Rămâi conectat

Actualitate

Când se redeschid barurile, restaurantele și terasele și ce reguli trebuie să respecte? Cum arată planul de funcționare pentru afacerile din industria HoReCa

Ioana Oprean

Publicat

în

Un plan de funcționare pentru afacerile din industria HoReCa a fost trimis recent ministrul Economiei, Virgil Popescu. Acesta a fost întocmit de patronatele din domeniu și cuprinde anumite condiții de funcționare a restaurantelor, teraselor şi barurilor. Potrivit planului, restaurantele vor fi deschise treptat începând cu data de 16 mai 2020.

„A trecut şi cel mai liniştit 1 Mai din ultimii 20 ani şi am ajuns la un bilanţ istoric: pe litoral au fost înregistraţi oficial 1200 de poliţişti şi ZERO turişti. Imagini cu plajele goale, restaurantele şi terasele cu scaunele ridicate, beach baruri pregătite cu petreceri până la răsărit s-au perindat toată ziua pe micile ecrane ale telefoanelor, tabletelor şi televizoarelor.

Cum nimeni nu ştie cum şi când se vor deschide afacerile din HORECA, organizaţia patronală HORA, reprezentativă pentru industria ospitalităţii, a renunţat să mai aştepte propuneri de la autorităţi şi a creionat proiectul #redeschidemrestaurante. Documentul a ajuns şi la Ministerul Economiei”, scriu reprezentanţii patronatelor.

Astfel, în primă fază, ar urma să se deschidă terasele, dacă se păstrează o distanţă de minim 2 metri între mese, cu maximum 8 locuri la masă şi cel mult 200 de clienţi primiţi în acelaşi timp.

Redăm integral proiectul #redeschidemrestaurante

Faza 1

Data: 16 mai 2020

Spaţii:

TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITĂŢILOR PUBLICE DE ALIMENTAŢIE, UNITĂŢI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Condiţii:

  • Terase independente şi integrate unităţilor de alimentaţie
  • Distanţă socială (distanţă între mese 2 m, mese de 8 persoane max.)
  • Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maxim 200 de persoane în acelaşi timp.
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea şi dezinfectarea programata a spatiilor de lucru,
  • Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 în fiecare meniu.

Unitati Take away cu servire în interior

  • Limitarea accesului sul în interiorul locaţiei potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanţei de 1,5 m între staţiile de preluare comenzi . în cazul în care există mai mulţi clienţi decât numărul de staţii de servire, zona de aşteptare va fi în faţa unităţii cu păstrarea distanţei între clienţi de 1,5 m;
  • Fiecare casă de marcat/punct de servire va fi dotat cu ecran de protecţie din plexiglas;
  • Regulile de distanţare socială vor fi afişate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajaţii unităţii având obligaţia de a verifica şi asigură respectarea lor.
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru,
  • Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 la fiecare staţie de marcat.
FAZA 2

Data: 1 Iunie 2020

Relaxarea restricţiilor pentru următoarele spaţii (pas 2):

TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITĂŢILOR PUBLICE DE ALIMENTAŢIE UNITĂŢI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Măsuri privind redeschiderea parţială a:

  • Spaţii închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri, etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI
  • Distanţă socială (distanţă între mese 2 m, mese de 8 persoane max.)
  • Unitatea va putea găzdui/acomoda maxim 50% din capacitatea autorizată de PSI
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii la angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant, igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru,
  • instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID19 în fiecare meniu.
FAZA 3

Data: 15 iunie 2020

Condiţie: numai după analiza indicatorilor COVID19 (infectii, decese) de către CNSSU

Spaţii: Restaurante, Cafenele, Baruri, Unităţi autoservire, Terase, Unităţi take away

Condiţii în concordanţă cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:

  • Distanţa socială
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru,
  • Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID-19 în fiecare meniu.

Go back!

Data: Oricând

Condiţie: numai după analiza indicatorilor COVID-19 (infecţii, decese) de către CNSSU

Spaţii:

Restaurante, Cafenele, Baruri, Unităţi autoservire, Terase, Unităţi take away

Condiţii:

Revenirea la situaţia din 15 martie. Interzicerea funcţionării.

Surse: Adevărul


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA în România până în 20 octombrie 2025: Când își intră toamna în drepturi. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele patru săptămâni

Ioana Oprean

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 20 octombrie 2025: Când își intră toamna în drepturi. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele patru săptămâni ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 22 septembrie – 20 octombrie. Până la jumătatea lunii octombrie, temperaturile se vor apropia de normalul perioadei. Administrația Națională de […]

Citește mai mult

Actualitate

Rabla Auto 2025 | Înscrierile pentru persoane fizice încep pe 30 septembrie. Valoarea tichetelor

Ioana Oprean

Publicat

în

Rabla Auto 2025 | Înscrierile pentru persoane fizice încep pe 30 septembrie. Care este valoarea tichetelor După lungi amânări, programul Rabla se reia în sfârşit, dar cu un buget redus. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat lansarea sesiunii de înscriere începând cu data de 30 septembrie, însă vor exista câteva schimbări. Administraţia Fondului pentru Mediu […]

Citește mai mult

Actualitate

Bolojan taie din educație: Burse și posturi plătite cu ora, pentru economii de miliarde

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Bolojan taie din educație: Burse și posturi plătite cu ora, pentru economii de 4-5 miliarde de lei pe an Premierul Ilie Bolojan a anunțat că urmează noi tăieri serioase în sistemul de educație, cu scopul de a reduce cheltuielile statului. Printre măsurile vizate se numără bursele elevilor și posturile plătite cu ora. Conform calculelor, asta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea