Rămâi conectat

Actualitate

Camera Deputaţilor a aprobat venitul minim de incluziune acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul Guvernului privind venitul minim de incluziune, prin care se prevede acordarea unui „beneficiu de asistenţă socială” familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate, a fost aprobat, marți, de Camera Deputaţilor care în acest caz a fost for decizional.

baniVenitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţia în care „şi-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacităţi de integrare socială”, precum şi pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educaţie.

Venitul minim de incluziune este format din ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii şi suplimentul pentru locuire, însă, în funcţie de nevoile persoanelor vizate, acest venit poate fi însoţit de măsuri de asistenţă socială complementare – stimulente sau facilităţi contributive.

Ajutorul de incluziune se va acorda persoanelor sau familiilor cu un venit ajustat pe membru de familie de până la 260 de lei, însă pentru persoana singură cu vârsta de cel puţin 60 de ani, limita este de 300 de lei. „În acest caz, se va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferenţa dintre suma de 260 de lei pe membru de familie şi venitul realizat de familia respectivă în fiecare lună”, se arată în raportul Comisiei de muncă.

În cazul familiei biparentale se acordă pentru fiecare copil câte 107 lei şi maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii, iar în cazul familiilor monoparentale se acordă câte 120 de lei pentru fiecare copil, dar maximum 480 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii.

Pentru familiile cu venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil (maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii), în cazul familiilor biparentale, şi câte 100 de lei pentru fiecare copil (maximum 400 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii) în cazul familiilor monoparentale, mai precizează raportul comisiei.

Proiectul de lege mai prevede că suplimentul pentru locuire se acordă diferenţiat, în funcţie de tipul de combustibil utilizat şi că vor primi acest ajutor familiile care au un venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună.

Stimularea ocupării pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare se face prin scutirea de la calculul privind stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei a unui procent de 50% din totalul veniturilor realizate în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau alte forme legale de angajare, dar nu mai mult de 400 lei/familie, se mai arată în raport.

Potrivit proiectului, persoanele fără adăpost beneficiază de venitul minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în care trăiesc, relatează agerpres.

Sumele aferente venitului minim de incluziune şi măsurilor de asistenţă socială complementare se acordă din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale vor fi alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere pentru alimente 2025: Cardurile sociale vor fi alimentate în curând cu prima tranşă de bani. Cine poate beneficia de ajutor Cardurile sociale vor fi alimentate luna viitoare cu prima tranşă de bani. Voucherele pentru alimente vor fi încărcate cu 125 de lei, pentru prima dată în acest an. În 2025, programul „Sprijin pentru România” […]

Citește mai mult

Actualitate

„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Luna Florilor”, fenomen astronomic inedit la sfârșitul primăverii: Ce este microluna și de ce se formează Un fenomen astronomic inedit, denumit „Luna Florilor” sau microluna, va avea loc la sfârșitul săptămânii 12-18 mai 2025 și, potrivit NASA este strâns legat de sfârșitul primăverii și debutul verii, transmite Live Science. „Luna Florilor”, fenomenul astronomic, care definește […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru duminică, 11 mai 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru duminică, 11 mai 2025 Duminică, 11 mai 2025 cerul va avea înnorări și temporar vor fi ploi, și cu caracter de aversă, la început în Maramureș, nordul Crișanei și al Moldovei, apoi și în Transilvania, restul Crișanei și al Moldovei, local în Banat, Oltenia și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea