Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Carduri de energie 2023: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit voucherele

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Carduri de energie 2023: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit voucherele

Plata pentru alte produse sau servicii decât cele pentru care este destinat cardul va fi pedepsită cu amendă contravențională între 4.500 și 6.000 de lei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

S-au anunțat o serie de modificări importante pentru cardurile de energie destinate milioanelor de români cu venituri mici care beneficiază de el! Poate mulți nu știu, dar există în vigoare amenzi de 6.000 de lei pentru cei care nu respectă legea în vigoare.

Anul acesta, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare 1.400 de lei pe an, în două tranșe. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari sunt întocmite printr-un parteneriat între Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații. MIPE a publicat formatul editabil al certificatului de validare a datoriei pe care-l emit asociațiile de proprietari / locatari pentru beneficiarii cardurilor de energie.

Certificatele de validare a datoriilor se emit în două exemplare, din care un exemplar se păstrează la asociația de proprietari/locatari emitentă, iar cel de-al doilea exemplar se păstrează la Compania Naţională Poşta Română.

Conform prevederilor în vigoare, nu se pot retrage bani de pe aceste carduri. De asemenea, ele sunt nominale și nu pot fi vândute sau donate. Orice încercare de vânzare anulează cardul și atrage o amendă contravențională de la 42.000 la 60.000 lei.

De asemenea, cei care încearcă să folosească acest card pentru a cumpăra altceva decât produsele și serviciile prevăzute în lege. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500 și 6.000 lei.

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare. Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei.

Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia). Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Când ajung cardurile la beneficiari?

Cei care își păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul și pentru tranșa a doua, începând cu luna septembrie. În perioada 1-30 septembrie, cei care vin între timp eligibili vor primi cardul pentru a putea utiliza tranșa a II-a.

Potrivit informațiilor prezentate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cardurile de energie pot fi folosite exclusiv pentru anumite plăți. Este vorba de cele la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Taxa pe LUX s-a amânat până pe 30 septembrie: De ce nu s-a putut implementa măsura

Bogdan Ilea

Publicat

în

Taxa pe LUX s-a amânat până pe 30 septembrie: De ce nu s-a putut implementa măsura Taxa pe lux nu se va implementa până în toamnă. Statul a realizat că nu știe ce clădiri sau mașini vor fi impozitate sau cum se va calcula valorea impozabilă.  Executivul nici măcar nu a calculat impactul bugetar al […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea