Rămâi conectat

Actualitate

Când va fi sfințit și înscăunat, Gergely Kovács, noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când va fi sfințit și înscăunat, Gergely Kovács, noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia

După ce Papa Francis a acceptat, la data de 24 decembrie, renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi, noul arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia va fi Gergely Kovács. Acesta va fi va fi sfinţit episcop şi înscăunat la 22 februarie 2020, în ziua sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, iar ceremonia va începe la ora 11.00.

Portalul de ştiri al diecezelor romano-catolice transilvănene, Romkat.ro a anunţat că ceremonia de înscăunare va avea loc în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia, în ziua sărbătorii Catedrei Sfântului Petru, cu începere de la ora 11. Arhiepiscopia urmează să ofere date suplimentare despre ceremonie la o dată ulterioară.

La 24 decembrie, Papa Francisc a acceptat renunţarea la oficiu a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia, György Jakubinyi şi a lui József Tamás, episcop auxiliar, cei doi depunând-şi demisiile, potrivit Codului de drept canonic al Bisericii pe motiv de limită de vârstă. În aceeaşi zi, Papa Francisc a numit şi un succesor al arhiepiscopului de Alba Iulia.

Născut în data de 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc (Covasna), Gergely Kovács a urmat Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia, după ce a obținut bacalaureatul în oraşul său natal.

În 1987 a început să studieze teologia la Alba Iulia, iar din 1990, încalitate de student al Collegium Germanicum et Hungaricum, şi-a continuat pregătirea la Roma, la Universitatea Pontificală Gregoriană. A fost hirotonit preot de către arhiepiscopul LajosBálint, la 3 iulie 1993, în oraşul său natal. Studiile sale de la
Roma şi le-a încheiat în 1996, obţinând doctoratul în drept eclesiastic.

Arhidieceza de Alba Iulia este una din cele două arhiepiscopii romano-catolice din România, alături de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. A fost înființată de către Sfântul Ștefan, primul rege al Regatului Maghiar, în anul 1009 ca dieceză a Transilvaniei, cu sediul la Alba Iulia.

Episcopia a fost fondată în anul 1009 de către regele Ștefan I al Ungariei, fiind una dintre cele zece episcopii fondate de acest rege. Inițial s-a numit Episcopia Ardealului sau Episcopia Transilvaniei și a fost sufragană a Arhiepiscopiei de Kalocsa.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia grupează cel mai mare număr de credincioși romano-catolici din România, anume 440.000 de credincioși conform Annuario Pontificio pe anul 2008, față de ca. 91.500 de credincioși în Arhiepiscopia Romano-Catolică de București. Arhiepiscopia cuprinde județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Harghita, Covasna, Hunedoara, Mureș, Sălaj și Sibiu.

Sursa: hirado.hu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete culturale 2024: Ce valoare vor avea în semestrul al II lea al anului și pentru ce pot fi utilizate

Bera Larisa

Publicat

în

Tichete culturale 2024: Ce valoare vor avea în semestrul al II lea al anului și pentru ce pot fi utilizate Ministerul de Finanțe a publicat pe data de 2 septembrie 2024 un proiect legislativ pentru stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea