UPDATE: Cadavrul unui nounăscut găsit în baia unei case de tip familial din Alba Iulia
UPDATE: Medicii legişti din cadrul sericului de Medicină Legală Alba au efectuat necropsia nou născutului găsit decedat marţi, 17 aprilie în baia centrului de tip familial. Potrivit concluziilor acestora moartea fătului nu a fost una violentă, “…datele necroptice sunt caracteristice ale unui nou născut mort, iar cauza probabilă a morţii este prematuritatea”.
Marţi, 17 aprilie, în jurul orei 22.30 referentul de serviciu al unui centru de tip rezidenţial din Alba Iulia a chemat o ambulanţă, pentru că, potrivit acestuia, o tânără care locuieşte în centru acuza dureri mari în zona abdomenului. Medicii de pe ambulanţă ajunşi imediat la faţa locului au făcut o descoperire macabră. În baia casei de tip familial se afla cadavrul unui nou născut, fapt pentru care au sesizat Poliţia.
S.F., femeia care dat naştere fătului în vasul de toaletă, a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Din primele cercetări, oamenii legii au constatat că o tânără de 21 de ani, care locuieşte în instituţia de ocrotire socială a dat naştere copilului chiar în baia centrului de plasament.
Potrivit IPJ Alba, “echipa de cercetare deplasată la faţa locului a constatat că în baia casei, pe pardoseală, lângă vasul de toaletă, se afla cadavrul noului născut iar din primele cercetări efectuate de poliţişti sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a rezultat că acesta a fost născut, în toaleta casei, de către S.F., de 21 de ani şi imediat după naştere, copilul a fost găsit decedat, în vasul toaletei de către îngrijitoarea casei, acesta fiind scos de către angajaţii ambulanţei sosiţi la faţa locului.”
Cadavrul noului născut a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzei morţii. În cauză cercetările Poliţiei sunt continuate, iar în funcţie de rezultatul necropsiei urmează a fi făcută încadrarea juridică a faptei şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
Versiunea DGASPC Alba sună puţin diferit de cea a Poliţiei. Potrivit comunicatului transmis de Firu Elena, purtătorul de cuvânt al instituţiei “pentru că tânăra acuza dureri mari, referentul de serviciu a anunţat serviciul de ambulanţă şi până la venirea acesteia a intrat în bucătărie pentru a-i face tinerei un ceai. Ambulanţa a sosit în foarte scurt timp de la solicitare, iar cei de pe ambulanţă, după ce au intrat în grupul sanitar al casei, au constatat că a avut loc o naştere spontană, cu fătul decedat. Au fost sesizate organele abilitate, respectiv procuratura şi poliţia, iar fătul a fost preluat pentru a i se efectua examenul medico-legal. În cursul zilei de astăzi, 18 aprilie, s-a demarat o ancheta administrativă de către DGASPC Alba la centrul de tip rezidenţial şi se aşteaptă rezultatele examenului medico-legal, ale anchetelor poliţiei şi procuraturii pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările în care s-a produs incidentul.”
Povestea acestei naşteri sau avort spontan, vom afla exact despre ce este vorba după ce medicii vor stabili vârsta fătului, este îngrozitoare. S.F., mama de 21 de ani este din comuna Meteş şi a crescut în instituţiile de protecţie socială din Alba. În condiţiile în care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din subordinea Consiliului Judeţean Alba nu a putut să îi găsească un loc de muncă când tânăra instituţionalizată a împlinit vârsta majoratului, aceasta beneficiază în continuare de protecţie specială din partea statului pentru a-şi continua studiile şi pentru că suferă de un uşor retard mental.
Nimeni din centrul de plasament nu şi-a dat seama că tânăra este gravidă, şi chiar mai mult decât atât, aceasta susţine cu tărie că nu a întreţinut raporturi sexuale. Nici la examenul medical făcut în luna decembrie 2011 medicul de familie nu a observat că fata ar fi însărcinată.
Sorin Chirilă, directorului DGASPC Alba, subliniază şi existenţa unei stări de criză în care se află sistemul de protecţie şi asistenţă socială, respectiv criza specialiştilor. Lipsa profesionalismului unora dintre cei care muncesc în acest sistem are drept cauză în primul rând salariul, între 500 şi 750 de lei, pe care, de exemplu, îl primeşte un psiholog angajat în acest sistem. (B.P.,A.M.)
foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia
FOTO VIDEO | Costeiu Gloria Iris și Nedelcu Dennis au câștigat titlurile de Miss și Mister la Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia Vineri, 15 noiembrie 2024, Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia a găzduit un eveniment de excepție: Balul Bobocilor 2024 la Colegiul Național […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate10 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii16 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii