Rămâi conectat

Actualitate

Calendar ortodox APRILIE 2025: Floriile, Sfintele Paști, Sfântul Gheorghe și Izvorul Tămăduirii, principalele sărbători religioase ale lunii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar ortodox APRILIE 2025: Floriile, Sfintele Paști, Sfântul Gheorghe și Izvorul Tămăduirii, principalele sărbători religioase ale lunii

În luna aprilie 2025, credincioșii ortodocși prăznuiesc sunt două sărbători cu cruce roșie. Este vorba de Sfântul Gheorghe, sărbătorit pe data de 23 aprilie și Floriile ortodoxe care pică în acest an pe data de 13 aprilie.

Floriile

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc în fiecare an Floriile sau Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Mii de oameni pornesc într-o procesiune ce reface simbolic drumul lui Iisus. În acest an, Floriile vor avea loc pe 13 aprilie.

Citește și: Floriile 2025. Duminica Floriilor Ortodoxe și Catolice 2025, 2026. Obiceiuri, tradiții și superstiții

Una dintre tradițiile populare spune că ramurile de salcie îți alungă durerile din locurile unde te legi cu ele.

În luna aprilie mai sunt 10 sărbători cu cruce neagră. De Intrarea Domnului în Ierusalim creştinii au dezlegare la peşte.

Sfintele Paști 2025

Paștele ortodox 2025 va fi sărbătorit pe 20 aprilie, iar Paștele catolic 2025 se va celebra, de asemenea, în aceeași zi, pe 20 aprilie. Astfel, în acest an, cele două sărbători se vor întâlni pe aceeași dată!

Paștele este o sărbătoare mobilă, iar data sa variază de la un an la altul, influențând și alte sărbători, precum Rusaliile.

Regula pentru stabilirea datei a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325 d.Hr. Conform acesteia, Paștele Ortodox se sărbătorește în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline ce urmează echinocțiului de primăvară.

Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit pe 23 aprilie, este unul dintre cei mai iubiţi sfinți din calendarul ortodox. Potrivit tradiţiei populare, casele se împodobesc cu crengi verzi care simbolizează renașterea naturii.

Peste un milion de români poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe şi îşi sărbătoresc onomastica pe 23 aprilie. Sf. Gheorghe a fost un protector al naturii înverzite, vitelor și oilor. Se crede că atunci când broaștele cântă pentru prima oară, Sfântul Gheorghe deschide drumul naturii spre viață.

Citește și: MESAJE de Sfântul Gheorghe 2023. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica

S-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian din secolul al IV-lea. A fost militar în armata împăratului și s-a confruntat cu persecuţiile asupra creştinilor, începute în anul 303. Și-a mărturisit credinţa în Hristos şi a fost întemniţat. A fost torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie.

În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur. Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul.

În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă. În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare închinată Maicii Domnului, este prăznuită anul acesta pe 25 aprilie. Nu are dată fixă. Ea este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată, prima după Sfintele Paști. La originea acestei sărbători se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit Tradiției, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apă unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorită împăratului Leon (457- 474), pe atunci neincoronat, care împlinește descoperirea făcută de Maică Domnului: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apă este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apă tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați”.

Mai târziu, când Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Aici primește vindecare de o boală grea și împăratul Justinian (526-575), care ridică drept mulțumire o biserica și mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Izvorul tămăduirii din timpul lui Leon se păstrează și în zilele noastre. Credincioșii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăți a Constantinopolului), se pot închină în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuală construcție este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.

Calendar ortodox aprilie 2025

1 M Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Sf. Cuv. Macarie Mărt.; Sf. Mc. Gherontie; Sf. Varsanufie de la Optina (Post)
2 M Sf. Cuv. Tit, făcătorul de minuni; Sf. Mc. Amfian și Edesie (Denia Canonului cel Mare) (Post)
3 J Sf. Cuv. Nichita Mărt. și Ilirie (Dezlegare la ulei și vin)
4 V Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) (Post)
5 S Sf. Mc. Victorin și cei împreună cu el; Sf. Mc. Teodul și Agatopod (Sâmbăta a V-a din Post – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin)
6 D † Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patr. Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul și Platonida (Dezlegare la ulei și vin)
Duminica a V-a din Post (a Sf. Cuv. Maria Egipteanca; Prevestirea Patimilor; Cererea fiilor lui Zevedeu; Pocăința femeii păcătoase); Ap. Evrei IX, 11-14; Galateni III, 23-29; Ev. Marcu X, 32-45; Luca VII, 36-50; glas 8, voscr. 8

7 L Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărt., ep. Mitilenei (Post)
8 M Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, ep. Romei (Post)
9 M Sf. Mc. Eupsihie din Cezareea Capadociei; Sf. Cuv. Vadim (Post)
10 J Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima (Post)
11 V †) Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfințit Mc. Antipa, ep. Pergamului Asiei (Dezlegare la ulei și vin)
12 S †) Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărt., ep. Pariei (Sâmbăta lui Lazăr – Pomenirea morților) (Dezlegare la ulei și vin)
13 D (Denia Sf. și Marii Luni) (Dezlegare la pește) (†) Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica a VI-a din Post – a Floriilor); Ap. Filipeni IV, 4-9; Ev. Ioan XII, 1-18

14 L Sf. și Marea Luni; †) Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, ep. Romanului; Sf. Ier. Martin Mărt., ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida (Denia Sf. și Marii Marți) (Numai seara, pâine și apă)
15 M Sf. și Marea Marți; Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent (Denia Sf. și Marii Miercuri) (Numai seara, pâine și apă)
16 M Sf. și Marea Miercuri; Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia (Denia Sf. și Marii Joi) (Numai seara, pâine și apă)
17 J Sf. și Marea Joi; Sf. Sfințit Mc. Simeon, ep. Persiei (Pomenirea morților – Denia celor 12 Evanghelii, a Sf. și Marii Vineri) (Dezlegare la ulei și vin)
18 V Sf. și Marea Vineri – Scoaterea Sf. Aer; Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sf. Grigorie Decapolitul (Denia Prohodului Domnului, a Sf. și Marii Sâmbete) (Zi aliturgică) (Post negru)
19 S Sf. și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie (Dezlegare la ulei și vin)
20 D (†) Învierea Domnului (Sfintele Paști); Ap. Fapte I, 1-8; Ev. Ioan I, 1-17

21 L (†) A doua zi de Paști (Mărturia lui Ioan Botezătorul); †) Cinstirea Sf. Ic. a M. D. „Axion Estin” de la M. Protaton – Athos; Sf. Sfințit Mc. Ianuarie, ep. de Benevent; Sf. Mc. Teodor din Perga; Sf. Mc. Alexandra, împ.
22 M (†) A treia zi de Paști (Drumul spre Emaus); Sf. Ier. Teodor Sicheotul, ep. Anastasiopolei
23 M †) Sf. M. Mc. Gheorghe, Purtătorul de biruință; Sf. Mc. Valerie (Harți)
24 J †) Sf. Ier. Mărt. Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, mitr. Transilvaniei; Sf. Ier. Iosif Mărt. din Maramureș; Sf. Mc. Pasicrat și Valentin; Sf. Cuv. Elisabeta
25 V †) Izvorul Tămăduirii; †) Cinstirea Sf. Ic. a M. D. „Siriaca” de la M. Ghighiu; Sf. Ap. și Ev. Marcu; †) Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului (Harți)
26 S Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, ep. Amasiei; Sf. Cuv. Glafira; † Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă)
27 D Sf. Sfințit Mc. Simeon, ruda Domnului, ep. Ierusalimului Duminica a II-a după Paști (a Sf. Ap. Toma); Ap. Fapte V, 12-20; Ev. Ioan XX, 19-31; glas 1, voscr. 1

28 L Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia
29 M Sf. 9 Mc. din Cizic; Sf. Cuv. Memnon, făcătorul de minuni
30 M Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu, fratele Sf. Ap. și Ev. Ioan; Sf. Ier. Donat, ep. Evriei (Dezlegare la pește)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie

Lucian Daramus

Publicat

în

Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea