Rămâi conectat

Curier Județean

Căpuşele au făcut ravagii în judeţul Alba. În ultimele săptămâni, peste 30 de „victime”

Dragoş Suciu

Publicat

în

sectia Boli Infectioase01La Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia numărul persoanelor care au fost muşcate de căpuşe, insectele care pot transmite bacteriei Borrelia, este în creştere. Potrivit reprezentanţilor secţiei, în ultimele două săptămâni, un număr de 34 de persoane au ajuns la medic după ce s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Alba Iulia şi alte şapte persoane au ajuns la medicii specialişti cu bilet de trimitere de la medicii de familie.

Muşcătura acestei insecte este deosebit de periculoasă deoarece aceasta, în multe cazuri, poate transmite o bacerie care afectează întregul organism şi duce la boala Lyme, cu efecte grave pe termen lung. Tratamentul pate dura ani de zile şi presupune tratament cu antibiotie pe perioade lungi de timp.

Boala Lyme mai este numită și „boala cu 1000 de fețe”, deoarece afectează întregul organism şi parcurge trei stadii mai mult sau mai puţin distincte.

Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator (stadiul 1).

Stadiul 2: Infecție diseminată — după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.

Stadiul 3: Infecție persistentă — luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.

Cu toate că sunt câteva simptome comune fiecare pacient reacţionează diferit în funcţe de mai multe date specifice: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția sau sistemul imunitar al bolnavului.

„Insecta trebuie scoasă cu totul din piele, de aceea este important ca persoanele mușcate să se prezinte la UPU. Dacă după 72 de ore de la mușcătură nu apare roșeață și umflătură proeminentă, riscul de transmitere a bacteriei care provoacă boala Lyme este foarte scăzut și nu este nevoie de un tratament. În cazul în care apar aceste simptome, este necesar tratamentul cu antibiotice pentru 21 de zile şi, uneori, chiar mai mult”, a spus medicul specialist Adina Curcă.

La Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este singurul centru din județ unde pot fi efectuate testări pentru depistarea bacteriei Borrelia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit duminică după-masa pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Citește și: INCENDIU în Alba Iulia, cu degajare de fum, de la o oală cu mâncare uitată pe foc Detasamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea