Când devine oficial Nicușor Dan președintele României: Ce urmează după alegeri și care sunt etapele învestirii în funcție
Când devine oficial Nicușor Dan președintele României: Ce urmează după alegeri și care sunt etapele învestirii în funcție
Nicușor Dan a fost ales președintele României,duminica 18 mai 2025, în urma centralizării integrale a proceselor-verbale din toate secțiile de votare. De la validarea rezultatului, până la depunerea jurământului noului președinte și formarea unei noi majorități guvernamentale, România intră într-o etapă de tranziție instituțională.
Citește și: Anamaria Gavrilă, președinta partidului POT, reacție ironică după victoria lui Nicușor Dan: ,,Mâine așteptăm să scadă euro la 1 leu”
Perioada post-electorală cuprinde mai multe etape, inclusiv validarea rezultatelor, posibilitatea contestării acestora în cazul suspiciunilor de fraudă, ceremonia de învestire a președintelui ales și procesul de formare a noului Executiv.
Validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale
Potrivit calendarului alegerilor prezidențiale, pe parcursul zilei este așteptată publicarea de către Biroul Electoral Central a procesului-verbal final cu rezultatele votului.
După publicarea rezultatelor finale, BEC are sarcina de a înainta către Curtea Constituţională procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării.
Totuși, avem un termen de maxim trei zile de la încheierea votării pentru depunerea cererilor de anulare a procesului electoral, termen care a început așadar de aseară de la ora 21.
Contestațiile pot veni de la candidați sau partide și pot viza nereguli semnalate în procesul de vot sau numărare.
După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, Curtea Constituţională validează rezultatul alegerilor, care se publică în Monitorul Oficial.
Din acel moment, candidatul declarat câștigător devine oficial „președinte ales”.
În cel mult 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, președintele ales trebuie să depună jurământul în fața Camerelor reunite ale Parlamentului.
Cum arată procedura de învestire
După validarea rezultatelor de către CCR, va avea loc ceremonia de depunere a jurământului de către președintele ales.
Potrivit regulamentului Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 24 de ore de la validarea alegerilor de către CCR, președinții celor două Camere convoacă aleșii într-o ședință de plen comună, pentru depunerea jurământului de către candidatul a cărui alegere a fost validată.
Ședința comună este prezidată de șefii celor două Camere. În ședință urmează să ia cuvântul și Marian Enache, președintele Curții Constituționale, sau, după caz, reprezentantul acestuia, pentru a prezenta raportul privind validarea alegerilor pentru funcția de președinte, și invită candidatul, în speță Nicușor Dan, pentru depunerea jurământului de credință.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, este citatul pe care Nicușor Dan îl va rosti în fața Parlamentului.
După validarea procedurii parlamentare, Nicușor Dan urmează să preia ștafeta la Palatul Cotroceni, de la președintele interimar, Ilie Bolojan, cel vehiculat de președintele ales drept propunerea sa de prim-ministru.
Pe plan intern, noul președinte al României va avea câteva responsabilități imediate: desemnarea unui candidat pentru funcția de prim-ministru și numirea Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Desemnarea premierului vine în urma consultărilor și negocierilor cu partidele parlamentare, pentru a identifica o majoritate care poate susține un nou Guvern.
Alegeri parțiale pentru noul primar al Capitalei
După validarea oficială a rezultatelor alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan este obligat să renunțe la funcția de primar general al Bucureștiului.
Potrivit Codului Administrativ, demisia trebuie transmisă atât Consiliului General al Municipiului București, cât și Prefecturii.
Conform legislației, prefectul Capitalei are la dispoziție 10 zile de la primirea demisiei pentru a constata vacantarea funcției și a solicita Guvernului stabilirea unei date pentru alegeri.
Până la organizarea alegerilor locale pentru un nou primar general, Primăria Municipiului București va fi condusă de un primar interimar, desemnat dintre cei doi viceprimari aflați în funcție la momentul vacantării postului.
În prezent, primăria Capitalei are doi viceprimari, Adrian Vigheciu (PSD) și Stelian Bujduveanu (PNL).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Sorin Grindeanu, noul președinte al PSD: Va asigura conducerea formațiunii până la un viitor congres
Sorin Grindeanu, noul președinte al PSD: Va asigura conducerea formațiunii până la un viitor congres Liderii PSD, reuniți în Consiliul Politic Național, marți, 20 mai 2025 l-au votat pe Sorin Grindeanu să preia șefia interimară a partidului, după ce Marcel Ciolacu a demisionat de la șefia partidului. Sorin Grindeanu a fost ales cu 67 de […]
George Simion, liderul AUR, promite să conteste rezultatul alegerilor: „Sunt luptător, nu muiere”. Anunțul făcut pe rețelele de socializare
George Simion, liderul AUR, promite să conteste rezultatul alegerilor: „Sunt luptător, nu muiere”. Anunțul făcut pe rețelele de socializare George Simion, liderul AUR și candidat la alegerile prezidențiale, le-a transmis marți, 20 mai 2025, susținătorilor săi pe o rețea socială că va contesta rezultatul alegerilor din 18 mai. Pe pagina sa de Facebook, Simion a […]
Prețurile la carburanți sunt într-o ușoară creștere: Cu 4 bani mai scumpă alimentarea astăzi, 20 mai 2025
Prețurile la carburanți sunt într-o ușoară creștere: Cu 4 bani mai scumpă alimentarea astăzi, 20 mai 2025 Marți, 20 mai 2025, românii care vor să-şi alimenteze maşina cu benzină sau cu motorină trebuie să ştie că preţurile la carburanţi sunt în creştere, faţă de cele afişate în ziua precedentă. Citește și: Când se dau pensiile […]