Rămâi conectat

Curier Județean

Bunătăți din Alba: Pogăcie, poronio și tortată, prăjiturile de la nunțile de odinioară. Rețete din zona Munților Apuseni

Ioana Oprean

Publicat

în

prajitura poronioPogăcie, poronio și tortată erau, pe vremuri, în zona Munților Apuseni, prăjiturile care înlocuiau ”candy barul” de la nunțile din ziua de astăzi.

Din volumul ‘Din patrimoniul culinar … preparate din grâu şi făină’, editat de Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia şi Asociaţia Tradition Group, aflăm că în Ocoliş, o aşezare de pe Valea Arieşului, tortul miresei se numea pogăcie.

Reţeta acestuia a fost detaliată, în volumul amintit, de către Ileana Chirica: ”Se frământă un kilogram de făină cu apă, drojdie şi puţină sare, până devine un aluat mai moale, care să se poată rula timp de 25-30 de minute. Se lasă apoi 10 minute să stea, după care se lăţeşte (întinde) cu mămăligoiul (sucitorul) o foaie din tot aluatul, care se unge cu ulei şi unt şi se adaugă cuişoare şi zahăr. Peste aceasta se presară un pumn de făină, apoi se rulează şi se lasă la înmuiat (crescut) o jumătate de oră. Aluatul se împarte în douăsprezece părţi. Fiecare bucată se „lăţeşte” separat, după care se întinde din nou, cât permite aluatul, punând din nou ulei, unt şi condimente. Se ‘clădesc’ apoi una peste alta în tava unsă bine, iar deasupra se unge cu gălbenuş de ou. Se dă tava la cuptor cam o oră, apoi se scoate şi se acoperă cu o faţă de masă „”, a explicat gospodina modul de preparare a pogăciei.

Cu o denumire asemănătoare, pogacea era o prăjitură servită la nunţi în Bucium, un sat din Apuseni. De fapt, pogacea era oferită de către rudeniile miresei, împreună cu alte cadouri de nuntă.

”Strigarea cinstei era făcută de vornic: Hai mătuşi, veri, verişoare, nu staţi cu pogăcile susioară (subsoară -n.r.). De la vornic, pogacea era luată de vifeli (cei mai arătoşi tineri din sat – n.r.), apoi de misorlene (domnişoarele de onoare – n.r.) şi consumată a doua zi cu câte un pahar cu vin. Adeseori, mirii nu mai ajungeau la pogace, ea fiind împărţită în primul rând nuntaşilor”, a menţionat, în volum, Victoria Crişan, din Bucium.

Pogăcile se fac din făină, smântână, unt, zahăr, ouă, scorţişoară, cuişoare, piper, puţină drojdie şi sare.

Tot în Bucium se mai făcea la nunţi o prăjitură denumită poronio, a cărei reţetă a fost prezentată, în aceeaşi carte, de către Aurelia Macavei. ”Se face un aluat fraged din făină albă, smântână, unt, zahăr, ouă, scorţişoară, cuişoare, piper, puţină drojdie şi sare. Se întinde o foaie în tavă, care se unge cu magiun de prune. Din restul de aluat se întind fâşii subţiri, care se aşează peste dulceaţă în tavă sub forma unui grilaj rombic. Se coace la cuptor”, a explicat Aurelia Macavei.

Într-o altă aşezare de pe Valea Arieşului, în Sălciua de Jos, gospodinele preparau tortată, care se ducea ”cinste la uspăţ (nuntă – n.r.)”, după cum a precizat Ileana Bolog. Tortata se făcea de obicei din cinci ouă, cinci linguri de zahăr şi cinci linguri de făină. ‘Se bat albuşurile spumă cu zahărul, apoi cu lingura de lemn se amestecă gălbenuşurile şi făina. Se toarnă compoziţia într-o cratiţă unsă cu unsoare şi bătută cu făină. După coacere este întoarsă pe un blid lat (farfurie întinsă – n.r.) şi unsă cu un albuş frecat spumă cu zahăr”, a explicat gospodina din Sălciua de Jos. (C.M.)

sursa:agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Peste 500 de copii din Sântimbru, vizitați de Moș Crăciun: Pachete pentru cei mici, înainte de sărbători, oferite de administrația locală

Ioana Oprean

Publicat

în

Peste 500 de copii din Sântimbru, vizitați de Moș Crăciun: Pachete pentru cei mici, înainte de sărbători, oferite de administrația locală Moș Crăciun a poposit miercuri, 10 decembrie 2025, la Sântimbru. Ajutat de reprezentanții administrației locale, acesta a împărțit daruri tuturor copiilor din comună. ,,Sunt vreo treizeci și ceva de ani de când în fiecare […]

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO | Polițiștii din Alba au participat la Memorialul „Iani Mitracu”, ediția a 11-a, eveniment de suflet care a onorat memoria fostului atacant al Unirii Alba Iulia

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO | Polițiștii din Alba au participat la Memorialul „Iani Mitracu”, ediția a 11-a, eveniment de suflet care a onorat memoria fostului atacant al Unirii Alba Iulia Polițiștii din cadrul IPJ Alba au onorat memoria colegului lor Iani Mitracu, participând la cea de-a XI-a ediție a Memorialului care îi poartă numele, o competiție de fotbal […]

Citește mai mult

Curier Județean

DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate suplimentar pentru intervalul 15.12.2025-21.12.2025

Bogdan Ilea

Publicat

în

DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate suplimentar pentru intervalul 15.12.2025-21.12.2025 Distribuție Energie Electrică România – Sucursala Alba anunță întreruperea în alimentarea cu energie electrică programate suplimentar pentru intervalul 15.12.2025-21.12.2025. Nr.crt. ADRESA INTERVAL  ALBA IULIA – Str. ION MINULESCU, ALBA IULIA, Str. BRANDUSEI  19/12/2025 08:00 – 19/12/2025 16:00  Informații actualizate despre întreruperile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea