Când se schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară. Ce prevede Codul Rutier
Când se schimbă anvelopele de iarnă cu cele de vară. Ce prevede Codul Rutier
Pentru schimbarea anvelopelor de iarnă cu cele de vară se recomandă înlocuirea celor de iarnă când temperaturile depășesc constant 7 grade Celsius. Codul Rutier nu prevede o dată exactă în acest sens.
Este adevărat și că mulți conducători auto preferă să utilizeze același tip de anvelope pe tot parcursul anului, însă există beneficii clare ale utilizării cauciucurilor de vară în sezonul cald, potrivit Libertatea, care citează Michelin.ro.
Citește și: CODUL RUTIER 2025: Scădere a vitezei maxime în localități pentru care șoferii pot scăpa de amendă
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii când drumurile sunt acoperite cu polei, gheață sau zăpadă, oferind o siguranță sporită la frânare în condiții de iarnă. Mulți șoferi folosesc cauciucuri de iarnă din octombrie până în aprilie, dar utilizarea anvelopelor nepotrivite pentru sezon poate atrage amenzi semnificative.
Potrivit Codului Rutier, șoferii riscă o amendă de 2.900 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului, dacă nu respectă această măsură.
În schimb, cauciucurile de vară oferă performanțe superioare la temperaturi peste 7 grade Celsius, în special pe carosabil umed, ele oferind o aderență mai bună și un control sporit al vehiculului în condiții de vară.
Riscurile utilizării anvelopelor de iarnă în sezonul cald
Deși unii șoferi preferă să folosească anvelope de iarnă tot anul, acest lucru nu este recomandat, deoarece sunt proiectate pentru temperaturi scăzute și nu oferă aceeași siguranță atunci când vremea se încălzește.
Polițiștii rutieri sfătuiesc conducătorii auto să fie atenți la condițiile meteorologice și la starea drumurilor, pentru că acești factori sunt esențiali în decizia de a schimba anvelopele.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină
Salutul „Hristos a Înviat” – Ce înseamnă și cât timp se folosește după Paște. Ce spune tradiția creștină „Hristos a Înviat” este un salut cu o profundă încărcătură spiritual, folosit de credincioșii din lumea ortodoxă începând de la Paște, o sărbătoare a bucuriei și a luminii. Iar răspunsul este la fel de puternic. „Adevărat a […]
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA
Efecte ale politicii vamale a administrației Trump: Un gigant auto european a hotărât să-și mute producția în SUA Un gigant auto european, concernul Volkswagen, și-ar putea muta o parte din producţia mărcii Audi în Statele Unite pentru a scăpa de taxele vamale americane, a declarat directorul general al producătorului auto german într-un interviu în care […]
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia
În Sâmbăta Mare 2025, Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns la București: Va sosi în cursul serii și la Alba Iulia Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim, în Sâmbăta Mare 2025, în jurul orei 18.40, de superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi a fost oferită ulterior […]