Rămâi conectat

Actualitate

Calorimetrele de gaz – O nouă găselniță băgată pe gâtul românilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calorimetrele de gaz – O nouă găselniță băgată pe gâtul românilor

După contoare de apă citite prin radio, repartitoare obligatorii care ajung să ruginească nefolosite pe calorifere sau senzori de gaze care declanșează din senin alarma, dispozitive ce scot din buzunarul românilor sute de lei, Guvernul dorește să impună populației montarea de calorimetre pentru gazele naturale consumate. Acestea ar urma să indice puterea reală calorică a gazului consumat.

Aparatele care ar urma să asigure plata echitabilă a gazelor naturale, în funcție de puterea calorică a acestora, vor fi introduse gradual. Măsura este cuprinsă în proiectul legii energiei electrice și gazelor naturale.

“În această privință va fi reglementată, cel mai probabil, o introducere etapizată a calorimetrelor, pentru a nu se crea o disfuncționalitate pe piață. În primele etape, va fi introdusă obligația existenței calorimetrelor la transportator, apoi și la distribuitor și abia apoi la populație. Transportatorilor și distribuitorilor li se va recunoaștcalorimetree investiția și se va regăsi în preț”, au declarat surse din domeniu pentru publicația menționată.

Introducerea calorimetrelor este parte a unui proces de schimbări repetate a legislației și a modului de facturare a gazelor naturale care chipurile răspund unor neajunsuri dar care, în final, nu fac decât să dezorienteaze consumatorii și să aducă bani buni diferitor firme care le comercializează și montează.

Până în anii trecuți plata gazelor se făcea în funcție de cantitatea de gaze consumată măsurată în metri cubi. Ulterior s-a decis ca măsurătorile și plățile să se facă în kWh, însă a apărut din nou o problemă. Nu tot gazul are aceeași putere calorică, deci un metru cub de gaz poate avea un anumit număr de kWh, în funcție de provenința sa. Acum Guvernul propune soluționarea problemei nu prin revenirea la măsurătorilor în metri cubi, ci prin introducerea calorimetrelor care vor măsura puterea calorică. Acestea, desigur, vor aduce bani buni importatorilor și firmelor care le vor monta.

Legea energiei electrice și a gazelor naturale va fi modificată de noua coaliție de guvernare, urmând să fie impuse noi prevederi care ar putea afecta tarifele și taxele de transport și distribuție, dar și statutul funcționarilor din ANRE. Totodată, noua putere va analiza măsura în care va putea reveni asupra angajamentelor României de închidere a unor mine de cărbune.

În perioada următoare vor fi consultări la care vor participa principalele companii din domeniul energetic, dar și parlamentari, reprezentanți ai ministerelor, Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Autorității Naționale pentru Resurse Minerale, care vor lucra pe grupuri de lucru în vederea modificării Legii energiei electrice și a gazelor naturale.

“În ultimii zece ani, companiile privatizate din domeniul energetic au realizat profituri importante, fără a fi modificat nivelul redevențelor, și, în situația în care taxa pe construcții speciale a fost eliminată de anul acesta, noua putere consideră că astfel de marje importante de profit trebuie să se vadă în investiții ale marilor grupuri care operează în România, cu scopul îmbunătățirii serviciilor furnizate și asigurării unui preț corect pentru acestea”, au arătat sursele citate.

Taxa pe construcții afecta în principal companiile din energie. PSD s-a pronunțat împotriva eliminării acestei taxe, dar nu a mai apucat să o prelungească deoarece a preluat guvernarea după ce această taxă a fost eliminată.

Intenția autorităților este, prin urmare, ca legislația în domeniu să fie modificată astfel încât să oblige companiile de profil să investească o cotă din profit în modernizarea sistemelor de producție și distribuție sau în spații de înmagazinare a resurselor energetice, de exemplu.

O modificare importantă avută în vedere este legată de costul transportului și distribuției energiei, care se reflectă în prețul final a consumator. Conform analizelor oficiale, costul de transport și distribuție al energiei a ajuns să fie egal cu cel de producție, iar, cu taxele adăugate, prețul final la consumator este ridicat, consideră autoritățile, care au în vedere intervenții asupra acestor costuri și taxe de transport și distribuție.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea