigoare, fiind suportată parțial din fonduri externe nerambursabile.
Citește și: Ghid carduri de energie 2023 • Condiții de acordare • Cine beneficiază • Condițiie de utilizare • Actele necesare pentru plată
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 a stabilit măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.
Sprijinul acordat persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 şi este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranşe.
Citește și: Carduri de energie 2023, anomaliile procedurii: Familie din Blaj eliminată din program deși îndeplinea condițiile
Sprijinul acordat categoriilor de beneficiari prevăzuţi la art. 3 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 166/2022 se acordă numai pentru achitarea datoriilor curente şi/sau restante faţă de furnizorii de energie, printr-un mecanismul specific prevăzut de Ordonanță.
Noul proiect de ordonanță, care se află încă în dezbatere publică, aduce, pe lângă o serie de schimbări legate de regulile acordării ajutorului pentru energie, și câteva clarificări în legătură cu banii acordați anul acesta persoanelor cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.
Mai precis, OUG-ul stabilește acum că “plățile pentru datoriile față de furnizorii de energie nu pot include penalități sau alte daune/ interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin”.
Cu alte cuvinte, banii de la stat vor acoperi doar valoarea facturilor, nu și penalitățile sau alte daune apărute pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia.
Totodată, potrivit proiectului, “documentul/ documentele justificativ/ justificative prin care se face dovada datoriei curente şi/ sau restante faţă de furnizorul de energie trebuie să fie emise exclusiv pentru persoane fizice”.
Citește și: Carduri de energie 2023: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit voucherele
Adică facturile trebuie să fie emise pe numele unei persoane, nu pe numele vreunei firme.
Ajutorul în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Banii vin pe un card de energie (cu excepția celor pentru achiziția lemnelor de foc), plățile făcându-se prin mandat poștal (direct la poștaș sau la oficiile poștale).
Pe lângă clarificările amintite, viitoarea ordonanță mai stabilește și că sprijinul financiar acordat celor cu venituri mici se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie.
În plus, tot acum se stabilește și o procedură aplicabilă în cazul în care un beneficiar al ajutorului își schimbă domiciliul.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan
Un bărbat din Alba, primul șofer care va renunța de bună voie la permisul auto la 88 de ani, după o viață la volan În afara situațiilor în care deținătorul permisului auto a comis infracțiuni rutiere grave sau a obținut prin mijloace ilegale carnetul de șofer, legislația în vigoare prevede că permisul auto mai poate […]
Secțiune Articole Similare
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 13 ore
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Sportacum o zi
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. România a intrat în era internetului în 1999