Camera Deputaţilor a aprobat venitul minim de incluziune acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate
Proiectul Guvernului privind venitul minim de incluziune, prin care se prevede acordarea unui „beneficiu de asistenţă socială” familiilor şi persoanelor singure aflate în dificultate, a fost aprobat, marți, de Camera Deputaţilor care în acest caz a fost for decizional.
Venitul minim de incluziune reprezintă sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure aflate în situaţia în care „şi-au pierdut sau le-au fost limitate propriile capacităţi de integrare socială”, precum şi pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educaţie.
Venitul minim de incluziune este format din ajutorul de incluziune, ajutorul pentru familia cu copii şi suplimentul pentru locuire, însă, în funcţie de nevoile persoanelor vizate, acest venit poate fi însoţit de măsuri de asistenţă socială complementare – stimulente sau facilităţi contributive.
Ajutorul de incluziune se va acorda persoanelor sau familiilor cu un venit ajustat pe membru de familie de până la 260 de lei, însă pentru persoana singură cu vârsta de cel puţin 60 de ani, limita este de 300 de lei. „În acest caz, se va plăti, sub formă de ajutor de incluziune, diferenţa dintre suma de 260 de lei pe membru de familie şi venitul realizat de familia respectivă în fiecare lună”, se arată în raportul Comisiei de muncă.
În cazul familiei biparentale se acordă pentru fiecare copil câte 107 lei şi maximum 428 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii, iar în cazul familiilor monoparentale se acordă câte 120 de lei pentru fiecare copil, dar maximum 480 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii.
Pentru familiile cu venituri cuprinse între 260 şi 600 de lei, ajutorul va fi de 85 de lei pentru fiecare copil (maximum 340 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii), în cazul familiilor biparentale, şi câte 100 de lei pentru fiecare copil (maximum 400 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii) în cazul familiilor monoparentale, mai precizează raportul comisiei.
Proiectul de lege mai prevede că suplimentul pentru locuire se acordă diferenţiat, în funcţie de tipul de combustibil utilizat şi că vor primi acest ajutor familiile care au un venit net ajustat de până la 600 de lei pe lună.
Stimularea ocupării pentru persoanele apte de muncă din familiile beneficiare se face prin scutirea de la calculul privind stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei a unui procent de 50% din totalul veniturilor realizate în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau alte forme legale de angajare, dar nu mai mult de 400 lei/familie, se mai arată în raport.
Potrivit proiectului, persoanele fără adăpost beneficiază de venitul minim de incluziune numai pe perioada în care se află în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în care trăiesc, relatează agerpres.
Sumele aferente venitului minim de incluziune şi măsurilor de asistenţă socială complementare se acordă din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h Meteorologii ANM au emis duminică dimineața mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternic […]
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire Stocurile de alimente și bunuri, în cazul producerii unor dezastre, sunt esențiale pentru supraviețuire. Populația țărilor Europene nu este suficient pregătită să reziste de la 72 ore până la 7 zile în situații de […]
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]