Cardinalul Lucian: Sărbătoarea Nașterii Domnului îi cheamă pe credincioși să îl descopere pe Iisus Hristos ”prezent și viu în lumea în care trăim”
Cardinalul Lucian, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, susține, în Pastorala de Crăciun, că Sărbătoarea Nașterii Domnului îi cheamă pe credincioși să îl descopere pe Iisus Cristos ”prezent și viu în lumea în care trăim”.
„Privind la Pruncul plăpând din ieslea Betleemului, suntem chemați să descoperim că El este prezent și viu în lumea în care trăim și să începem, poate pentru prima dată, să-I percepem prezența la ușa vieții noastre. Să îl rugăm de aceea pe Domnul pentru ca sfânta curiozitate și intima bucurie a păstorilor să ne atingă și pe noi în ziua de Crăciun. Să mergem și noi, în spirit, grăbiți, la Betleem! Ca să-L putem găsi și vedea pe Pruncul cel culcat în iesle, pe urmele magilor și păstorilor, va trebui să ne plecăm nu doar genunchii, ci și inimile, exclamând: ‘Taină străină văd și preamărită: cer fiind peștera, scaun de heruvimi Fecioara, ieslea sălășluire, întru care S-a culcat Cel neîncăput, Cristos Dumnezeu, pe Care lăudându-L Îl preamărim!'”, arată cardinalul.
El întreabă retoric dacă astăzi Dumnezeu are un loc în viața și în gândirea fiecăruia, într-o lume ‘inteligentă’ în care, pentru a fi considerată ‘serioasă’, gândirea trebuie să excludă ‘ipoteza Dumnezeu’.
„Din păcate, cu ocazia Praznicului Nașterii Mântuitorului, nu ne amintim doar de lucruri frumoase. Ne amintim și de faptul că pentru Isus, Maria și Iosif ușile locuitorilor din Betleem sunt încuiate. În mod inevitabil apare întrebarea: cum ar sta oare lucrurile dacă Sfânta Familie ar căuta lăcaș, bătând la ușa casei noastre, astăzi, în anul 2016? Ce se întâmplă atunci când bate Isus la ușile societăților noastre, ce se întâmplă atunci când bate la ușa Europei și a lumii de astăzi? ‘La ai săi a venit și ai săi nu L-au primit’ (In 1,11). Are oare astăzi Dumnezeu un loc în viața și în gândirea noastră, într-o lume ‘inteligentă’ în care, pentru a fi considerată ‘serioasă’, gândirea trebuie să excludă ‘ipoteza Dumnezeu’? Îi contemplăm astăzi pe păstori spunându-și unul altuia: ‘Să mergem dar până la Betleem, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut și pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut’ (cf. Lc 2,15). O sfântă curiozitate îi împinge să-L vadă în iesle pe acest Prunc, vestit de îngeri ca Mesia cel mult-așteptat. De ce nu ne-am lăsa și noi cuprinși de curiozitatea de a-L vedea mai de aproape pe Prunc?”, menționează arhiepiscopul.
În finalul Pastoralei, arhiepiscopul Lucian adresează tuturor sărbători sfinte și binecuvântate.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!” Joi, 14 noiembrie 2024, Institutul Național de Statistică a publicat un raport cu privire la evoluția Produsului Internet Brut al României în trimestrul III din 2024, prin comparație […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentariio zi ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Sporto zi ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii10 ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