Rămâi conectat

Actualitate

Ca primar al comunei Ighiu, mi-am pus toată ştiinţa şi înţelepciunea pe care mi-a dat-o Dumnezeu în slujba cetăţeanului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Interviu cu ec. Traian RUSU, şeful administraţiei locale din Ighiu

 

– În prima parte a discuţiei noastre, aţi amintit doar o parte din realizările dumneavoastră din mandatul 2004-2008. Vă rog să revenim asupra acelei perioade. Ce alte sectoare de activitate s-au mai aflat în atenţia dumneavoastră?
– Continuând bilanţul mandatului din 2004-2008 amintesc faptul că, în ceea ce priveşte asistenţa şi protecţia socială, am analizat toate dosarele suspendate: cele privind ajutorul social, dar şi cele ale însoţitorilor persoanelor cu handicap, care erau suspendate – în regim de urgenţă, aceştia au fost angajaţi, revenind în plată, iar în ceea ce priveşte beneficiarii venitului minim garantat, şi aceste dosare au fost reintroduse în plată; în urma anchetelor sociale am mai identificat aproximativ 200 de familii care îndeplineau condiţiile de ajutor social, dar le-a fost refuzat acest drept, din diverse motive; şi dosarele acestora au fost puse în plată, în conformitate cu legea. În sectorul asistenţei sociale, a fost stabilit un program de lucru, precum şi supravegherea activităţii persoanelor apte de muncă. Un alt segment important din programul de dezvoltare îl reprezintă cultura şi tradiţiile, care nu au mai fost puse în valoare dinainte de anul 1989, iar eu simţeam că locuitorii comunei îşi doresc astfel de acţiuni. Am început să organizăm întâlniri cu fiii satului în toate satele comunei, găsindu-i pe toţi cei care au plecat din satul natal în toate colţurile ţării; i-am invitat să vină acasă, la întâlnirea cu fiii satului, eveniment fără precedent în comună, care ne-a creat tuturor o stare de bucurie şi de satisfacţie. Au fost organizate întâlniri, au avut loc discuţii interesante şi s-au depănat amintiri într-un mediu foarte plăcut, au urmat programe artistice şi o masă la care s-au servit produse tradiţionale, pe placul tuturor. Trebuie să amintesc, de asemenea, că am acordat titluri de Cetăţean de onoare personalităţilor născute în comună, care au participat la promovarea valorilor comunităţii noastre. În mandatul 2004-2008, s-au aflat în atenţia mea şi bisericile din comună, aproape toate aflate în diferite etape de modernizare, atât cele ortodoxe, cât şi cele protestante; acestea strâng în jurul lor oameni care vreau să se apropie de Dumnezeu şi contribuiau cu fonduri pentru susţinerea lucrărilor aflate în derulare. M-am întâlnit cu toţi preoţii şi pastorii din comună, pentru a stabili clar toate problemele cu care se confruntă fiecare biserică în parte, apoi am propus spre aprobare, în consiliul local, alocarea prin hotărâre de consiliu a unor sume de bani cu destinaţie precisă: repararea, renovarea şi construirea de biserici, pentru a scuti populaţia de o contribuţie importantă pentru finalizarea acestor lucrări. Cred că este un gest de onoare şi o datorie morală să susţinem biserica în care ne-am botezat, să nu uităm tradiţia străbună sau lăcaşul în care oamenii caută cuvântul lui Dumnezeu şi găsesc liniştea de care cu toţii avem nevoie.
Nici activitatea sportivă nu a fost neglijată. Dacă în perioada 2000 – 2004 şi acest sector a fost…trecut cu vederea, din toamna anului 2004 am strâns valorile sportive din zonă, formând echipa de fotbal a comunei, care a reuşit să adune, în zilele de duminică, sute de spectatori încântaţi să urmărească această competiţie sportivă, ce a devenit numărul 1 în judeţ. Am făcut foarte multe lucruri bune pentru comunitate, dar privind în urmă am observat că o categorie defavorizată a societăţii trăia în condiţii indecente, într-o zonă în care activitatea infracţională era destul de mare din cauza faptului că nivelul de trai era foarte scăzut. Am pus la punct o măsură de sprijin în vederea susţinerii acestei categorii sociale, orientându-ne spre locuinţe. Am sprijinit reabilitarea şi consolidarea locuinţelor familiale, iniţiind un proiect de hotărâre de consiliu prin care să le fie acordate materiale de construcţii, în vederea reparării locuinţelor tuturor acelora care au nevoie. Această măsură a fost coroborată cu urmărirea îndeaproape a modului în care fiecare beneficiar foloseşte aceste materiale şi rezultatele nu au întârziat să apară. Cartierele de rromi, încetul cu încetul, şi-au schimbat faţa, casele au fost reparate în totalitate, iar unele au fost construite din temelii, lucru ce a fost posibil datorită colaborării foarte bune cu comunităţile de rromi din cele două sate, precum şi cu cetăţenii români defavorizaţi care au beneficiat de acelaşi program.
Aş dori să revin la anul 2005, un an decisiv în restituirea proprietăţilor, an în care am demarat un amplu program de reanalizare a legilor fondului funciar, precum şi de reconstituire şi constituire a dreptului de proprietate, fiind întocmite documentaţii şi eliberate titluri de proprietate cu date corecte. Totodată, au fost reparate erorile din titlurile de proprietate emise în perioada 2000 – 2004. Tot în 2005 a apărut Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, care a completat celelalte legi ale fondului funciar, oferind posibilitatea tuturor persoanelor fizice şi juridice, care din diferite motive nu au cerut reconstituirea dreptului de proprietate, să facă acest lucru acum. Însă, am constatat un fapt dureros: în perioada 2000-2004, conducerea primăriei a preferat confortul, în loc să se implice în rezolvarea problemelor cetăţenilor, neinformându-i în legătură cu apariţia acestei legi. Din acest motiv, locuitorii comunei nu s-au prezentat cu cereri de reconstituire a dreptului de proprietate care să vizeze averea foştilor iobagi, deci nu erau constituite composesorate pe raza comunei Ighiu, lucru care ar fi trebuit făcut în anul 2000, când a apărut Legea nr. 1/2000 (Legea Lupu).
– Când aţi reuşit să puneţi bazele composesoratelor în satele comunei Ighiu?
– Deşi timpul era foarte scurt, am trecut imediat la constituirea, în fiecare sat, a organizaţiilor composesorale, la înregistrarea lor juridică, scoaterea documentelor doveditoare de proprietate, depunerea cererilor de constituire la comisia locală, care a procedat la reconstituirea acestui drept după cum urmează: *Ighiu – 551,60 ha pădure, 201,1 ha păşune; *Şard – 218 ha pădure, 71 ha păşune; *Ighiel – 387,24 ha pădure, 155,76 ha păşune; *Ţelna – 476,44 ha pădure, 277,44 ha păşune. Potrivit documentelor găsite la Arhivele statului, composesoratul din Bucerdea Vinoasă nu deţinea în proprietate şi nici în administrare păşune, ci doar suprafaţa de 356,93 ha pădure, păşunea aparţinând comunei. Odată constituite aceste composesorate, am gândit o nouă etapă în dezvoltarea locală – constituirea unui ocol silvic privat, împreună cu comunele învecinate. Astfel, a luat fiinţă Asociaţia proprietarilor de pădure şi păşune „Iezerul – Trascău”, care a stat la baza constituirii Ocolului silvic privat „Iezerul – Trascău”. Astfel, un nou vis a fost împlinit deoarece am redat, în întregime, proprietăţile satelor, prin această formă de organizare, oferind posibilitatea tuturor cetăţenilor care se înscriu în composesorat, ca moştenitori ai deţinătorilor de proprietate, să decidă cine îi va conduce şi cum vor fi exploatate pădurile întreţinute şi cum se vor repartiza păşunile pe care le-au primit în proprietate. Am participat la aceste şedinţe publice, constatând că oamenii sunt foarte interesaţi de această proprietate colectivă. Sunt foarte multe de spus despre acea perioadă în care am dovedit ataşament şi devotament faţă de toţi cetăţenii comunei Ighiu, atât faţă de cei care şi-au pus speranţe în mine, cât şi faţă de aceia care m-au privit cu suspiciune, întrebându-se: „Să vedem ce poate face acest om?”. Am făcut eforturi şi mi-am pus toată ştiinţa şi înţelepciunea pe care mi-a dat-o Dumnezeu în slujba cetăţeanului, din dorinţa de a fi util tuturor celor care apelează la serviciile primăriei comunei. Am sperat că la finele mandatului 2004-2008, rezultatele programului de dezvoltare locală vor fi pe măsura implicării mele şi a echipei mele de consilieri, precum şi a celor care fac parte din aparatul administrativ al primăriei, care au contribuit foarte mult la implementarea proiectelor pe domenii de activitate. Pentru a putea continua proiectele începute în mandatul 2004-2008, am venit din nou în faţa cetăţenilor comunei Ighiu, în anul 2008, cu o echipă de consilieri mult îmbunătăţită, candidând pentru un nou mandat la Primăria Ighiu. Am fost profund emoţionat atunci când am văzut că peste 72 la sută dintre cetăţenii comunei sunt alături de mine şi de echipa mea de consilieri care a fost mereu aproape de oameni şi de problemele lor. Totodată, am înţeles că am o mare responsabilitate faţă de locuitorii comunei Ighiu, care au demonstrat încă o dată că au încredere în mine şi de aceea nu trebuie să-i dezamăgesc. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât de mult alcool consumau românii acum 150 de ani: Ţăranii dădeau vin şi ţuică până şi copiilor mici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cât de mult alcool consumau românii acum 150 de ani: Ţăranii dădeau vin şi ţuică până şi copiilor mici Acum mai bine de o sută de ani, consumul abuziv de alcool făcea ravagii în satele româneşti. Rapoartele medicale ale vremii arată că în anumite regiuni peste 20% dintre localnici erau atinşi de alcoolism iar vinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea