Rămâi conectat

Ştirea zilei

Capuşele şi boala Lyme. Cum ne protejam în sezonul cald și ce trebuie să facem dacă suntem muşcaţi de căpuşe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Capuşele şi boala Lyme. Cum ne protejam în sezonul cald și ce trebuie să facem dacă suntem muşcaţi de căpuşe

Sezonul cald și joaca înseamnă, în mod clar, o ţinută lejeră pentru copii, pantaloni scurţi şi tricouri. Adică multă piele expusă. Căpușele sunt insecte mici, parazite, înrudinte cu păianjenii. Au patru cicluri de viață: ouă, larvă, nimfă și adult. În fiecare etapă se atașează de un animal, cum ar fi șoareci, veverițe, păsări, căprioare, pentru a se hrăni. După ce s-au hrănit suficient, părăsesc animalul, intră într-o perioadă latentă și năpârlesc pentru a trece în etapa următoare de evoluție.

În lume există câteva sute de diferite tipuri de căpușe și multe dintre ele sunt purtătoare de bacterii, virusuri sau alți agenți patogeni care provoacă boli atât la oameni, cât și la animale, cum ar fi boala Lyme sau encefalita de căpușe.

Nu toate căpușele transmit boala Lyme, cunoscută și sub numele de Borelioză. Boala este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi și este transmisă prin mușcătura căpușelor infectate. Căpușele se infectează la rândul lor atunci când se hrănesc cu sângele unui animal infectat.

Muşcătura de căpuşă. Cum sa eviţi căpuşele şi ce ai de făcut dacă eşti muşcat

Boala Lyme se întâlnește în principal în Europa, America de Nord și Asia temperată. Majoritatea cazurilor de boala Lyme sunt tratate cu antibiotice și, deocamdată, nu există niciun vaccin care să prevină infecția.

În România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Alba și Sălaj.

În cât timp poate transmite o căpușă boala Lyme?

Experții de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC – Center for Disease Control) susțin că în majoritatea cazurilor, căpușa trebuie să fie atașată de o persoană sau un animal mai mult de 24 de ore pentru a transmite boala.

Cu cât căpușa este atașată mai mult, cu atât este mai mare riscul ca aceasta să transmită boala. Prin urmare, este important să identifici și să îndepărtezi orice căpușă cât mai rapid posibil.

10 secrete despre căpuşe pe care trebuie să le ştii! Află cum să eviţi să fii muşcat

Pe de altă parte, exista studii care demonstrează ca un procent de 5-7% dintre nimfele infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi transmit boala Lyme în mai puțin de 24 de ore. Există o lucrare care a raportat un caz de boală Lyme transmis în 6 ore. În general, riscul de transmitere poate fi scăzut în prima zi în care căpușa s-a atașat, însă acesta nu este nul.

Ferește-te de căpușe la iarbă verde!

Activitățile în aer liber, în zone cu pădure, tufișuri, iarbă înaltă sau multe frunze pot crește riscul de a fi mușcat de căpușe. Recomandarea specialiștilor de la Cleveland Clinic este să verifici atent hainele și încălțămintea imediat ce intri în casă, pentru a identifica rapid eventualele căpușe.

„Odată identificate, căpușele pot fi ușor îndepărtate de pe piele înainte de a apuca să-ți facă vreun rău, având în vedere că este nevoie de câteva ore bune pentru ca acestea să transmită bacteria”, explică dr. Alan Taege, medic specialist în boli infecțioase la Cleveland Clinic, adăugând că, deși mușcătura de căpușe poate apărea pe orice zonă a corpului, majoritatea se produc în zone izolate, cum ar fi scalpul și axila.

Cele mai mici căpușe sunt de culoare maronie și de mărimea a două bolduri. Prin urmare, controlează cu mare atenție fiecare porțiune a corpului. Cere ajutorul partenerului pentru a-ți examina scalpul și verifica atent copiii, din cap până în picioare.

Cum te protejezi de căpușe?

