Bunicii care au grijă de nepoţi ar putea primi indemnizaţie lunară
Partidul Conservator anunţă că a pregătit o propunere legislativă care prevede posibilitatea ca bunicii să beneficieze de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească 2 ani, potrivit mediafax.
Conform unui comunicat al PC, propunerea legislativă modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, prin acordarea posibilităţii bunicilor de a beneficia de o sumă lunară pentru îngrijirea copilului în situaţia în care părinţii se întorc la locul de muncă.
PC menţionează că propunerea vine în sprijinul creşterii natalităţii, în sensul încurajării tinerelor familii de a avea copii, în condiţiile în care Fondul ONU pentru Populaţie avertizează România asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei şi a degradării structurii acesteia pe vârste.
Conservatorii precizează că sunt multe familii în care bunicii joacă un rol foarte important în creşterea nepoţilor, îndeosebi la vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani.
„A fi bunic poate avea numeroase valenţe pozitive: o prelungire a rolului parental prin grija, suportul, educaţia oferită tinerelor vlăstare; beneficii legate de satisfacţia de a avea un statut important pe lângă proprii copii şi de a le fi încă de folos; o legătura emoţională ce satisface nevoia de a da şi de a primi dragoste şi afecţiune”, se mai arată în comunicat.
PC precizează că în anul 2008 Bulgaria a modificat „Legea pentru stimularea angajării forţei de muncă”, stabilind acordarea „alocaţiei de bunic/ă”, astfel că bunicii au posibilitatea, de la 1 ianuarie 2009, să-şi îngrijească nepoţii, până la împlinirea vârstei de 3 ani, pentru o sumă de 123 euro.
PC mai arată că în Ungaria se acordă „alocaţia pentru îngrijire la domiciliu”, în cuantum de 107 euro, părinţilor care au grijă de copii până la vârsta de 3 ani, respectiv 10 ani pentru copilul cu handicap, sau pentru bunicii care au grijă de nepoţi cu vârsta între 1-3 ani la domiciliul părinţilor.
Şi în cazul Bulgariei, şi în cel al Ungariei sumele sunt aproximativ egale cu pensia minimă pentru limită de vârstă, precizează PC.
Conform sursei citate, un argument în plus în favoarea propunerii legislative este faptul că România nu beneficiază de un număr corespunzător de alternative pentru îngrijirea copilului până la 2 sau 3 ani: sistemul de creşe nu reuşeşte să răspundă tuturor solicitărilor de preluare şi îngrijire a copiilor, alternativa creşelor private sau a serviciilor oferite de bone reprezintă un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor.
Potrivit propunerii legislative, „în situaţia în care părinţii copilului se întorc la locul de muncă înainte ca acesta să împlinească 2 respectiv 3 ani, iar copilul rămâne în îngrijirea unuia dintre bunici, acesta primeşte o sumă de bani lunară, echivalentă cu salariul minim net pe economie”.
Bunicul beneficiază de această prevedere la solicitarea expresă a celor doi părinţi fireşti ai copilului, până la împlinirea vârstei de 2 respectiv 3 ani a acestuia, iar suma de care va beneficia bunicul va fi prevăzută în bugetul asigurărilor sociale de stat, se mai arată în propunerea legislativă.
Sursa: mediafax
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat recent modelul de finanțare pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru ca persoanele fizice interesate să se familiarizeze din timp cu noul proces de înscriere online. AFM pune la […]
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut Economistul Radu Georgescu a explicat ce înseamnă pentru Bulgaria trecerea la euro, care vine la pachet cu credite ieftine pentru oameni, dar și pentru firme și inflație mică. România în […]
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul Lipsa de vigilență a șoferilor înainte de a ieși în trafic prin evitarea plății unor taxe, poate duce la sancționarea acestora cu amenzi usturătoare. Șoferii români trebuie să cunoască faptul că trebuie să își […]