Calendarul creştin ortodox: Postul Paştelui din 2014, între 3 martie – 19 aprilie. Rolul Postului Mare
Conform calendarului creştin ortodox, Postul Sfintelor Paşti din anul 2014 va fi între 3 martie şi 19 aprilie. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie. Postul Paştelui este postul dinaintea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare.
Pastele din 2014 este prăznuit pe 20 aprilie. Pastele este sărbătoarea Învierii Domnului. Modul de calculare a datei Sfintelor Paşti s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ţinut în anul 325 la Niceea. Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim „omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudam pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Ca acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie ca sa zicem „fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigam: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.
Postul şi rolul lui în viaţa credincioşilor
Precum bine se ştie, postul este reţinerea totală sau parţială de la anumite alimente şi băuturi, pe un timp mai lung sau mai scurt, în scop religios-moral. Aceasta reţinere de la mâncări şi băuturi trebuie însă însoţită şi de reţinerea de la gânduri, pofte, patimi şi fapte rele, ceea ce înseamnă că postul trupesc trebuie să fie însoţit de post sufletesc. Postul este de origine şi instituire divină, de aceea îl găsim practicat din vremuri străvechi, întâlnindu-l aproape în toate religiile şi la toate popoarele.
Postul Sfintelor Paşti – felul postirii
În primele secole, unele persoane posteau doar în Vinerea Patimilor, altele două zile înainte de Pasti, alţii o săptămână, în vreme ce unii posteau opt săptămâni.
La sfârşitul secolului al III-lea, Postul Sfintelor Paşti a fost împărţit în postul prepascal (Postul Păresimilor) care ţinea până la Duminica Floriilor, cu o durata variabila şi Postul Paştilor (postul pascal), care ţinea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până la cea a Învierii Domnului. După Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit a adoptat ca durata acestui post sa fie de şapte săptămâni, durata prezentă şi astăzi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Călin Georgescu și l-a asumat public pe George Simion: ”Sunt pregătit să-mi ajut protejatul meu mai tânăr și să-l ghidez”
Călin Georgescu și l-a asumat public pe George Simion: ”Sunt pregătit să-mi ajut protejatul meu mai tânăr și să-l ghidez” Călin Georgescu a declarat recent că a dorit, în această perioadă, „să asculte poporul român”, iar acum a revenit în forță, după o lungă perioadă de tăcere, să îl spirijine pe ”protejatul lui” mai tânăr, […]
Noi proiecte energetice în Alba, finanțate cu bani europeni: Sunt vizate scoli, primării, spitale și alte instituții publice
Noi proiecte energetice în Alba, finanțate cu bani europeni: Sunt vizate scoli, primării, spitale și alte instituții publice Miercuri, 14 mai 2025, Ministrul Energiei Sebastian Burduja, a anunțat pe contul său de Facebook că a semnat 62 de contracte noi de finanțare prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 110 milioane de euro. Contractele acoperă […]
Un oraș vecin cu Alba interzice fumatul în parcuri, stații de autobuz și baze sportive. Măsura se aplică din toamnă
Un oraș vecin cu Alba interzice fumatul în parcuri, stații de autobuz și baze sportive. Măsura se aplică din toamnă Cluj-Napoca este primul oraș din România care va interzice fumatu în locurile publice. Interdicția se referă inclusiv la folosirea dispozitivelor cu vapori și tutun încălzit și se va aplica din toamnă. Potrivit ultimelor date furnizate […]