Prevenția este cea mai bună măsură de protecție împotriva căpușelor atât pentru tine, cât și pentru cei dragi. Iată ce recomandă experții CDC:

-Evită zonele cu ierburi înalte și multe frunze
-Atunci când faci drumeții, mergi pe centrul potecilor
-Folosește un produs repelent care conține compuși chimici precum DEET, picaridin sau IR3535 în proporție de minimum 20%, pentru o protecție de câteva ore
-Utilizeaza produse care conțin permetrin pentru a trata îmbrăcămintea și echipamentul sportiv, cum ar fi bocanci, pantaloni, șosete și corturi
-Protejează-ți animalele de companie. Câinii sunt foarte susceptibili la mușcături și la unele boli transmise de căpușe. Ei pot aduce, de asemenea, căpușe în casă și trebuie protejați folosind diferite produse: zgarde speciale, spray-uri, șampoane sau anumite medicamente
-Odată ce ai intrat în casă, mergi direct la duș, pentru a îndepărta orice risc de mușcătură de căpușe
-Pune hainele pe care le-ai purtat afară la uscat, timp de 10 minute. Temperatura ridicată va ucide eventualele căpușe de pe hainele uscate. Dacă hainele sunt umede, poate fi nevoie să le ții mai mult timp la uscat.
-Îndepărtează în siguranță fiecare căpușă!
-Îndepărtarea de pe piele cât mai precoce a căpușii poate preveni infectarea.

În momentul în care căpușa se atașează de corpul tău, aceasta înfige un ac în piele cu ajutorul căruia se poate hrăni. În timp ce căpușa se hrănește, bacteriile din corpul ei sunt regurgitate în oraganismul tău, provocând infecția.

De cele mai multe ori, atunci când găsești o căpușă pe corp, vei observa că este bine atașată. Prin urmare, pentru a o îndepărta, vei avea nevoie de o pensetă. Nu este recomandat să folosești căldura sau flacăra de la o brichetă, pentru a scoate căpușa. De asemenea, nu este indicat să aplici pe căpușă substanțe cum sunt vaselina, spirtul sau alte dezinfectante. În schimb, prinde bine căpușa și folosește o viteză lentă și constantă pentru a o extrage. Ulterior, poți dezinfecta zona cu spirt.

„Cea mai bună metodă de a extrage căpușa este de o prinde de cap și nu de corp. În acest fel, riscul de a elimina mai multe bacterii în organism este mult mai mic”, susține dr. Alan Taege.

La ce trebuie să fii atent

Boala Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli.

Simptomele și semnele tipice includ:

Febra
Cefaleea
Oboseală
Rash caracteristic numit “eritem migrator”
Netratată, infecția poate afecta articulațiile, inima și sistemul nervos. Cele mai multe cazuri de boală Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice.

Boala Lyme este diagnosticată pe baza simptomelor, eritemului caracteristic și a probabilității să fi fost expus la căpușe infectate. Când aceste aspecte sunt absente, atipice sau nerecunoscute, sunt necesare și alte metode pentru a preciza diagnosticul. Testele de laborator sunt de un real folos în diagnosticul bolii Lyme, atunci când sunt folosite corect și sunt efectuate prin metode validate. Ca și în cazul altor infecții, testul pentru boala Lyme măsoară anticorpii produși de celulele sanguine în răspuns la infecție. Este nevoie de câteva săptămâni – frecvent 3 săptămâni – după producerea infectării pentru ca organismul să producă suficienți anticorpi care să poată fi detectați.

Dacă ai fost mușcat de o căpușă și prezinți unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, mergi urgent la medicul infecționist.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DGA Alba, percheziții la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu și alte locații: Un funcționar și un agent de pază, dar și alte 38 de persoane, urmăriți penal într-un dosar în legătură cu emiterea unor decizii de pensionare

Ziarul Unirea

Publicat

în

DGA Alba, percheziții la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu și alte locații: Un funcționar și un agent de pază, dar și alte 38 de persoane, urmăriți penal într-un dosar în legătură cu emiterea unor decizii de pensionare Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie efectuează miercuri, 15 ianuarie 2025, şapte percheziţii în localităţi din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea