Rămâi conectat

Societate

Când avem nevoie de cardul european de sănătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Cardul european de sănătate este necesar atunci când călătorim sau studiem în Uniunea Europeană şi vrem să avem siguranţa că vom primi, în caz de necesitate, îngrijiri medicale gratuite şi în ţările comunitare în care ne aflăm.
lCine poate beneficia de un card european de sănătate
Cardul european de sănătate se eliberează persoanelor care sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România şi sunt la zi cu plata contribuţiilor. Acest document nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiţionată de prezentarea acestuia. Totuşi, cardul european de sănătate te poate ajuta să economiseşti timp şi bani, în cazul în care te îmbolnăveşti sau ai un accident în perioada în care eşti în străinătate, într-o ţară membră a Uniunii Europene, pentru studii, călătorii de afaceri, o şedere temporară sau pur şi simplu în vacanţă. Cardul îţi dă posibilitatea de a avea acces la serviciile medicale din sectorul public (de exemplu, la un medic, o farmacie sau un spital) în aceleaşi condiţii ca cetăţenii ţării în care călătoreşti. Reţineţi, însă, că documentul este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE, la care se adaugă Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, pentru deplasări scurte de maximum şase luni.
lCe drepturi îţi conferă cardul
Cardul european de asigurat îţi conferă dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în cursul unei şederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situaţia în care te deplasezi într-un stat membru în scopul clar de a beneficia de tratament medical pentru afecţiuni preexistente deplasării. Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevăzute de legislaţia fiecărui stat (în funcţie de sistemul naţional de asigurări din statele membre).
lCum obţinem un card european de sănătate şi cât ne costă
Cardul european de sănătate se acordă doar la cererea persoanei asigurate şi este valabil şase luni de la data eliberării. Obţinerea lui nu presupune nici un cost, cardul fiind eliberat gratuit. Totuşi, pentru a beneficia de acest document, trebuie să fii la zi cu plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Trebuie parcurşi următorii paşi: lcompletează şi semnează cererea de eliberare a cardului european de asigurat; lataşează o copie a cărţii de identitate şi adeverinţa de asigurat sau adeverinţa de salariat. Pentru salariaţi, la adeverinţa de salariat se anexează documentele care atestă plata contribuţiei de sănătate pe ultimii 5 ani (copie după cartea de muncă, chitanţe de plată, documente care atestă faptul că au făcut parte din categorii de asiguraţi exceptate de la plata contribuţiei, respectiv, cu plata contribuţiei din alte surse); ldepune cererea şi documentele la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, care îţi va elibera cardul. În cazul în care ai deja un card de sănătate, trebuie să ştii că, cu maximum o lună înainte de expirarea lui, poţi obţine unul nou urmând procedura deja descrisă. În situaţia în care ai obţinut un card, însă, pe perioada sa de valabilitate, nu mai îndeplineşti toate condiţiile necesare eliberării lui (plata la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate), iar în această perioadă beneficiezi de servicii medicale în cadrul unei deplasări într-un stat membru UE, vei suporta din propriul buzunar contravaloarea acestor servicii. Mai exact, într-o asemenea situaţie, casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat serviciile, urmând ca, ulterior, să recupereze contravaloarea acestora de la persoana în cauză. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

21 iulie 1821: Se naște la Bacău Vasile Alecsandri, poet, prozator și dramaturg

Ziarul Unirea

Publicat

în

21 iulie 1821: Se naște la Bacău Vasile Alecsandri, poet, prozator și dramaturg Poet, prozator și dramaturg, Vasile Alecsandri s-a născut la date de  21 iulie 1821, la Bacău. Acesta a provenit dintr-o familie boierească de curînd ridicată la o poziție de oarecare însemnătate; fiu al medelnicerului Vasile Alecsandri (ajuns mai tîrziu vornic) și al […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea